Cyklade i flera timmar för att hedra sin avlidne far

Tove Modig satte sig och cyklade fyra timmar i sträck på spinningscykeln för att samla in pengar till Cancerfonden och hedra sin pappa som nyligen gick bort i leukemi.

Tove Modig bevisade att hon har ett riktigt pannben. Hon kämpade sig igenom sitt fyra timmar långa spinningpass trots att hon blev väldigt trött.

Tove Modig bevisade att hon har ett riktigt pannben. Hon kämpade sig igenom sitt fyra timmar långa spinningpass trots att hon blev väldigt trött.

Foto: Marlene Ericsson

Boxholm 2024-03-29 13:30

Inne i Boxholms simhall dunkar musiken. På spinningcyklarna trampar peppade deltagare i Spin of Hope, som arrangeras av Cancerfonden över hela Sverige denna helg. I Boxholm innebär det att varje cykel är igång i fyra timmar, oftast går deltagare ihop i lag och turas om att köra.

Men på cykel nummer 14 sitter 53-åriga Tove Modig som har ett långt spinningpass framför sig.

– Jag har slagit vad med en kompis om att jag ska cykla alla fyra timmarna själv. Och jag har ett jäkla pannben så det ska jag klara. 

undefined
Tove och de andra deltagarna i Spin of Hope i Boxholms simhall fick ihop över 20 000 kronor till Cancerfonden.

I normala fall tränar hon några korta pass spinning i veckan och går promenader. Att köra ett fyratimmars pass är något helt nytt För henne.

Varför cyklar du hela passet själv? 

– Det är en jäkla utmaning! Jag sätter hela tiden upp olika utmaningar för mig själv och varje gång skänker jag pengar till Cancerfonden.

Det har bara gått några veckor sedan hennes pappa Örjan gick bort i leukemi efter att ha varit sjuk i fem år. Det har varit en tuff tid för Tove och hennes familj. 

– Vi visste ju att han aldrig skulle bli frisk, så det blev att vi gick och väntade på att han skulle går bort. 

Hon var den första i familjen som fick veta att han hade blivit sjuk. Han höll det hemligt till en början, men Tove som jobbar som undersköterska anade snart vad han hade drabbats av. 

– Han sa inget till oss först, men vi såg ju att han var sjuk. När jag noterade blåmärkena på hans kropp började jag förstå, då berättade han det för mig hur det var.

undefined
Carina Andersson utmanade Tove att köra spinning i fyra timmar under Spin of Hope i Boxholms simhall. Tove älskar utmaningar där hon samtidigt kan samla in pengar till Cancerfonden, så hon var med på noterna direkt.
undefined
Tove Modig var ensam i sitt lag. Hon säger att hon nog hade kunnat få ihop fler personer till sitt lag, men då hade det inte blivit samma utmaning.

De flesta andra spinningdeltagarna som är med denna dag cyklar 30-60 minuter och de är fulla av beundran för Tove. 

– Hon är fantastisk, jag skulle aldrig orka fyra timmar! Jag har nog med att klara en halvtimme, säger en av deltagarna.

Evenemanget drar in pengar till arbetet för cancerdrabbade barn, men Tove poängterar även vikten av att samla in pengar till all cancerforskning. 

– För mig har det ingen betydelse om mina pengar går till forskning för barn eller vuxna, cancer är cancer och det är en sjukdom jag hatar!.

undefined
De flesta av deltagarna i Spin of Hope i Boxholms simhall körde spinningcykel mellan 30 minuter och en timme. Tove Modig, som sitter på sin cykel bakom Malin Månsson och Kajsa Svanström, kör hela passet på fyra timmar.
undefined
Toves pappa Örjan var aldrig särskilt förtjust i hennes tatueringar, men denna gillade han faktiskt, berättar hon med ett litet leende.

Tove har länge samlat in pengar till Cancerfonden, men när hennes pappa blev sjuk blev hennes engagemang ännu större. 

Vad gör du för att få in pengar? 

– Jag säljer och köper lotter, jag kör spinning och skänker av mina egna pengar. Jag önskar att jag kunde göra mer men jag vet inte vad. 

Hennes pappa var lite tveksam om hon skulle lyckas få in pengar till sina insamlingar. Men han var stolt, tacksam och glad när hon lyckades.  

Har du samlat in mycket pengar? 

– Jag körde en egen insamling på Facebook för ett tag sedan. Jag fick in över 8000 kronor på tre timmar!

undefined
Efter fyra timmar på cykeln fick Tove ett pris. en rosa hare av barnbarnet Lowelia Bockerud som tyckte att mormor kämpat på bra.
undefined
Någon månad innan Toves pappa Örjan gick bort i leukemi tatuerade hon in ”Pappa” på halsen som ett minne.

När Tove har cyklat färdigt sina fyra timmar ser hon ändå ganska pigg ut. Men hennes första kommentar när hon klivit av cykeln är dock en annan. 

– Fy fasen, jag är precis färdig! Jag blev trött redan klockan nio och då var det tre timmar kvar att cykla.

Trots att Tove har suttit så länge på sadeln bedyrar hon att hon absolut inte har ont i rumpan. Även om hon är rejält trött är hon inte avskräckt från att göra något liknande igen. 

– Skriv inte att jag aldrig mer kommer att cykla så här länge igen. Jag kommer troligen göra om det, men, det lär nog dröja ett tag.  

Så får du en ny liknande utmaningen i framtiden så kör du?

– Jo, men det tror jag nog att jag kommer göra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!