Svensk kortfilm brukar ha en stabil närvaro på filmfestivalen i Cannes och i år är inget undantag. Julia Thelins titt på maktstrukturer i en gympasal i "Push it" tävlar i kategorin Short film Palme dâOr, kortfilmernas Guldpalm.

Filmen handlar om en tjej som inte kan vinna enligt samhällets osynliga regler. Jag är också en tjej och nu är jag här i Cannes och det känns fantastiskt, säger Julia Thelin, vars film har blivit utvald bland 4 000 kortfilmer som en av nio i tävlan om det åtråvärda priset.

På plats i Cannes är även Niki Lindroth von Bahr, som med sin animerade "Min börda" är uttagen i sektionen Directorâs fortnight. Regissörerna har mötts förr, de tävlade båda om det prestigefyllda kortfilmspriset Startsladden på Göteborgs filmfestival. Då vann Niki Lindroth von Bahr med sin apokalyptiska dockmusikal.

Ja, då blev jag slagen av Niki, men vi får väl bli nästa Ruben och Roy. Till nästa Guldbaggegala vore det väl toppen om vi till och med var tre kvinnor som fajtades om bästa film, säger Julia Thelin.

Innan dess ska dock "Push it" och "Min börda" få sin tid i rampljuset i Cannes. Niki Lindroth von Bahr är väldigt förväntansfull.

Det är något väldigt speciellt med stämningen här, även folk som inte jobbar med film känner ju till festivalen. Jag är överväldigad faktiskt.

TT: Vill du göra långfilm med dina dockor?

Ja, jag är sugen på att göra en skräckfilm som utspelar sig i finansvärlden.