– Det finns 12000 biodlare i Sverige. Vi tillverkar mindre honung än behovet, vilket gör att vi måste importera, säger Göran Ljung, medlem i Åtvids biodlareförening.
– Kvalitén på den importerade honungen är ofta tveksam, till exempel kan det vara socker blandad i honungen. Det ska det inte vara, det ska vara ren honung.
Föreningens egen honung är kvalitetstestad och godkänd av Sveriges biodlares riksförbund, som bl.a. bedömer honungens smak, färg, vattenhalt och kornighet. Att den är godkänd syns på etiketten som pryder burkarna.
De 35 medlemmarna hjälps åt att sköta föreningens tio bisamhällen. Göran Ljung och Sven-Olof Haraldsson, som också är medlem, säger att många medlemmar även har biodling hemma. Intresset för biodling ökar, och gubbarna berättar att fler kvinnor börjat komma fram i branschen som är dominerad av män. Att intresset ökar är viktigt:
– En viktig del av odlingen är att bin pollinerar. För att vi ska klara av att pollinera i Sverige måste vi öka biodlingen. Utan bin inga blommor, förklarar Göran Ljung.
Föreningen drar in sina pengar genom att sälja den egentillverkade honungen på marknader och tisdagskvällar, då alla är välkomna att köpa honung på bigården. 100års-jubileumet firas idag med öppet hus där föreningens medlemmar visar bin och deras liv i kuporna och berättar om honungstillverkningen och verksamheten. Göran Ljung och Sven-Olof Haraldsson berättar att besökare inte behöver vara oroliga för de hundratusentals bin som finns på gården:
– Det är ingen fara, så länge man inte öppnar luckan när det regnar. Då blir de förbannade, de gillar inte att duscha.