Här stoppas all genomfartstrafik

Kommunen stänger av Hyttgatan vid Gamla torget och sätter stopp för genomfartstrafik över torget.

Stopp! Kommunen har stängt av Hyttgatan vid Gamla torget.

Stopp! Kommunen har stängt av Hyttgatan vid Gamla torget.

Foto: Åtvidabergs kommun

ÅTVIDABERG2019-06-05 21:00

– Det kan säkert bli en hel del frågetecken kring avstängningen, säger Sabine Olovsson Andersson, enhetschef och trafikingenjör på kommunens samhällsbyggnadsförvaltning.

Hon pekar på flera skäl till att stänga av Hyttgatan. De främsta är att stoppa genomfartstrafik på Gamla torget och minska både trafik och hastigheter i området.

– Det är ett gångfartsområde och en del av Kulturcentrum. Vi har också gymnasieskolan där. Det har varit för mycket skytteltrafik i området, förtydligar hon.

Avstängningen görs efter att Hyttgatan varit tillfälligt avstängd för VA-arbeten. Cementblock och skyltar markerar att genomfart inte är möjlig.

– Det ska inte se ut så för alltid. Vi ska göra en avsmalnande gång- och cykelväg på Hyttgatan mot torget.

Även Gamla torget ska få enklare omgörning, bland annat med ny belysning.

– Tanken är att torget ska bli mer promenadvänligt.

Den enda in- och utfarten till Gamla torget blir via Bryggaregatan.

Kommunen kommer också att punktbevaka Gamla torget för att få bukt med otillåten parkering i området. Det är exempelvis inte tillåtet att parkera runt trädet i mitten av torget. Felparkerare som blir påkomna riskerar att få 700 kronor i böter. På Gamla torget finns ett fåtal parkeringsplatser, bland annat för handikappade och besökare till Kulturcentrum samt Bildningscentrum Facetten.

– Vi hänvisar till parkeringen ovanför, säger Sabine Olovsson Andersson och uttalar att kommunens ambition är att minska trafiken på Gamla torget.

Stopp! Kommunen har stängt av Hyttgatan vid Gamla torget.
Stopp! Kommunen har stängt av Hyttgatan vid Gamla torget.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!