Christian Karlsson, den äldre brodern, säger att han hoppas att processen ska leda till att de frikänns.

Jag skulle vilja tacka alla som har gjort det här för vår skull, det går inte att tacka dem nog, säger han.

En reporter frågar hur bröderna upplever det att se de förhör som gjordes med dem som barn.

Artikelbild
Det är känslosamt, det är det absolut. Speciellt när man ser på det sätt det har pågått, säger Christian Karlsson.

"Känner sig ganska rentvådd"

Man känner sig ganska rentvådd med det vi har fått nu. Men det skulle självklart vara skönt att bli helt klar, säger Robin Dahlén angående den förundersökning som nu återupptas.

Han säger att bröderna inte är rädda för vad som ska komma fram i den återupptagna förundersökningen. Familjens advokater säger vidare att de inte har börjat fundera på att kräva skadestånd från staten.

Det är en fråga helt utan fokus, säger advokat Slobodan Jovivic.

"En stor lättnad"

Hur känns det här för familjen nu? undrar en reporter.

Framför allt är det en oerhörd lättnad, vi behöver inte leva i en lögn. Barnen kan leva fullt ut och få sin frihet nu, säger mamman Annika Dahlén.
Jag känner en stor lättnad, säger pappan Weine Karlsson.

Han berättar att förundersökningsledaren vägrat lämna ut förundersökningen, och att det varit "för jävligt" att som förälder ha sett förhören - där de till stora delar inte fick vara med - nu i efterhand.

Fruktansvärt, chockartat. Tufft att hantera och gå igenom det här och jag har jättestarka känslor. Jag känner mig kränkt, som en bricka i ett spel som fick en oerhörd betydelse i slutändan, säger Annika Dahlén.

Ville bara ha ett erkännande

Förhören syftade inte till att få fram information om vad de här pojkarna egentligen hade upplevt. Den syftade bara till att få fram ett erkännande, säger advokat Thomas Olsson på pressträffen.

Han är kritisk till att åklagaren och polisen inte gav bröderna och familjen en advokat under utredningen.

Varför de inte fick det rättsliga skydd de har rätt till? Det får åklagaren svara på, säger han.

Pappa Weine Karlsson säger att om familjen hade informerats om möjligheten att begära en bevistalan, som ersätter en rättegång när minderåriga är misstänkta för brott, så hade de begärt en sådan.

Det tror jag, säger han.

Starka reaktioner

Reaktionerna efter SVT:s program om mordet på fyraårige Kevin i Arvika 1998 har varit starka. Där framkommer hur poliser pressade de små bröderna, sju och fem år gamla, i många och långa förhör, utan något målsägarbiträde närvarande, ofta även utan föräldrar.

Experter på barnförhör har riktat skarp kritik mot hur förhören genomfördes. Efter att fallet granskats av bland annat SVT har förundersökningen återupptagits. Åklagaren har även inlett utredningar mot bröderna.

Chefsåklagare Niclas Wargren räknar med att han behöver ta hjälp av ytterligare en åklagare och minst tre polisutredare i arbetet. Om bröderna eller någon annan anses ansvariga för Kevins död kan komma att avgöras i en så kallad bevistalan, ett slags åtal när barn under 15, som inte är straffmyndiga, misstänks för brott.

Inte förrän tidigast till hösten kommer beslut, har han tidigare sagt till TT.