I helgen hålls året mc-mässa i Stockholm. De flesta tillverkare är på plats och visar upp sina nyheter inför sommaren 2017. Ett perfekt tillfälle för alla motorcyklister att stilla sin abstinens genom att klämma och känna på nya tillbehör och kanske torrköra någon ny motorcykel.

Mc-branschen är just nu inne i en positivt trend då antalet sålda motorcyklar ökade förra året. Det allra populäraste segmentet var kåplösa streethojar.

Mest såld förra året var BMW R 1200 GS/GSA, en äventyrshoj som känner sig hemma oavsett underlag. På årets mässade BMW upp ett imponerade modellprogram. Allt från den för året uppdaterade lyxtourern K1600GT, en riktig milslukare, till kanske mässans läckaste hoj - R nineT Racer. Det är en racer i fett 70-talsstuk men med modern teknik.

Artikelbild

Valentino Rossis GP-hoj inspekteras på nära håll.

Och pratar vi om uteseende och design så kommer vi onekligen in på nya Ducati 1299 Superleggera. Säga vad man vill, men bygga snygga motorcyklar är verkligen Ducatis paradgren. 1299 Superleggera är den starkaste Ducatin någonsin med sina 215 hästkrafter. I kombination med en torrvikt på endast 156 kilo blir det ett riktigt dynamitpaket. Men smakar det så kostar det - vill man ha ett av de 500 ex som tillverkas så får man hosta upp cirka 780 000 kronor.

Raka motsatsen till den italienska tillverkaren hittar vi i amerikanska Harley Davidson. Här är det rejälare doningar och feta hojar. Nytt för i år är den helt nya motorn Milwaukee Eight. Den ger både mer kraft och drar mindre bränsle. Harley Davidson har lagt ner mycket utvecklingsarbete på att behålla den speciella HD-känslan, enligt de som redan testat den så har man lyckats. Kul inslag i HD:s monter är hojarna som återförsäljarna byggt om i en intern tävling. Riktigt snygga!

Snygg är också Suzukis nya uppdaterade supersporthoj, GSXR 1000. Nu har man tagit upp kampen med de andra tillverkarna och nya modellen har tio-nivåers traction control, lauch control och quick-shifter. Återstår att se vilken sporthoj som blir bäst i tester under 2017.

Yamaha YZF-R1 kommer garanterat att bjuda på bra motstånd med sina 200 hästkrafter vid 13 500 varv per minut och en vikt på 199 kilogram.

Artikelbild

Dags för ny hjälm? Det finns en hel del att välja på.

I Triumphs monter det fullt med folk hela tiden.

- Jag gillar att man håller kvar i det gamla utseende på många av sina modeller, säger Arne Johansson som åkt från Västerås för att titta på ny motorcykel.

Artikelbild

780 000 kronor över? Slå då till på en Ducati 1299 Superleggera.

En av deras snyggaste modeller i år är nya Bonneville Bobber.

- Klart godkänd, säger Arne och småler.