Besynnerlig historia

Det är tigrarna som är behållningen i Två tigerbröder, i övrigt en rätt konstig film. Bild: UIP

Det är tigrarna som är behållningen i Två tigerbröder, i övrigt en rätt konstig film. Bild: UIP

Foto:

Kultur och Nöje2004-10-29 06:02
C

Två tigerbröder

Regi: Jean-Jaques Annaud

I rollerna: Guy Pearce, Jean-Claude Dreyfus, Stéphanie Lagarde

Land: Frankrike

Speltid: 1 tim 46 min

Censur: från 7 år

Filmstaden i Linköping

FRANSKE REGISSÖREN Jean-Jaques Annaud har en ovanligt brokig och ojämn filmproduktion bakom sig. Från "Kampen om elden" till "Rosens namn", "Älskaren", "Björnen" och "Enemy at the gates" och så denna lite underliga film.

Liksom i "Björnen" visar han sin förmåga att regissera djur. De två huvudrollsinnehavarna är faktiskt allra bäst.

Annars lämnar filmen en unken smak efter sig. Trots att Annaud på slutet lagt till en slags brasklapp om att tigern är utrotningshotad och att vi ska se till att bevara den så känns det inte riktigt äkta. Det finns till exempel en del som går att hänföra till djurplågeri i filmen.

"Två tigerbröder" har också ett slags gammaldags kolonial stämning över sig. Det är den vite mannens uppfattning som gäller här. Han går beslutsamt ut för att möta tigrarna och har en hyggligt "modern" uppfattning om dem.

Invånarna är oftast rädda, ramlar fånigt och är korrupta. Hos dem finns just inget av naturvård eller liknande. Fast det är ju också de som blir uppätna. Likaså är kvinnoskildringen långt ifrån modern, snarare en gubbig och manschauvinistisk variant.

Filmen utspelas runt 1920 men kunde lika gärna vara Rudyard Kiplings miljöer ur "Djungelboken". Inledningen är som tagen från Mowgli & Co. Där kan jag känna pojkårens fascination inför överväxta djungeltempel och deras vittnesmål om sedan länge försvunna högkulturer. Här är det snarast helt okej med plundringar och övergrepp för att komma åt skatterna.

"Två tigerbröder" är en besynnerlig film. För grym och egendomlig för de yngsta, för fånig och tveksam för de äldre.

Konstigast är att hjälten i Guy Pierces gestalt har en modern armbandsklocka på sig. Feltänkt produktplacering? Eller bara i konsekvens med det övriga.

Filmen är dubbad till svenska.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!