Hon blir den första kvinnan på posten

Många män har haft uppdraget förr. Nu tar Maria Wennerberg över ordförandeklubban i Åtvidabergs hembygdsförening.

Finns potential. Maria Wennerberg vill på sikt utveckla Åtvidabergs hembygdsförening och ser stor potential i miljön på hembygdskullen.

Finns potential. Maria Wennerberg vill på sikt utveckla Åtvidabergs hembygdsförening och ser stor potential i miljön på hembygdskullen.

Foto: Lotta Willsäter

ÅTVIDABERG2018-03-22 20:51

Det hänger många grånade män inom ram på en vägg i hembygdsgården. De har alla varit ordförande i hembygdsföreningen, som bildades 1922.

Maria Wennberg som precis fyllt 26 år ställer sig intill raden. Hon blir den första kvinnan att leda Åtvidabergs hembygdsförening.

– Det är 2018 nu, så det borde inte vara en så stor sak, säger hon med självklarhet.

Frågan från valberedningen kom i början av året. Maria Wennerberg funderade någon vecka innan hon tackade ja.

– Först var det lite skrämmande, men det känns hedrande att få förtroendet.

Att valberedningen ställde frågan är inte långsökt. Maria Wennerberg kan Åtvidabergs historia och har specialkunskaper i att visa upp den.

År 2015 kom hon till Åtvidaberg för en tjänst som utställningsansvarig på Brukskultur Åtvidaberg. Genom åren har hon producerat flera utställningar, senast en mycket vacker sommarutställning om döden i brukssamhället. I dag jobbar hon som museiintendent på Brukskultur.

– Jag tror det är bra att jag sitter på två stolar. Jag kommer att ha mycket insyn, säger hon men markerar tydligt att uppdraget som ordförande får ske på fritiden.

– Som ordförande är jag privatperson, det är inte så att Brukskultur går in i hembygdsföreningens styrelse.

Under slutet av 2016 gick Brukskultur, Åssa-museet och hembygdsföreningen samman med en ansökan till kommunen om bidrag för gemensamma aktiviteter. Det ledde till att föreningarna tillsammans arrangerade den levande advetskalendern i december 2017.

– Vi började samverka och har haft en dialog om våra museer, berättar Maria Wennerberg och fortsätter:

– Vi delar samma historia, men den är ganska splittrad när vi visar upp den.

I arbetet med en tredje etapp av Kulturcentrum finns planer på att lägga samman museerna genom att Brukskulturs museum flyttar in i Mumslokalen i direkt anslutning till Åssamuseet. I hembygdsgården finns flera samlingar, bland annat ett gruvmuseum som också väntas flytta in i Mumslokalen.

– Med gemensamma krafter kan vi göra mer och göra det enklare för åtvidabergare och turister att ta del av allt.

På hembygdsgården pågår inventering. Bruno Thornberg och Karl-Axel Karlsson, som söker efter nummer och prylar, döljer inte sin glädje över sin nya ordförande.

– Skitroligt, säger Bruno Thornberg och förklarar:

– Som ung och kvinna har Maria en annan syn på hur föreningen kan drivas. Hon har en suverän bakgrund och kan komma med nya idéer, bland annat kring uthyrningen av hembygdsgården.

Karl-Axel Karlsson säger:

– Nu kan vi se framåt med nya friska ögon.

Maria Wennerberg säger själv att hon måste lära och lyssna. Sin främste coach har hon i förre ordföranden Jonny Lönn, som efter 15 år, varav halva tiden som ordförande, avsagt sig omval.

– Jag bollar en del med honom. Jag är också glad att vi utökat styrelsen och idag är vi tolv personer med suppleanter. Det är skönt att vi är flera.

Några omvälvande förändringar blir det inte första året. Traditioner som firande på nationaldagen och midsommarafton ska inte ruckas, menar Maria.

– Det kommer att vara sig likt under första året, med uthyrning och trivselkvällar i sommar. Framöver vill jag göra mer, det finns så mycket potential att göra mer här, säger hon och beskriver en skön känsla av nostalgi och lugn på hembygdskullen.

– Det är en fin plats.

Första kvinnan. Maria Wennerberg blir den första kvinnan att leda i Åtvidabergs hembygdsförening, som bildades för 96 år sedan.
Första kvinnan. Maria Wennerberg blir den första kvinnan att leda i Åtvidabergs hembygdsförening, som bildades för 96 år sedan.
Trivselkvällarna spikade

Hembygdsföreningen fortsätter att arrangera sina populära trivselkvällar. Så här ser sommarens program ut:

11 juli: Ankarsrums durspelssmeder

18 juli: Joy Voice-kören från Åtvidaberg

25 juli: Systrarna Olsson från Åtvidaberg

1 augusti: Åtvidabergs gitarrorkester

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!