Växlar löpning och simning i nytt lopp

Åtvids första swimrun-tävling arrangeras på lördag.

Loppet är fullt. Vi kunde ta emot 50 deltagare och det har vi nått, säger tävlingsledare Nils Winge om helgens swim-run.

Loppet är fullt. Vi kunde ta emot 50 deltagare och det har vi nått, säger tävlingsledare Nils Winge om helgens swim-run.

Foto: Lotta Willsäter

ÅTVIDABERG2018-09-09 11:00

Nils Winge, ordförande i ÅIF och initiativtagare till tävlingen är laddad.

– Loppet är fullt. Vi kunde ta emot 50 deltagare och det har vi nått, säger han och visar entusiastiskt start- och målområdet på Åtvidabergs golfbana.

– Vacker, eller hur fortsätter han.

Jo, helgens swimrunners kommer få ta del av vackra omgivningar och sjöarna Bysjön, Glan och Tran. Loppet mäter 14 kilometer, varav två kilometer sker i vatten.

– Man växlar mellan löpning och simning. Det är sju simningar och åtta löpningar. Inte en enda meter går på asfalt, säger Nils Winge som lagt banan på grusvägar, genom kohagar och i naturen längs de tre sjöarna.

Som sportgren är swimrun ny. Ursprunget är loppet Ö till ö mellan Sandhamn och Utö. Nils Winge som själv tränar och tävlar i grenen förklarar tjusningen:

– Man kommer till ställen man normalt inte springer vid. När man kommer till en sjö simmar man en sträcka. Det är skönt att hoppa i och kunna svalka sig.

I Åtvidaberg finns träningsgruppen Bysjö runners.

– Vi tränar mycket runt Bysjön, Virken och Hårsfjärden.

Till lördagens tävling är Nils Winge glad över att tävlingen lockar brett.

– Vi har allt från en som varit med i VM till noviser. De yngsta är runt 18-19 år och den äldste drygt 60 år. 20 av de som är med är kvinnor.

Genom bidrag har ÅIF kunnat köpa in en del utrustning, bland annat simdräkter som finns att låna gratis. Utrustningen kommer därefter att finnas till låns.

– En regel är att man har all utrustning med sig. Man springer i simdräkt.

Nils Winge framhåller också säkerheten. Ett 20-tal funktionärer finns på plats, varav en sistelöpare som ska se till att alla kommer i mål.

– En annan bra regel inom swimrun är att man som deltagare måste hjälpa medtävlare om de gör sig illa.

Åskådare kan ta del av loppet vid golfbanan.

Starten sker 14.30 på lördagen vid Trädgårdshotellet. Målgången beräknas äga rum mellan kl 16–17.

lotta.willsater@ostgotamedia.se

Så här går banan.
Så här går banan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!