Historia som värmer i hjärtat

"Rosa - the Movie" är en hjärtevärmande historia med fina skådespelarinsatser. Den skildrar pricksäkert hur det är att ställas inför svåra val och hur svårt det är att hantera svek.

Foto:

Kultur och Nöje2007-01-19 00:00
CCC

Rosa - the Movie

Regi: Manne Lindwall

I rollerna: Anna Ryrberg, Freddy Åsblom, Christopher Mhina, Viktoria Lunell-Salmson

Filmstaden i Linköping och Motala

Berättelsen om tonårstjejen Rosa har gått en lång väg genom olika format. Från tecknad serie i Kamratposten, vidare till bok och därefter vidare till tv-serie.

När berättelsen nu hamnar på bioduken befarar jag först en urvattnad historia. Men Rosa håller på film.

Fristående berättelse

Bioversionen är en fristående berättelse om Rosa, som efter att ettårsjubileet med pojkvännen Ville oväntat ställs in hamnar på sommarkollo på Gotland. I sin iver att passa in trasslar Rosa in sig i en lögnhärva, allt medan Ville (på distans) försöker tina upp deras frostiga relation.

Filmen utvecklas till en sympatiskt berättad historia om kärlekssorg, popstjärnedrömmar och lögner - men också om vänskap och nya upptäckter. Den skildrar pricksäkert hur det känns att ställas inför svåra val och hur svårt det är att hantera svek - andras och sitt eget. Igenkännandets leende är aldrig långt borta (och nostalgins, för de som passerade 14 för länge sedan).

Samspel

Visst - det är inte särskilt svårt att lista ut hur den här historien ska sluta. Men spänningsmomentet är knappast den främsta behållningen med "Rosa - the movie".

Framför allt är det en hjärtevärmande historia med fina skådespelarinsatser från i synnerhet Anna Ryrberg (Rosa) och Freddy Åsblom (Ville) som tillsammans får till ett samspel som känns varmt och äkta. (TT Spektra)

Anna Hedlund

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!