Spännande uppgörelse mellan socknarna runt Sommen

Drabbningen om att bli bästa socken i Sommarodden är nu tillbaka. Det har även tillkommit fler lag som vill kämpa om segern.

Tobbe Karlsson, Helene Tångring, Helen Lundquist, Berith Wikman Johansson, Anna Rambin, Heléne Nygren, Mats Hansson och William D’Hersigny tävlar alla i Malexanders lag.

Tobbe Karlsson, Helene Tångring, Helen Lundquist, Berith Wikman Johansson, Anna Rambin, Heléne Nygren, Mats Hansson och William D’Hersigny tävlar alla i Malexanders lag.

Foto: Marlene Ericsson

Boxholm2022-07-29 17:00

Efter två års uppehåll är det nu åter dags för klassikern Sommarodden att gå av stapeln i sjön Sommen. Tävlingen hålls i år i Malexander lördagen den 6 augusti, vid hembygdsgården Södra Sand.

Det är Malexanders Hembygdsförening som även i år anordnar rodden och föreningens sekreterare, Elisabeth Ekman, berättar att intresset för tävlingen har varit stort.

undefined
Anna Rambin och William D’Hersigny gör sin tävlingsdebut för laget i Sommarodden den 1 augusti.

– Än så länge är det socknarna Boxholm, Torpön, Malexander och Sommen som har anmält sig. Vi hoppas på att även Norra Vi och Asby får ihop lag.

Det ryktas om nya lag i tävlingen, stämmer det?

– Ja, LRF Boxholm och LRF Ydre kommer att ställa upp med varsitt lag, så det är kul.

I år blir det mixade lag i alla båtarna då lagen haft svårt att få tag i roddare. Det kommer att tävlas i grenarna distans och sprint i två deltävlingar.
 

undefined
Skratten från Malexanders Sommaskep hörs över Sommen när laget tränar.
undefined
Lagen som är med i tävlingen har alla byggt sina egna båtar, så även Malexander.

Ett lag som är taggat inför den kommande tävlingen är hemmalaget Malexander. Laget består av både sommarboende och fast boende i orten. Nästan alla i laget har varit med i Sommarodden tidigare år. Anna Rambin och William D'Hersigny är lagets nybörjare och är med i rodden för första gången.

Är ni nervösa inför debuten?

– Inte alls faktiskt, det har varit väldigt lätt att komma in i detta gäng, säger Anna.

Laget har tränat några gånger i veckan med lite olika besättning i båten då det behövs reserver och för att alla inte alltid har tid att vara med alla träningar.  Det finns plats för åtta personer i båten och båten de tävlar med har laget själva byggt.

– Alla lag har byggt sina egna Sommaskep, det är viktigt att det är rätt mått på dessa båtar, berättar Heléne Nygren som poängterar att Sommaskep stavas med ett p. 

undefined
Malexanders roddlag ser sig mer som det glada laget än favoriter i den kommande tävlingen.

Är ni favoriter i tävlingen ?

– Hahaha, inte direkt! Vi är det glada laget, det är nog Boxholms eller Torpöns lag som är favoriter, skrattar Helene Tångring.

Alla nickar instämmande och berättar att de är med i laget för den fina vänskapen och kamratskapens skull. Det är även en naturupplevelse varje träning när de ror ut på Sommen. 

undefined
Från hembygdsgården i Malexander kommer man kunna se alla båtarna när de tävlar.

– Sommen är fantastiskt vacker, säger Heléne Nygren.

– Vi har sett rävungar leka på klipporna och haft rådjur simmandes vid båten.

undefined
Lördagen den 6 augusti är det dags för Sommarodden igen. Tävlingen hålls vid Södra Sand i Malexander.

När laget senare sätter sig i båten och ror ut för ett träningspass hör man roddarnas skratt över Sommen blandat med att någon ropar 1,2,3 för att hålla takten och man förstår att minst ett lag kommer att ha roligt på tävlingsdagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!