Motalapolitikernas plan: En ny storförskola

Nu planeras en ny förskola i två våningar. När den står färdig kan två befintliga förskolor avvecklas.

Bråta hagar i Borensberg ska få en ny förskola. Planen är att byggnationen ska dra i gång i början av 2024.

Bråta hagar i Borensberg ska få en ny förskola. Planen är att byggnationen ska dra i gång i början av 2024.

Foto: Peter Calén

Borensberg2023-11-04 05:30

En enig kommunstyrelse har beslutat att gå vidare med en ny förskola i Borensberg. Enligt kommunstyrelsens ordförande Mark Henriksson (M) ska den se ut som den nybyggda förskolan Råssnäs. Det är Sveriges kommuner och regioner, SKR, som med hjälp av expertis har tagit fram den "typförskolan".

– Väldigt många kommuner runt om i Sverige har investeringsbehov just nu och använder sig av den här typen.

undefined
Mark Henriksson (M), kommunstyrelsens ordförande, framhåller att det inte är ett alternativ att bedriva förskoleverksamhet på sättet som görs i dag. Det finns en omvärld att ta hänsyn till, konstaterar han.

Förskolan i Bråta hagar ska rymma 120-160 barn. När den står färdig kan förskolorna vid Dansäter och Hällalund läggas ner. Det ger en möjlighet att få bort de dyra moduler som finns på orten i dag, bland annat på Hällalund och vid Dansäterskolan. Oppositionsråd Elias Georges (S) förklarar att skolan i stället kan nyttja förskolan Dansäters lokaler vid en avveckling.

Den planerade förskolan i Bråta hagar innebär också en möjlighet till heltidstjänster inom måltidsorganisationen samt bättre villkor för de anställda, konstaterar han.

– Vi välkomnar heltidstjänster.

undefined
Socialdemokraterna har tidigare varit emot stora förskoleenheter. Nu var det en enig kommunstyrelse som röstade igenom Bråta Hagar-projektet. Enligt oppositionsråd Elias Georges (S) är partiets ståndpunkt "inte ristad i sten", men han framhåller samtidigt att de tror att projektet kan bli bra.

Och diskussionerna som S har haft, att stora enheter inte är bra för barnen?

– Vi ser många fördelar med den här byggnationen, att vi sparar in på kommunens totala ekonomi, säger Elias Georges, men tillägger att det finns frågor att jobba med när det gäller stora förskoleenheter.

Han lyfter utemiljön och utepedagogiken.

– Att släppa loss 160 ungar på en rastgård samtidigt är ingen höjdare, tänker jag, men kan man jobba med de bitarna får man väl övertyga oss. Men som princip tror jag inte på 160 barn på ett och samma ställe.

Elias Georges konstaterar också att han fortfarande vill se mindre barngrupper, även om förskolan i sig blir en stor enhet. Hur partiet står i frågan är heller "inte hugget i sten".

– Vi har som princip varit emot åtta avdelnings-tänket, men det är ett givande och tagande och vi prövar oss fram. Är det så att det är bra för vår personal och våra barn får vi titta på frågan med nya ögon.

undefined
Borensberg ska få en ny storförskola, med två våningar och plats för 120-160 barn. Samtidigt kan två andra förskolor komma att avvecklas.

Du är inte övertygad, men ni säger ja?

– Vi säger ja till det för vi tror att det här kan vara en bra lösning framåt, men då måste man jobba med exempelvis utomhuspedagogiken, säger Elias Georges.

Mark Henriksson funderar över alternativen. Kommer barnen få det bättre om inga förändringar görs?

– Nej, det kommer de inte få, säger han som svar på sin egen fråga.

Han konstaterar att ekonomin inte är oändlig – och att det finns en verklighet att förhålla sig till.

– I den verkligheten måste vi göra anpassningar för att kunna lägga så mycket pengar som möjligt på personal.

Mark Henriksson fortsätter:

– För mig är det svårt att se alternativet. Att fortsätta bedriva verksamheter på det sätt som har gjorts tidigare är inget alternativ.

undefined
"Att fortsätta bedriva verksamheter på det sätt som har gjorts tidigare är inget alternativ", säger Mark Henriksson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Tanken är att byggnationen av förskolan i Borensberg ska starta i början av 2024 och därefter stå färdig till hösten 2025. Förskoleplatserna i orten väntas utökas med 15 stycken, enligt Mark Henriksson, eftersom två andra förskolor samtidigt läggs ner.

Räcker 15 platser, om ni tänker att Borensberg ska växa? 

– Vi är inne i en organisationsförändring när det gäller vår skolorganisation. Om konjunkturen vänder och bostadsbyggandet kommer i gång behöver vi absolut behöva utöka även i Borensberg, säger han och fastslår:

– Men vi ser att för att möta framtidens krav behöver vi växla ut små enheter mot större enheter och det är ett vägval som vi driver från majoritetens sida. Där det är möjligt ska vi göra det.

"Att släppa loss 160 ungar på en rastgård samtidigt är ingen höjdare, tänker jag, men kan man jobba med de bitarna får man väl övertyga oss. Men som princip tror jag inte på 160 barn på ett och samma ställe", säger oppositionsråd Elias Georges (S).
"Att släppa loss 160 ungar på en rastgård samtidigt är ingen höjdare, tänker jag, men kan man jobba med de bitarna får man väl övertyga oss. Men som princip tror jag inte på 160 barn på ett och samma ställe", säger oppositionsråd Elias Georges (S).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!