En av världens största konstnärers verk till Linköping

Den digitala konstupplevelsen, utställningen "Van Gogh Alive!", kommer till Linköping i sommar. Den legendariska konstnärens verk intar en tom lokal i Tornby – på ett unikt sätt. "Målsättningen är 25 000 besökare", säger Visit Linköpings Anders Thorén.

Utställningen Van Gogh Alive! har turnerat världen runt. Nu kommer den till Linköping och Tornby.

Utställningen Van Gogh Alive! har turnerat världen runt. Nu kommer den till Linköping och Tornby.

Foto: Ariana Cubillos

Linköping2024-04-18 09:43

På torsdagsmorgonen kom beskedet. Den internationella konstutställningen "Van Gogh Alive!" intar Linköping mellan den 9 maj och 25 augusti i sommar. Utställningen har besökts av över nio miljoner människor runt om i världen – i städer så som London, Rom, Dubai och Malmö. Satsningen är ett samarbete mellan Visit Linköping, Norrköpingsföretaget Nordic Exhibitions och utställningsskaparna Grande Experiences. Utställningen beskrivs som en digital konstupplevelse där över 3 000 bilder projiceras på väggar, tak och golv. Van Goghs målningar ackompanjeras också av kända musikstycken.

undefined
Utställningen beskrivs som en digital konstupplevelse där den legendariska konstnären Van Goghs målningar kan upplevas på ett nytt och unikt sätt.

– Vi ser vi fram emot att få öppna Van Gogh Alive. Linköping har ett bra geografiskt läge med ett stort upptagningsområde i kombination med en engagerad kommun och destinationsbolag. Vi hoppas att vi ska bidra med att locka många turister under sommaren, säger Stefan Papangelis, VD Nordic Exhibitions, i ett pressmeddelande.

Förra sommaren arrangerade Nordic Exhibitions och Visit Linköping en Titanicutställning i Tornby – en utställning som lockade uppemot 50 000 besökare. Även Van Gogh-utställningen sätts upp i Tornby, men i en annan lokal. Den här gången i en tom lokal bredvid Systembolaget och City Gross på Norra Svedengatan.

– Det är naturligtvis en chansning vi gör tillsammans med våra kompisar i Norrköping men det var en sån himla succé med Titanicutställningen och kombinationen med att nyttja tomma lokaler för nya evenemang är något vi tycker är kul och intressant. Målsättningen är att vi ska kunna locka 25 000 besökare under den här perioden, säger Visit Linköpings evenemangschef Anders Thorén och fortsätter:

– Vi är supernöjda över att vi kan få hit Van Gogh-utställningen. Vi försöker jobba för att ha aktivitet under årets alla 365 dagar. Historiskt sett har Linköping varit starkare på vintern och hösten – men vi gör nu allt vi kan för att få folk att vilja stanna kvar i Linköping även på sommaren.

undefined
Anders Thorén, evenemangschef för Visit Linköping, är glad över att ha fått utställningen till Linköping och hoppas på 25 000 besökare i sommar.

Vad är prislappen för er?

– Det är ingen stor risktagning från vår sida men jag har ingen exakt summa som jag vill gå ut med då det är en tredje part inblandad i evenemanget.

Enligt pressmeddelandet har Linköpingsföretaget Dataton spelat en avgörande roll för utställningen. Företaget har utvecklat den programvara som fungerar som "ryggraden för bildkontrollen" i utställningen.

Karta: Norra Svedengatan, Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!