Klicka på pilarna i bilden ovanför för att se bildspel.

Var gång jag letar mig ut på Vikbolandet far tankarna iväg. Ganska snart hamnar de i Ryssland. Oändliga vidder, lika mycket skog och små vägar kors och tvärs – som alla leder till ingenmansland. Så är det här också, Vikbolandet är svårt att överblicka. Hur förhåller sig Rönö till Arkösund och hur kan det helt plötsligt vara så nära till Stegeborg när jag nyss var i Östra Ny? Begriper’t inte.

I går kväll hyvlade jag till Colin Chapman-polisonger. Sådana kännetecknas av nederkanternas attackvinkel. I morse klädde jag mig i lammullströja över vit skjorta och toppade kalaset med en gubbkeps. Nu sitter jag nersjunken, likväl för högt, i en pösig stol klädd i rött läder. Framför mig har jag svart skinn och blankt trä. Det borde dofta ljuvligt men näsborrarna noterar fukt och plast i en intim relation. Min fars gamla Nimbus 2600 luktade likadant när vi styrde den från båtplatsen i S:t Anna till varvet i Söderköping härom veckan.

Artikelbild

Rymlig. 192 centimeter och en gubbkeps finner sig snabbt tillrätta i Lotus Excel. Bild: IBF, ILARI BJUVANDER FOTO

Nåväl, nu är det engelsk sportvagn genom det fiktiva Ryssland i östra Östergötland som gäller. Våt och lövbeströdd vägbana, inga markeringar i asfalten och stenmurar som på vissa håll kommer så nära inpå att jag skulle nå dem om jag bara hissade ner sidorutan. Törs ingetdera – men ler brett åt det genom­anglofila i stunden.

Exemplaret jag kör är tillverkat 1987 och har till dags dato rullat dryga 6 000 mil. Skicket är inte exemplariskt men bilen känns frisk och fin i drivlinan. En knyck med handleden är allt som krävs för att skifta växel och pedaluppställningen är som gjord för häl och tå-övningar i tid och otid. Den 2,2 liter stora fyrcylindriga motorn är inte särskilt rapp, snarare gräsklippartrygg till karaktären. Inte så dumt som det låter, faktiskt.

Colin Chapman, Lotus grundare, formulerade många klokheter. Bland annat ”Adding power makes you faster on the straights, subtracting weight makes you faster everywhere”. Fritt översatt: Fler hästkrafter gör dig snabbare på raksträckorna, lägre vikt gör dig snabbare överallt. Långt här ute på Vikbolandet, med godset Gottenvik i backspegeln, sväljer jag Colins resonemang med hull och hår.

Lotus Excel engagerar på ett mycket uppriktigt vis. Med armen vilande på kardantunneln och handen runt växelspaksknoppen känns det som att hålla i ett precisionsvapen. Bilen är mjukare än förväntat men kränger minimalt. Chassisättningen är enastående. En titt i faktabladet ger vid handen att viktfördelningen ska vara exakt 50/50 med förare och halv tank. Själv har jag några kilos övervikt – men bara något tiotal liter i tanken. Fair enough. Hej vad det går mellan rakor och snår!

Artikelbild

Stulna. De bakre lyktglasen kommer ursprungligen från Rover SD1. Bild: IBF, ILARI BJUVANDER FOTO

När Toyota i början av åttiotalet ville piffa till vägegenskaperna hos den kommande Supra Mk II vände de sig till Lotus. I utbyte mot ingenjörskunnandet kom den brittiska tillverkaren åt vitala delar av god kvalitet, väl lämpade för den nya GT-vagnen som sedermera skulle bli Excel. Lättmetallmotorn är Lotus egen men exempelvis växellåda, drivaxlar, differential och bromsar är Toyota-prylar. När vi ändå är inne på praktiska resonemang bör det också nämnas att chassit är tillverkat av galvaniserat stål och att karossen är gjord av plast. Ät det, vägsalt.

Alla borde köra Lotus Excel, tänker jag. Här snackar vi om en riktig sportvagn, ingen Passat med R-paket eller annat bjäfs. Har du aldrig upplevt känslan av människa och maskin i perfekt samspel är det hög tid nu. För det andra är Excel en högst användbar modell. Synnerligen komfortabel och föredömligt tyst. Naturligtvis hör du vad som händer när du trycker på gaspedalen, men hallå – det vill du också. För det tredje så kostar den inte så förbenat mycket pengar.

