Nu intar blåsarna Linköping igen

För nionde året i rad intar Svensk Blåsmusikfestival Linköping.

Under helgen intas Linköping av blåsare från hela landet och den norska stjärntrumpetaren Tine Thing Helseth spelar.

Under helgen intas Linköping av blåsare från hela landet och den norska stjärntrumpetaren Tine Thing Helseth spelar.

Foto: Hedda Themner/Pressbild

Musik2023-09-14 17:00

Fredag till söndag spelas alla möjliga former av blåsmusik runt om staden. Linköping gästas av diverse ensembler och musiker, allt från fritidsmusiker och ungdomar till proffs. 

Under fredagseftermiddagen hör vi unga musiker från hela Östergötland spela på Farbror Melins torg och Lilla torget (Gyllentorget), de kommer spelande marschera från Konsert & Kongress genom staden till sina spelplatser tillsammans med Linköpings Skolmusikkår.  

På fredagskvällen framförs invigningskonserten "Från Wien till New York" i Crusellhallen på Konsert & Kongress med Östgöta Blåsarsymfoniker och den norska stjärntrumpetaren Tine Thing Helseth. Senare spelas "Serenad i septemberkvällen", kammarmusik med Fagottkvartetten Bamse, Landslagskvintetten och Linköpings Akademiska Orkesters Serenadensemble i Katedralskolans aula. 

Under lördagen pågår orkestertävlingar i Crusellhallen och det blir parader och konserter runt om i centrala Linköping av en uppsjö orkestrar. I Scandic Frimurarhotellet spelar Mjölby Storband, Linköpings Storband och Lusen Big Band och i Equmeniakyrkan Musikhögskolan Ingestunds Blåsorkester med solisterna Elis Ljunglöf (flöjt) och Erik Leonsson (klarinett).

På lördagskvällen bjuds det på Galakonserten "RIVSTART!" i Crusellhallen med Blåsarsymfonikerna i Stockholm och klarinettisten Emil Jonason som solist. 

Under söndagen uppmärksammas årets festivaltonsättare Ilari Hylikär på Linköpings kulturskola och hans musik spelas av Ingesunds Blåsorkester. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!