- Det mesta talar för att det blir så här, säger Lars Eklind, stabschef vid Helikopterflottiljen.
Corren kan i dag avslöja de långt framskridna planerna i Försvarshögkvarteret om att koncentrera Sveriges samlade flygbasverksamhet till ett ställe - Linköping.
De senaste månaderna har militären jobbat intensivt med att ta fram en helt ny organisation - kallad Combat Support Wing - som byggs upp efter förebild från flera andra länder, bland annat Tyskland, England och USA.
De sista 220 muckar
I dag utbildas värnpliktiga inom flygvapnet på flera platser i landet, bland annat vid Kvarn.
I slutet av året muckar de sista 220 soldaterna utanför Borensberg.
Därefter skrotas det nuvarande värnpliktssystemet. Nästa år blir det frivilligt att göra militärtjänst i Sverige och därefter välja att bli kontrakts- anställd militär, redo att sättas in i oroshärdar runt om i världen.
De soldater och den personal som ska utbildas för att serva en flygbas i krigstid i Sverige och utomlands kommer att tränas på ett ställe.
Försvaret har tittat på flera platser. Men det mesta tyder på att den nya utbildningen ska ske på Kvarn utanför Borensberg och på Malmen i Linköping.
Planerar använda Södra byn
För att få plats i Malmslätt planerar militären att använda det som kallas Södra byn till utbildningslokaler, där Aerotech i dag finns.
Hur många soldater som ska utbildas är inte klart. Den personal som i dag är involverad i utbildning av värnpliktiga inom flygvapnet och som finns i Kallinge i Blekinge och i Luleå erbjuds att flytta till Linköping.
Under nästa år kan det handla om ett hundratal personer som flyttar till Linköping, officerare och blivande soldater. Men inom några år betydligt fler:
- Inom en femårsperiod är det många hundra som vi planerar för. Det ger några nya skattekronor till kommunen, säger Lars Eklind.
Enligt uppgifter till Corren handlar det om mer än 500 militärer och deras familjer som flyttar till Linköping.
Beredd att ta emot nya
Linköpings kommun är beredd att ta emot de nya. Under helgen informerades kommunstyrelsens ordförande kommunalrådet Paul Lindvall (m) av den högsta ledningen på Helikopterflottiljen.
Combat Support Wing kommer att betyda mycket för stan, säger Paul Lindvall till Corren:
- Vi ska erbjuda attraktiva boenden och jobbmöjligheter för medföljande. Och kommer att bjuda in familjer och berätta vilka bostäder, skolor, daghem och möjligheter som finns. Och det ska fram fler tomter, säger han.
Unikt kunnande
Han tycker att det finns ett unikt kunnande i Linköping och han slår sig bildligt för bröstet:
- Vi vill vara flygets huvudstad i Sverige och vi har kanske bättre förutsättningar än många andra orter. Den kunskap som finns på Saab och Malmenområdet finns egentligen bara hos de permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd. Det är en häftig tanke, eller hur? Då ska man naturligtvis gruppera nya förband och funktioner här, säger Paul Lindvall.