Stina Opitz gör det igen – nytt konstverk i Linköping

Konstverket ”Gå på vatten” har invigts. Stina Opitz har gjort det igen. Ett vackert och offentligt konstverk i Vasastaden i Linköping.

Konstverket ”Gå på vatten” är ett magiskt realistiskt verk – en svävning mellan fiktion och verklighet.

Konstverket ”Gå på vatten” är ett magiskt realistiskt verk – en svävning mellan fiktion och verklighet.

Foto: Christer Fällman

Konst2023-06-15 20:14

Mycket folk kom och lät sig omslutas av innergårdens svalka i värmen när konstverket avtäcktes på torsdagseftermiddagen, vid Botryggs fastighet med adress Platensgatan 27. En gränd och en gård med anslutning till gatan utanför. 

Kommunens konstchef Lars-Ove Östensson höll ett poetiskt invigningstal om ögonblickets konst, om tidens ström, samurajer och balanskonst:

– Kvinnan balanserar på en smal och ganska vansklig stig. Så länge hon har fokus på sin uppgift kommer hon att kunna ta sig förbi vattenfallet, säger Lars-Ove Östensson.

Det tog tre år att få gestaltningen slutligen färdig och monterad på den höga väggen.

– Jag ville göra något med vatten. Det är ju också mytologiskt fascinerande med fenomenet ”att gå på vatten”. Jag har återanknutit till en film jag gjorde för 30 år sedan, säger Stina Opitz.

Hon var engagerad för ett projekt åt Statens konstråd i Norrköping. Och vattenfallet i Motala ström vid det före detta bomullsspinneri har alltid haft en särskild attraktionskraft. I filmen som visades på Norrköpings konstmuseum kunde man se en ung kvinna i röd klänning med det forsande, brusande vattnet som fond. Ett litet Niagara mitt i stan.

– På den tiden arbetade vi med VHS och från min film har jag utvecklat det här konstverket som ett monumentalfoto. Det är cirka 2 x 2,20 meter stort, säger Stina Opitz. 

– Det syns från gatan. Och vi har monterat belysning. När det blir mörkt syns också konstverket, säger fastighetsägaren Michael Cocozza. 

– Det är jättevackert, säger Viktoria som är en av de boende i de 55 lägenheterna.

undefined
Stina Opitz och Viktoria, en av de unga boende i fastigheten som tycker om konstverket.

Stina Opitz presenterade också sin modell som hon samarbetade med. Kvinnan i röd klänning var på plats och heter Elisabeth Brandt Öhrling. Hon var nöjd och tycker att det blev ett väldigt bra resultat. Från rörlig film till stillbild har hon blivit förevigad i ett av Stina Opitz många konstverk i staden.

undefined
Stina Opitz och modellen Elisabeth Brandt Öhrling som ”gick på vatten” i filmen som gav upphovet till bilden.

Stina Opitz andra arbeten kan vi se lite varstans. Den så kallade ”Rondellhunden” är väl mest känd. På Timmermanstorg finns bronsskulpturen ”Utomjording”. I Lambohov ståtar flera av det blåmålade ”husen” med titlarna ”Stengömma 1-ll”.  I Ryd finns den blå pinnstolen. På Ånestadskolans vägg finns ett stort foto av en flickas hand med rymdplaneter.

Och nu vattenkonst. En kvinna i publiken påpekade fyndigt att universitets Tema Vatten låg en tid mitt emot på gatan, i den före detta Linnefabriken. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!