På initiativ av Försäkringsförmedlaren Insplanet har opinionsinstitutet Yougov undersökt hur bra koll svenska bilägare har på sina bilförsäkringar. Resultatet visar att hela två av tre personer i dagsläget betalar för mycket och att det finns stora pengar att spara.

Av de tillfrågade uppger cirka 60 procent att de inte jämför olika alternativ innan de tecknar en ny bilförsäkring. Det innebär att de riskerar att gå miste om så mycket som 1 500 kronor om året i billigare premie, enligt Insplanet. För vissa bilägare handlar det om ännu högre belopp.

Flera försäkringstagare väljer att stanna kvar hos sitt befintliga försäkringsbolag när det är dags att teckna en ny premie, något som lett till att många inte har den billigaste försäkringen. I undersökningen uppger hela 40 procent av deltagarna att de tror att det lönar sig att vara en trogen kund till sitt försäkringsbolag. Yngre försäkringskunder visar en större benägenhet att jämföra alternativ och lyckas därmed ofta sänka sin årliga kostnad.

Artikelbild

Att det lönar sig att jämföra vet de flesta om, men bara var fjärde vet hur mycket pengar som kan sparas. Att jämföra mellan försäkringsbolagen är i dag är det enklare än någonsin och flera hemsidor erbjuder kostnadsfria tjänster för att samla de olika försäkringsbolagens erbjudanden.

Kom ihåg att uppdatera försäkringen med korrekta uppgifter när du tecknat en försäkring, annars kan du drabbas dubbelt när olyckan väl är framme. Vid ett skadetillfälle utgår också alla försäkringsbolag från försäkringens villkor.

Fotnot: Undersökningen genomfördes av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov under perioden 24-29 november 2016. Sammanlagt genomfördes 1005 intervjuer via internet med män och kvinnor 18 år och äldre i Sverige som äger en bil. Kompletterande information kommer från Insplanets kunddatabas.