Brokig, kvick och genialisk

Han är på strålande berättarhumör, Danmarks deckarkung Jussi Adler-Olsen, i sin nya kriminalroman "Selfies".

Jussi Adler-Olsen. Född 1950 i Köpenhamn, arbetade som tryckare, bokhandlare, journalist och förläggare innan han debuterade som författare 1997.

Jussi Adler-Olsen. Född 1950 i Köpenhamn, arbetade som tryckare, bokhandlare, journalist och förläggare innan han debuterade som författare 1997.

Foto: Robin Skjoldborg

Bokrecension2017-05-14 13:05
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ett tag undrar man om det är en fars han skrivit. Men så stramar han åt berättelsen till att handla om galenskap och skuld. Och där sitter man limmad, fram till sista sidan.

I Köpenhamn händer det saker. Kvinnor mejas ner med bil och tas av daga på annat sätt. I en park hittas en skarptungad 67-årig kvinna ihjälslagen. På samma sätt slog någon ihjäl en ung vacker kvinnlig lärarvikarie för massor av år sedan. Därmed får Avdelning Q, Adler-Olsons färgstarka grupp vid Köpenhamnspolisen, något att bita i. Det är den som utreder kalla fall.

Själva stommen i berättelsen är unga kvinnor under trettio, som lurar pengar av socialen hellre än att jobba. En av dem har redan fixat fyra graviditeter för att få behålla sitt bidrag. Barnungarna lämnar hon bort. Välmejkade och uppklädda lägger dessa omogna prinsessor mycket krut på att hänga sig kvar i bidragssvängen. Tills de börjar avlivas lika obönhörligt som ramsans tio små negerpojkar.

Det sker i skärningspunkten mellan dem och deras socialsekreterare. Inte ett ögonblick behöver läsaren tvivla på vem som dödar vem eller på att spritt språngande galenskap drabbat förövaren.

Andra ingredienser är en naziförbrytare som lyckats gå under jorden i Danmark, en flicka som psykas så svårt av sin far att hon brister som vuxen och en livsfarlig kvinnlig punkare, ledare för ett gäng tjejer.

Handlingen är snabb. Och brokig. Och den är genialiskt sammanhållen trots att trådarna från början tycks spreta åt alla håll.

Adler-Olsens porträtt av förövare, offer och poliser håller. Han väcker sympati för åtskilliga av sina stollar genom en absurd matchning av det trivialt vardagliga hos dem och de makabert udda handlingar de utför.

Humor finns inbäddad lite varstans. Till exempel i samband med selfies. En gaggig gammal kvinna försöker få sin svärson, Carl som leder Q-gruppen, att förklara hemligheten bakom selfies för henne. Snabbt går det upp för honom att hon mycket väl vet hur man gör. Det hon vill veta är när hon ska klä av sig naken!

Ja, ni inser vilka tonfall boken bjuder på. Men först och främst är den en spänningsroman i stjärnklass.

Jussi Adler-Olsen

Selfies

Övers: Leif Jacobsen

Albert Bonniers Förlag