I väntan på en lång kall vinter

Stora teatern i Linköping - perfekt för konserter.

Stora teatern i Linköping - perfekt för konserter.

Foto: Jan-Christer Persson

Fredagskrönika2014-10-24 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ett halvår av väntan är över. FKP Scorpio (Bråvallafestivalens mamma) släppte i tisdags de 13 första akterna till den nya musikfestivalen Where’s the music? som arrangeras i Norrköping i februari. Och det var inte vilket släpp som helst. Även om jag är mest nyfiken på Merely, vars ”Nirvana” hör till de bästa svenska albumen i år, var det ett namn som lyste klarare än de andra.

Hello Saferide, Annika Norlins engelskspråkiga alter ego, är en bokning med millimeterprecision. Hon har tidigare deklarerat att det inte blir någon turné efter senaste ”The Fox, The Hunter and Hello Saferide”. Tack och lov har hon backat något. Biljetterna till festivalen släpps i dag.

Även under Bokens dag förra veckan var det Annika Norlin som dök upp i huvudet. Gick runt på Stora teatern i Linköping och kunde bara instämma med en tidigare nöjesredaktör om att teatern hade varit fantastisk även för konserter. Nära perfekt i sin utformning och storlek, intim utan att bli nattklubbsklaustrofobisk. Indiedrottningen med band på den här scenen står högt på önskelistan.

Det ligger dessutom i tiden, konserter på teaterscener har blivit allt mer populära. Linda Piras föreställning ”Ladies first” på Dramaten i våras var en milstolpe för svensk hiphop och när det nyligen blev klart att duon JJ avslutar julhelgen på samma scen sålde de bästa platserna slut direkt. Förhoppningsvis blir deras eskapistiska musik mäktigare och framträdandet nyktrare än vid besöket i Linköping för några veckor sedan.

Vi behöver dock varken vänta på en jul i Stockholm eller en februarihelg i Norrköping. I väntan på en lång kall vinter kan vi redan här och nu värma oss med bra musik. Ikväll intar ingen mindre än Veronica Maggio Konsert & kongress och senare i höst kommer artister som Zhala, Hurula och Makthaverskan till stan.

Jag ska försöka gå på så mycket som möjligt och som tidigare skriva om en del på Correns nöjessidor. Samt kanske i den här för mig nya spalten.

Musikveckan: ”Shoreline”, Broder Daniel-låten som gett upphov till ett eget uttryck (dj-önskningen "spela Shoreline") upphör inte att vara aktuell. I måndags släpptes en ep titulerad just ”Spela Shoreline” med fyra nya versioner av låten. Lukas Sebastians tolkning kan vara något av det drömmigaste i år.

Tv-veckan: Dömde på förhand ut höstens säsong av ”Så mycket bättre", men såg ändå första programmet. Nu är jag fast. Carolas min när Familjen tolkade Ola Salo i ”Göra slut med gud” och sen Carolas ”Tell me this night is over” – magiskt. Ser fram emot Orups kväll i morgon.

Alexander Hellgren är journalist på Corren och skriver från och med nu nöjeskrönika varannan vecka