På uteserveringen vid Vibjörnsparkens minigolf i Finspång sitter Jojje Olsson från Grytgöl. I vanliga fall håller han till i Kinas huvudstad Peking där han arbetar som frilansjournalist och författare. Han är tillfälligt i Sverige för att ordna nytt visum. Tidigare en formalitet, men nu har Kina har nekat honom nytt visum.
– Ambassaden vill inte berätta varför. Kanske har det att göra med att jag skrivit kritiskt om Kina. Eller att jag pratade i radio om konflikten i Sydkinesiska havet. Nu kan jag inte åka tillbaka till Peking där jag har min lägenhet och flickvän, säger Jojje Olsson.
Han hoppas ändå att det ska gå att få visum på något sätt.
Jojje gjorde sin första resa till Kina 2004 efter militärtjänstgöringen. Han och en lumparkompis använde muckarbidraget till en tågluff genom Asien.
– Vi besökte Shanghai och Peking. Det var väldigt spännande och egentligen ville jag stanna kvar i Kina. Men jag hade kommit in på en utbildning i Linköping, förklarar han.
Kinaintresset tog han med sig hem. Två år senare skrev Jojje Olsson en b-uppsats om massakern på Himmelska fridens torg. Han skickade den till en tävling och vann en resa till Kina. Han bestämde sig för att plugga kinesiska och åkte till Peking 2007. Tanken var att vara borta i ett halvår, men han blev kvar.
– För mig var Peking en slags motsats till Grytgöl. Det var stort och spännande. Det var ett mysterium som jag ville lära känna närmare. Jag hade länge velat bli journalist och författare och jag förstod att i Kina fanns det mycket att skriva om.
Som frilansjournalist har han under åren skrivit för ett hundratal svenska tidningar och tidskrifter. Skillnaden mellan att vara journalist i Sverige och Kina är stor.
– Att bara gå ut på gatan och intervjua någon i Kina är ingen bra idé. Dels kan folk vara rädda och inte prata med dig. Dels kan de anmäla dig till myndigheterna. Runt om i Kina sitter affischer som uppmanar medborgarna att ange misstänksamma aktiviteter, säger Jojje Olsson.
Han menar att repressionen ökat i Kina de sista åren. Det är ett av de tio ämnen han tar upp sin nya bok ”Det nya Kina” som kommer ut nästa månad.
– Situationen i Kina har förändrats sedan Xi Jinping tog makten 2013. Patriotismen och nationalismen har ökat. Det har blivit mycket tuffare att verka som utländsk skribent.
I boken är Jojje Olsson besviken på den svenska rapporteringen om Kina. Han tycker att det skrivs för lite och att det som skrivs ibland håller låg kvalitet.
– Vad som händer i Kina är i dag viktigare än någonsin. Kina blir allt mäktigare globalt, samtidigt som landet blir allt mer repressivt. Men Kina verkar ha någon slags frikort när det gäller övergrepp. Ryssland och Saudiarabien, vars övergrepp inte kommer i närheten av Kinas, uppmärksammas mycket mer.
Även om Jojje Olsson ser många problem i Kina så finns det förstås mycket han tycker om.
– Jag tycker om människorna. De är öppna. Man har inte samma respekt för den privata sfären. Det är ok att ställa privata frågor och det är lätt att lära känna folk. Allt går så snabbt i Kina. Ingenting förvånar eller är märkligt. Det är ett väldigt roligt samhälle att vistas i, säger Jojje Olsson.
Någon vecka efter intervjun hörs vi av på mejl igen. Jojje berättar att han har gett upp, något visum till Kina blir det inte. I mejlet skriver han ”Nästa vecka flyttar jag till Taiwan där jag kommer fortsätta skriva som tidigare”.
Efter nio år i Peking tvingas han lämna Kina.