Gäddbitna fiskare tävlade i solen

Under lördagen var det dags: Åtvidabergs bästa gäddfiskare skulle koras. 61 lag spreds ut runt om i kommunen för att få ihop de två längsta gäddorna och ta hem priset i tävlingen Åtvidabergsgäddan.

Förstapriset på 8 000 kronor gick till laget Västerviks elektriska.

Förstapriset på 8 000 kronor gick till laget Västerviks elektriska.

Foto: Jennifer Berg Eidebo

Åtvidaberg2018-05-19 21:25

Bysjöns vatten ligget blankt och solen skiner. Perfekt väder för att vara ute på sjön, kan man tycka. Men det håller inte deltagarna i team Skeddraget med om.

– För fiskets skull har det varit lite för lugnt, berättar Karl-Johan Hagman.

Trots det stilla vattnet har laget dragit upp 15 gäddor.

– Antalsmässigt är det okej, men storleksmässigt är det lite sämre, säger Dennis Svensson.

Team Skeddraget består av Dennis Svensson, Karl-Johan Hagman och Andreas Waltersson. De har alla växt upp utanför Åtvidaberg, och har alla fiskat så länge de kan minnas.

– Vi har alltid gillat att vara ute. Antingen i skogen eller vid sjöar, säger Andreas Waltersson.

Tävlingen började klockan 8 på lördagsmorgonen. Då fick alla lag ett startnummer och så spred de ut sig i olika sjöar eller vid havet.

– Vi vill att det ska vara en fri och inkluderande tävling. Grunden är att vi litar på folk, säger Rikard Wärdig som arrangerar tävlingen tillsammans med Martin von Wirén.

Det är andra gången som Åtvidabergsgäddan arrangeras, och första gången på våren. Det som började som ett sätt för gäddentusiasterna att mäta sig med andra fiskare blev plötsligt ett jättearrangemang.

– Det var egentligen tänkt som ett litet arrangemang där vi räknade med att få ihop 10 lag, men första året blev det 40 och i år är vi 61 lag, sedan satte vi stopp, säger Martin von Wirén.

Rikard och Martin deltar själva i tävlingen under lagnamnet Åtvidabergsgäddan.

– Vi är riktigt gäddbitna, vi lever för gädda. Vi har ju lite familj och barn sådär också men... säger Rikard med ett skratt.

Martin och Rikard kan berätta att de inte åkt så längt till sitt fiskevatten, men inte mer än så.

– Vi avslöjar aldrig vilken sjö vi är i, det är hemligt, säger Martin.

Tävlingen går ut på att få upp de längsta gäddorna. Bara gäddor på över 70 centimeter räknas och tävlingsbidraget är den sammanlagda längden på de två längsta gäddorna. Fiskarna plockas upp, mäts, fotas och slängs tillbaka. Av de 15 gäddor som team Skeddraget fått upp är det bara två som är över 70 centimeter. Lagets tävlingsbidrag är 161 centimeter, inte tillräckligt för en vinst.

– Men det blev en trevlig dag i solen. Jag och Dennis är gött-fiskare. Vi tycker om att äta godis, kaffe och kakor. Det ska vara lite som en picknick, och om man även får fisk så är det positivt, säger Andreas Waltersson.

Klockan 16 är allt fiskande över och de solbrända deltagarna samlas i lokalen gamla televerket. Det har blivit dags att utse dagens vinnare.

– Det är tuff konkurrens, det finns fruktansvärt duktiga människor här i dag, säger Rikard Wärdig.

Vinnarna blir laget Västerviks elektriska med André Karlsson, Jonas Hilleberg och Tom Ekström, som fått ihop gäddor på 212 centimeter.

Så är det slut för Åtvidabergsgäddan. Men det blir inte sista gången som tävlingen arrangeras.

– Helt klart kommer tävlingen tillbaka 2019 på våren, så får vi se till hösten, säger Rikard Wärdig.

"Det bästa är att hitta ett mönster, se vilka färger, typer av beten och platser som fungerar. Betet som verkar fungera i dag är ett hårt bete med en gummistjärt" säger Karl-Johan Hagman.
"Det bästa är att hitta ett mönster, se vilka färger, typer av beten och platser som fungerar. Betet som verkar fungera i dag är ett hårt bete med en gummistjärt" säger Karl-Johan Hagman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!