Ny östgötsk podd ska göra Internet mer tillgängligt

Internet kan tyckas lika självklart som luft och vatten, men så är det inte för alla medborgare. Götabiblioteken engagerar sig i All Digital Week med en podd och en aktuell föreläsning.

Christel Valsinger har gjort en ny podd för Götabiblioteken, som handlar om digital tillgänglighet.

Christel Valsinger har gjort en ny podd för Götabiblioteken, som handlar om digital tillgänglighet.

Foto: Privat

Internet2021-03-17 11:00

Det senaste året har nätet blivit ännu viktigare för sociala kontakter, undervisning med mera. All Digital Week är ett europeiskt initiativ för att öka den digitala delaktigheten, som infaller 22–28 mars. 

Götabiblioteken (biblioteken i Östergötland plus Tranås) lanserar podden "Internet för alla – eller?" som riktar sig till alla som bryr sig om tillgänglighet. Programledare är frilansjournalisten Christel Valsinger i Linköping. 

– Det finns en stor grupp som vill vara med i den digitala utvecklingen och som kan ha nytta av den, men som kan bli skrämda om tekniken är exkluderande, säger hon. 

I poddserien pratar hon bland annat med Julia Ridal från psykologpartners om hur våra liv påverkas, och med Måns Jonasson från Internetstiftelsen om nya goda vanor. Han kunde berätta om äldre som blivit mer digitala det senaste året och var positiva till utvecklingen. 

– Men studenterna som deltog i deras undersökning var inte lika positiva. Deras vardag var ganska digital redan innan pandemin, så för dem blev det liksom inte roligare att dessutom få all undervisning på distans, säger Christel Valsinger.

När man väl hittat ut på nätet kan det vara bra att se skillnad på fakta och farliga fånigheter. Journalisten Kent Werne, som skrivit boken "Allt är en konspiration" berättar i en digital föreläsning om hur konspirationsteorier sprider sig. 

Mer info finns på gotabiblioteken.se – om du har Internet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!