Veckorna kring jul och nyår är en trafiktät tid som varje år orsakar både skador och dödsfall på vägarna. Enligt Transportstyrelsens statistik dog i fjol 19 personer i trafikolyckor mellan 20 december och 12 januari. Dessutom skadades 108 personer svårt under samma period.

– Vi ser hur antalet olyckor varierar mellan olika dagar. Julafton och nyårsafton är minst olycksdrabbade medan det sker fler olyckor dagarna före och efter. Eftersom julafton i år ligger på en lördag kan vi förvänta oss att bilresandet koncentreras till den 22 och 23 december, och därför är det viktigt att alla som ska ut och resa tar det lugnt på vägarna, säger Karin Bengtsson, statistiker på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Vilka är då de allra farligaste vägarna i landet? Enligt Motormännen, som beräknar att cirka två miljoner människor befinner sig på vägarna runt jul och nyår, är de blåmarkerade vägavsnitten på kartan här intill hårt trafikerade. Många av dem är inte mötesseparerade vilket innebär att risken för olyckor ökar.

– Försök att alltid välja mötesseparerade vägar när du ska ut och köra, även om det är en omväg, säger Motormännens trafiksäkerhetsansvarige Carl Zeidlitz i ett pressmeddelande.

Tio tips för en säker bilfärd i jul och nyår:

1. Håll hastigheten och anpassa farten till väglaget.

2. Stressa inte. Starta resan i god tid och undvik att ha en sluttid när ni ska vara framme.

3. Se till att hålla avståndet till andra trafikanter.

4. Var nykter. Undvik att köra dagen efter att ha druckit alkohol.

5. Låt bli mobilen. Visst, se till att den är laddad om en nödsituation uppstår, men undvik att rattsurfa.

6. Håll dig pigg. Sträva efter att vara utvilad och ta regelbundna raster.

7. Ta med något gott att äta så att du har något att se fram emot när resan känns seg.

8. Fyll på spolarvätskan och ha gärna med en extra dunk i bagaget. Det är smutsigt på vägarna så hör års.

9. Ha bra vinterdäck.

10. Vinterutrusta bilen om du åker till snön. Snöborste, isskrapa, startkablar, ficklampa och varma kläder kan vara bra att ha.

Källa: Trafikverket, Motormännen och Transportstyrelsen.