Antoine Sabbagh trycker upp läsglasögonen och läser ett stycke. Dagens bok är Sofia Bergvalls ”Simma lugnt”, särskilt skriven för att vara lättläst. Cirkelledare Ingrid Norling fångar upp några ord och uttryck. ”Ångra” och ”gäng” skriver hon först på tavlan.
– Gäng är en grupp människor med samma intresse i något, säger Natalia Maliarenko, som kom till Linköping från Ukraina för nio månader sedan.
– Men det är väl samtidigt en våldsgrupp? frågar Antoine Sabbagh, som kom hit från Syrien för ett år sedan.
– Ja, det kan vara negativt, men här står det ”en i gänget” och då är det positivt, säger Ingrid Norling, volontär och pensionerad gymnasielärare.
En gång i veckan träffas de, vanligtvis dubbelt så många som denna gång, i ett rum på biblioteket. Alla, inklusive cirkelledaren, är där frivilligt. De läser en bok och diskuterar sedan både språket och bokens innehåll. ”Simma lugnt” handlar om muslimska kvinnors möjligheter att bada.
Ingrid Norling tycker att böckerna börjar vara på för lätt nivå för cirkeldeltagarna.
– Men vi höjer nivån när vi talar om böckerna. Vi pratar mycket om kulturskillnader i Sverige. Att ha enkel text kräver högre diskussion, säger hon.
Nu är hon sugen på att höja nivån och testa någon klassiker.
– Jag fick den här av min kusin när jag hade varit här i tre dagar. ”Ta den!” sa han, och nästa dag frågade han ”har du börjat läsa?”, skrattar Antoine och tar fram Per Anders Fogelströms ”Mina drömmars stad” ur väskan.
– Åh, det skulle vara underbart att dela Per Anders Fogelström med er! säger Ingrid Norling.
Ingrid Norling blir ibland så imponerad av deltagarnas språkutveckling att hon tappar lärarrollen. Men de är noga med att påminna henne om att de vill bli rättade. Ibland är de lite väl nitiska, tycker hon.
– Det var väl första eller andra gången vi sågs som du tog upp transitiva och intransitiva verb. Då drog du på lite ... säger Ingrid Norling till Antoine Sabbagh.
– Svenskarna är snällast i Europa när det gäller att acceptera brytningar. Jag känner en som efter fem år fortfarande säger "vad är kolockan?", säger Antoine men Ingrid vill inte gå med på att det är så förskräckligt.
De fortsätter att diskutera både burkinis och hur ng-ljudet låter i svenskan. Ambitionsnivån är hög.
– Jag vill jobba som lärare eftersom jag var lärare i mitt land. I kemi och biologi, säger Natalia Maliarenko.
– Bra! Vi har ju brist på naturvetenskapslärare i Sverige! säger Ingrid Norling.
– Kan vi läsa "Anna, Hanna och Johanna"? Den finns som lättläst, säger Antoine Sabbagh.