Både rörande och rafflande

I Amerika kidnappas enligt uppgift en person var sextionde minut. Det är bakgrunden till Man on fire där Pita Ramos (Dakota Fanning) råkar illa ut. Bild: FOX

I Amerika kidnappas enligt uppgift en person var sextionde minut. Det är bakgrunden till Man on fire där Pita Ramos (Dakota Fanning) råkar illa ut. Bild: FOX

Foto:

Kultur och Nöje2004-11-19 06:42
CCC

Man on fire

Regi: Tony Scott

I rollerna: Denzel Washington, Dakota Fanning, Christopher Walken, Mickey Rourke m fl

Land: USA

Speltid: 2 tim 26 min

Censur: från 15 år

Filmstaden i Linköping

HISTORIEN är enkel. Desillusionerad man hemsöks av sitt förflutna och tappar mer och mer kontakten med världen om- kring sig, främst på grund av att hans nya bästis är av glas och heter Jack Daniels. Han tar jobb som livvakt åt en liten flicka, som slår hål på muren han byggt runt sig och visar att livet nog är värt en chans till. När hon kidnappas förvandlas han till en armé på två ben som drar i väg för att krossa alla som varit inblandade i dådet.

Mördarmaskin

Även om Denzel Washington tidigare har spelat tuff kille så känns det ändå som tveksam casting, men han gör huvudrollen utan tvekan. Creasys väg från trulig mummelputte, till småmysig simtränare till mördarmaskin -- att Creasy kan uttalas "crazy" lär inte vara en tillfällighet - köper jag utan problem. Att han mer liknar en nallebjörn än en traditionell hårding är till hans fördel.

Christopher Walken i rollen som Creasys bäste vän förnekar sig inte, även om det är en skissartad figur. Och alla som plockar med Mickey Rourke i någon av sina filmer, även om det är en evighet sedan han var gudabenådat bra, får en stjärna i kanten. Men det riktiga utropstecknet är Dakota Fanning i rollen som lilla Pita Ramos, hennes spel ringer inte falskt någon gång.

Effektiv kuliss

I eftertexterna tackas Mexico City - "en väldigt speciell plats" - och regissören Tony Scott har väl tagit till vara stadens kraft. Den myllrande metropolen är en effektiv -- ömsom hotfull, ömsom bländande vacker - kuliss till berättelsen. Tröttande i längden är däremot det enkla greppet att alltid filma dramatiska avsnitt med skakig kamera. Att en sekvens närmast kopierar inledningen till polisserien "The Shield" känns märkligt klantigt.

"Man on fire" byggs upp och utvecklar sig precis som man tror, men avslutningen är både hjärtknipande och rafflande. Och Creasy är en typ av rörande hjälte som jag inte kan låta bli att falla för -- varje gång. Trots att han i det här fallet är en galen mördarmaskin. Snyft.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!