Olivia har siktet inställt på att regissera långfilm

Olivia Stenström var åtta år när hon började filma. Efter filmskola i Paris blev det utbildning i London där hon nu gör sin examensfilm. "Jag vill göra film till den dagen jag dör".

Olivia Stenström är fast besluten om att jobba med film i framtiden och regissera långfilmer.

Olivia Stenström är fast besluten om att jobba med film i framtiden och regissera långfilmer.

Foto: Niclas Sandberg

Linköping2024-01-14 21:00

Olivia Stenström är född och uppvuxen i Linköping. Redan som 18-åring, efter filmgymnasium i Norrköping, flyttade hon till Paris för att gå filmskola. Efter ett år i den franska huvudstaden tog hon steget till London för mer studier inom film. Nu är studierna avklarade men hon kommer vara kvar minst ett halvår i England för att färdigställa sin examensfilm.

– Jag gjorde gymnasiet på två år, sen flyttade jag till filmskolan EICAR i Paris. Den var egentligen treårig, men CSN gav inte studiemedel för den utbildningen. Så jag finansierade det första året med mina hopsparade pengar.

undefined
Olivia Stenström är fast besluten om att jobba med film i framtiden och regissera långfilmer.

Olivia gick i en internationell klass och beskriver året i Paris som mycket lärorikt. Hon tycker att skolan höll hög klass, men samtidigt var det svårt att bli en del av staden när hon inte kunde franska. För att fortsätta leva drömmen att studera utomlands flyttade hon till London och började på den studiemedelsberättigade skolan SAE Institute UK.

– Efter en månad kände jag mig mer hemma i London än vad jag gjorde efter ett helt år i Paris. Det har varit mycket enklare att skapa kontakter. Jag skulle säga att Paris är otroligt vackert och elegant medan London är mer coolt. Det är jättekul att kunna prata med folk och det är så himla mångkulturellt.

Under studietiden utomlands har hon hunnit med att göra tre kortfilmer som hon tävlat med i Guldsvanen, som är en tävling för unga filmare i Östergötland arrangerad av Film i Öst - Östergötlands regionala utvecklingscenter för film. En tävling hon vunnit flera gånger, senast förra året med filmen The tourist som hon gjorde i Frankrike.

– Filmen jag jobbar med nu är mitt största projekt hittills. Den heter Last time I saw you och ska tävla i Guldsvanen i Norrköping i september.

undefined
Tagning från filmen Last time I saw you som är Oliva Stenströms nuvarande projekt.
undefined
Olivia Stenström har själv gjort affischen, till vänster, till sin nya kortfilm som kommer visas på Cinema i Norrköping under kortfilmstävlingen Guldsvanen i höst.

Budgeten är på 60 000 kronor och förutom ett bidrag från Film i Öst står hon för pengarna själv. Historien utspelar sig på ett femstjärnigt hotell i stadsdelen Hackney, där hon också bor. Hon berättar att det är otroligt stressigt att förbereda allt inför en inspelning, inte minst när själva inspelningen är begränsad till två dagar. Alla medverkande ska vara förberedda, inspelningsplatsen ska vara i ordning och tekniken på plats. 

– Men de här dagarna var två av de bästa i mitt liv. Jag bara älskar att vara omgiven av mina favoritpersoner och att vi är kreativa tillsammans. Jag tycker det är fint att skapa ihop, alltifrån skådespeleri till ljud och ljus. Det är jättekul att vara ledare för det.

undefined
Last time I saw är inspelad på ett femstjärnigt hotell i London.
undefined
Olivia Stenström kollar bildutsnittet i kameran inför en tagning av filmen Last time I saw you.

Olivia berättar att hon bara var åtta år när hon en dag hittade den röda record-knappen på filmkameran hemma. Det öppnade en ny värld. Hon gjorde korta filmer och filmade familjen i vardagslivet, på högtidsdagar och under resor. 

– Jag var tio år när jag köpte min första systemkamera och det var då jag verkligen började seriöst, säger hon och ler.

Vad hon inte visste som barn var att hon skulle komma att använda några av alla sina tusentals klipp från barndomen till sin kanske mest personliga kortfilm hittills, In the rear view mirror. 

– Den tog månader att redigera och handlar om mina föräldrars separation. Jag gick igenom allt jag filmat sen jag var tio år fram till idag.

undefined
Olivia Stenström tycker det var intressant att göra filmen om sina föräldrars separation samtidigt som det var läskigt att visa upp något så privat.

Olivia gjorde också intervjuer med sina föräldrar och sina tre syskon om hur de såg på separationen, och hon är själv speakerröst i filmen där hon delar med sig av sina tankar.

– När den visades på Cnema i Norrköping på Guldsvanen kändes det lite läskigt att alla i publiken kunde se rakt in i vårat liv. Men genom att öppna upp sig tror jag också att andra kan relatera till sin egen situation. Just att alla i familjen hade så olika syn på separationen gjorde det intressant.

Under arbetet med filmen kom hon till slutsatsen att det är hon som saknar den gamla familjen mest, men hon säger samtidigt att alla är vänner och har det bra.

Fram till sommaren kommer Olivia vara bosatt i London, om hon sedan blir kvar eller söker sig vidare vet hon inte idag. Om hon någon gång flyttar tillbaka till Östergötland blir det till Norrköping. En plats hon lärde sig älska när hon gick Film och musikgymnasiet där.

Vad talar för att du kommer lyckas med din dröm att bli regissör?

– Att jag aldrig ger upp. Jag är så passionerad att jag inte vet hur jag skulle kunna sluta med filmskapandet. Det är min största prioritet i livet, och att utmana mig själv. Jag vill göra film till den dagen jag dör.

Olivia Stenström

Namn: Olivia Stenström

Ålder 20 år

Uppvuxen: I Hjulsbro i Linköping.

Bor: I stadsdelen Hackney i London.

Jobbar:  På biografen Hackney Picturehouse och färdigställer sin examensfilm Last time I saw you. Filmen kommer premiärvisas på biografen hon jobbar på under våren.

Förebild: Ruben Östlund

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!