Berättelser efter katastrofen

Richard Ford: Kan jag vara Frank med dig?

Richard Ford, född 1944, debuterade 1976 med "En bit av mitt hjärta", som nominerades till Hemingwaypriset för bästa debutroman.

Richard Ford, född 1944, debuterade 1976 med "En bit av mitt hjärta", som nominerades till Hemingwaypriset för bästa debutroman.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Bok2014-11-22 05:59

Övers: Nille Lindgren och Inger Johansson

Brombergs

Richard Fords nya bok består av fyra korta berättelser som alla tilldrar sig i New Jersey kort efter att orkanen Sandy dragit fram där på hösten 2012. Berättare är Frank Bascombe, huvudperson i författarens tidiga romantrilogi. Jag har inte läst romanerna, men kommer säkert att göra det efter den här första kontakten med Frank Bascombe.

Han är en utpräglat intellektuell och numera pensionerad fastighetsmäklare som från början var sportjournalist och ville bli författare. Han lever ett stillsamt liv i den fiktiva småstaden Haddam, en bit in i New Jersey och därmed oberörd av orkanen.

Frank Bascombe har tidigare haft ett tjusigt hus vid stranden mot Atlanten. Det huset har nu blåst omkull i stormen och i den första berättelsen blir han uppringd av den bekant som han på sin tid sålde huset till. Han vill att Frank ska komma och titta på huset tillsammans med honom. Frank har ingen lust att göra det, men han känner en plikt att ställa upp. Det händer ingenting dramatiskt. Berättelsen förmedlar framförallt en stämning av ödsligheten efter katastrofen, men nödvändigheten att leva vidare.

Den andra berättelsen handlar om ett oväntat besök av en svart kvinna som växt upp i hans hus, men som inte varit tillbaka sedan den familjekatastrof som Frank nu först får höra om.

I den tredje besöker han sin första fru Ann som han varit skild ifrån i 30 år och som nu bor på ett överdrivet flott hem för gamla. Återigen drivs han av sin pliktkänsla, han vill inte bli påmind om den förälskelse som fanns mellan dem innan deras lille son dog och deras förhållande bröts sönder.

I den fjärde och sista berättelsen tvingar han sig på själva julafton att besöka en gammal vän som han sedan länge förlorat kontakten med och som nu är döende. Vännen vill avbörda sig något som hände för länge sedan. Hans bekännelse förmår varken uppröra eller ännu mindre glädja Frank och han förstår inte heller varför han skulle skickas efter för att få höra den.

Det är fyra mycket stillsamma berättelser, hela tiden just i sin stillsamhet mycket njutbara. Trots att boken utkommer samtidigt i Sverige och USA har översättarna i stort sett lämnat efter sig ett lyckat jobb.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!