Artikelbild

Formstark. De visuella uppdateringarna hos de senare Excel-bilarna är signerade Peter Stevens. Han är kanske mest känd för att ha formgivit den ikoniska supersportbilen McLaren F1. Bild: IBF, ILARI BJUVANDER FOTO

En sen bil, som den här, bör ge dig lite växelpengar tillbaka på en hundra­tusing. Håll efter den och du har – minst – pengarna tillbaka om du någonsin skulle tröttna. Med checklistan här nedanför vill jag signalera att jag menar allvar. Mycket nöje.

 

Artikelbild

Agil. Bilens fina balans gör kurvtagning till en dans. Bild: IBF, ILARI BJUVANDER FOTO

Vägen till ett lyckat köp

KÖPGUIDE

Artikelbild

Populärt. Popup-strålkastare var trendigt på 1980-talet. Tufft än i dag. Bild: IBF, ILARI BJUVANDER FOTO

Aldrig den modell som först poppar upp när Lotus kommer på tal. Alltid rätt ändå. Lotus Excel lockar med skojförpackad användbarhet – för en spott­styver. Asfalt stakar ut vägen till det lyckade köpet. Riv ut och spara!

MEKANIK
Excel omskrivs som Lotus mest driftsäkra modell. Det är mycket Toyota under plasten, och det är en av förklaringarna. Motorn är dock Lotus egen och den är rejält dimensionerad. I Excelbilarna förekommer två versioner, beroende på tillverkningsår. Fram till 1986 är effekten 160 hästkrafter och därefter 180. Samtliga svensksålda bilar har dock den svagare varianten oavsett årsmodell. Motorn har inga typfel men kan läcka olja från ventilkåpan. Ofta beror det på att ventilkåpan dragits för hårt, då reser sig packningen i nederkant och olja sipprar ut. Kamremsbyte bör ske vart tredje år eller efter 1500 mil. Växellådan är femstegad, av fabrikat ZF och identisk med den i tidiga Toyota Supra. En trevlig bekantskap. Kopplingslamellerna är också från ZF, men tryckplattan är Lotus egen konstruktion. Att trycka ner kopplingspedalen ska inte vara en ansträngning. Inspektera motorutrymmet grundligt, lys med ficklampa och leta spår efter vätskeläckage. Provkör. En frisk Excel känns solid, är fri från knarrande och klonkande och har en jämn motorgång. Den ska gå att köra silkesmjukt utan protester. Pröva samtliga elektriska funktioner. Pop-up-lyktorna ska gå upp utan mankemang och missljud. Välj bort objekt med oklar servicehistorik.

Artikelbild

Överraskar. Läder och ädelträ. Ändå luktar det plastbåt. Bild: IBF, ILARI BJUVANDER FOTO

KAROSS
Den starka karossen är vakuumgjuten i två delar och sammanfogad vid midjelisten. Huvar, dörrar, stötfångare och strålkastarlock går att köpa separat från England. Kolla så att inpassningen av dörrar och huvar är symmetrisk, och ha i åtanke att en plastkaross per definition medför bredare skarvar. Titta också efter sprickor i lacken, främst vid vindrutans nederkant. Mindre skador kan åtgärdas genom att slipa bort gelcoaten, återuppbygga ytan och sedan lackera. Klarlackssläpp förekommer, främst på importbilar och då på taket.

CHASSI
Ramen är Excels främsta styrka. Bokstavligt talat. Konstruktionen, av galvaniserat stål, är formad som ett kryss. Den kroknar inte i första taget men skulle olyckan med versal begynnelsebokstav vara framme går även den att beställa från England. Rost kan få fäste på två håll: i balken som huserar de bakre bältesinfästningarna, dessa inspekteras underifrån, och i krockskyddsbalkarna i dörrarna, inspekteras genom demontering av dörrsidorna.

Artikelbild

Vinklat. Den pärlemovita kulören skänker en viss science fiction-aura till modellen. Bild: IBF, ILARI BJUVANDER FOTO

ELSYSTEM
Mörkrets furste, Lucas, hittade aldrig fram till Excel. Det är bra. Bra är också elsystemet från Bosch. Alla komponenter har separat jord eftersom karossen är av plast. Betrakta kontaktytorna som vore de drottningens juveler. De bakre lyktglasen är hämtade från Rover SD1 och är monterade med dräneringshålen uppåt. Säkerställ att de inte förvandlas till kulörta akvarier.

RESERVDELAR
Reservdelar är ingen bristvara, inredningsdetaljer undantagna. Det som gör sökandet mer spännande är det faktum att många delar hämtats från andra märken. Börja med att leta upp referenslistor på internet. Några svenska firmor håller anständiga lager och tar hem från det brittiska öriket. Annars är det handla via nätet som gäller. Priserna sticker inte ut åt något håll, sett med standardbilsögon. Billigt alltså.