Här satsar han på nya kedjehus

Ett nytt bostadsprojekt växer fram i Grebo. Det första av tolv nya kedjehus kommer på plats i december.

Karl Feldt köpte tomten mellan Grebovägen och Klockarängen i Grebo vid årsskiftet. I december kommer det första av tolv planerade kedjehus på plats.

Karl Feldt köpte tomten mellan Grebovägen och Klockarängen i Grebo vid årsskiftet. I december kommer det första av tolv planerade kedjehus på plats.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidabergs kommun2019-09-28 11:30

Möjligheterna fanns där, alldeles vid Grebovägen strategiskt nära en busshållplats för pendlare, och med kyrkan och sjön Ärlången i blickfånget. 

Tomten med ett befintligt bostadshus med två hyresrätter och detaljplanelagd mark var till salu under 2018.

– Jag är egentligen förvånad att ingen annan hann före, säger Karl Feldt, som nu står redo att bebygga marken.

Övertagandet skedde strax efter årsskiftet. Sedan dess har arbetet fortskridit. 

38-årige Karl Feldt är uppvuxen i Åtvidaberg och har återvänt efter att ha bott i Linköping. Yrkeslivet har han hittills haft i bygg- och fastighetsbranschen. 

– Jag har funderat på att satsa på nyproduktion och vill vara med i bostadsutvecklingen.

Projektet i Grebo blir det första. Höstdiset hänger över Grebo när Karl Feldt visar området, vars blivande gata kommer få namn av Klockarängen som ligger nära, bara bakom en skogskulle. 

– Det blir Klockarängsvägen. 

Under armen bär Karl Feldt anteckningar och prospekt. Häri finns planerna: tolv kedjehus i två plan om 132 kvadratmeter, fördelade på fem rum med carport och utvändigt förråd. Samtliga med äganderätt och med grundpris från 3, 05 miljoner kronor. 

Karl Feldt gör en översiktlig boendekalkyl. Med kapitalinsats om 15 procent, slopad fastighetsskatt de första 15 åren och inbyggd energioptimering, landar månadskostnaden på under 5000 kronor.

– Det gör att det blir lägre månadskostnad här än i äldre bostadsrätter.

Ett av de blivande husen är redan sålt och kommer att resas i december. 

– Min tanke är att bygga två hus i taget och att gå fram i ett lagom tempo.

Han har en tydlig ambition om att genomföra sitt projekt med lokala entreprenörer. Uppdraget att bygga husen går till Åtvidabergshus, bara en mil bort.

Karl Feldt talar om hållbarhet och kvalité. Lokala entreprenörer innebär korta transporter, men Karl Feldt ser också att han genom att använda entreprenörer i närheten säkrar kvalitén. 

Genom processen har Karl Feldt haft upprepade kontakter med kommunens byggkontor och samhällsbyggnadsförvaltning. Han framhåller att han mötts av stort engagemang i sina kontakter med kommunen, men också med lokala entreprenörer och sin finansiär, Åtvidabergs sparbank. 

– Jag har fått bra support av alla. 

Karl Feldt stannar upp i det knähöga gräset på blivande Klockarängsvägen: 

–  För mig är det stort att få vara med och utveckla samhället, sägen han. 

Här finns plats för tolv kedjehus.
Här finns plats för tolv kedjehus.
Karta: Grebo, Klockarängsvägen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!