Angrepp på det allra heligaste

John Cusack och Rachel Weisz i ett domstolsdrama som både är mediokert och intressant på en och samma gång. Bild: FOX

John Cusack och Rachel Weisz i ett domstolsdrama som både är mediokert och intressant på en och samma gång. Bild: FOX

Foto:

Kultur och Nöje2004-03-05 07:02
CCC

De utvalda

Regi: Gary Fleder

Manus: Brian Koppelman, David Levien, Rick Cleveland, Matthew Chapman

I rollerna: John Cusack, Gene Hackman, Dustin Hoffman

Land: USA

Speltid: 2 tim 7 min

Censur: tillåten från 11 år

Filmstaden i Linköping

JOHN CUSACK är Hollywoods stora politiska kämpe. På så sätt är han en större hjälte än actionfigurerna hos Schwarzenegger och Bruce Willis. Det enda de gör är att skjuta ihjäl fienden. John Cusack förändrar dem. Den skygge Cusack väljer sina filmer med omsorg, inte (alltid) med hjärnan men med hjärtat. På så sätt har han en hel del gemensamt med sina duktiga medspelare i "De utvalda", Dustin Hoffman och skådespelaren med världens högsta lägsta nivå, Gene Hackman.

Filmen är på ytan ett ganska mediokert domstolsdrama berättat utan större finess, ett habilt hantverk. Ämnesvalet är däremot ytterst intressant. Bakom ytan döljer sig en politiskt skarpladdad agenda som ganska hämningslöst angriper två av USA:s heligaste fundament: vapenlagarna och jurysystemet.

Politiska förtecken

"De utvalda" bygger på en roman av John Grisham men har bytt ut bokens tobaksindustri mot vapenindustrin. Filmatiseringar av Grishams romaner blir sällan mer än hyfsade ("Pelikanfallet", "Regnmakaren"), trots spännande historier med politiska förtecken. Antagligen beroende på att för många kockar kokat soppan. John Grisham är en storsäljare och filmerna görs för att generera pengar. Följaktligen har "De utvalda" minst fyra manusförfattare. Filmbolaget vill på så sätt garantera en viss nivå men gör det på bekostnad av oundviklig strömlinjeformning, ett klassiskt skäl till att många "studio-filmer" är så förutsägbara.

Slagkraftig dialog

I "De utvalda" har manusförfattarna ändå lyckats bevara något av den känsla för slagkraftig dialog som de visat prov på i en film som "Rounders" och tv-serierna "Vita huset" och "Six feet under". Dessutom är det skönt att de premierar den politiska agendan framför berättarteknisk logik. I just det här fallet var det rätt prioritering.

"De utvalda" är ingen ny domstolsklassiker som "Tolv edsvurna män" men bjuder på två härliga timmar i famnen på hjälten John Cusack.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!