Hoppet lever för Linköping

Det blir inget kommunalt stöd till den kommande tv-serien baserad på Mons Kallentofts böcker. Produktionsbolagets hållning är dock fortfarande klar: De vill spela in i Linköping.

Casting. I början av oktober sökte produktionsbolaget statister till serien i Linköping.

Casting. I början av oktober sökte produktionsbolaget statister till serien i Linköping.

Foto: Jennifer Berg Eidebo

Linköping2017-10-24 15:15

I fredags meddelade kommunstyrelsen att den inte överklagar förvaltningsrättens dom som förkunnade att det föreslagna stödet på 3,7 miljoner kronor till filmatiseringen var olagligt. Därmed går produktionsbolaget miste om en viktig pusselbit för att kunna spela in serien i Linköping.

– Vi är väldigt måna om att spela in i rätt miljö, det har vi sagt från första början. I Mons böcker finns det tre huvudkaraktärer: Malin, Zeke och Linköping. Att få autentiska miljöer är viktigt för oss, säger Poa Strömberg, VD på produktionsbolaget Unlimited stories.

Han påpekar också att Linköpingsregionen sällan eller aldrig syns i filmer eller TV-serier. Att visa upp den miljön säger han är roligt både för produktionsbolaget och för TV-tittare som får se något nytt.

– Men så är det ju ett problem att Linköping saknar en infrastruktur för att spela in film.

Ja, det har varit kärnan till många diskussioner om filmatiseringen. Där det i andra städer finns kommunfinansierade filmfonder som filmmakare kan söka bistånd från, finns ingenting i Linköping.

– Vi jobbar med regionsfinansierade filmfonder hela tiden, över hela landet. Att Linköping saknar en sådan är en del av komplikationen, den andra är att det inte finns några filmarbetare, ingen utrustning, inga boenden för personal – saker som vi vanligtvis inte behöver ta med oss. Nu behöver vi det och då kostar det extra. Det här är ingen fråga om att vi ska tjäna massor av pengar utan det handlar om att vi vill kunna spela in filmen på rätt plats, helt enkelt.

Nu när det kommunala stödet uteblir svävar produktionen i ovisshet.

Hur bråttom har ni att börja spela in?

– Det är lite av en definitionsfråga. I sådana här produktioner brukar inspelningsstart till 50 procent bero på manusskrivande och 50 procent finansiering. Vanligtvis jobbar vi utifrån manuset och när vi tycker att det är tillräckligt bra så brukar finansiering ha fallit på plats. Men sen är det en färskvara förstås, vi kan inte sitta med ett färdigt manus nu och börja spela in det 2022, det fungerar inte. Vi vill sätta igång 2018.

Vad är era alternativ?

– När vi började med det här för ungefär ett år sedan sa vi att det finns två alternativ: Det första är att vi filmar allt i Linköping. Det andra är att vi filmar 90 procent någon annanstans och sen åker vi till Linköping och filmar bilder på Frimis, Stora torget, Tekniska verken, Domkyrkan och så vidare. Gör vi det andra alternativet blir inte serien lika bra.

Poa Strömberg lyfter fram flera fördelar för Linköping som stad om serien spelas in där.

– Först kommer det massor av folk från produktionen och spenderar pengar i staden och vi kommer att köpa varor och tjänster för tiotals miljoner kronor. Men än viktigare så kommer det här bli ett lyft för stadens turism. Den så kallade fotspårsturismen, där tittarna vill gå i samma fotspår som karaktärerna i serien, kommer att ge stora värden till regionen. Se bara vad som hänt med Ystad efter Wallander-filmerna, där finns en jättestor turism i spåren av filmerna.

Han fortsätter:

– Nu finns dessutom ny teknik att använda. Det finns till exempel möjligheter att skapa en app där man kan stanna till i ett gathörn och spela upp en scen från serien som utspelar sig precis där. Den delen försvinner när man spelar in någon annanstans, då finns det ingen bar eller något fik man kan besöka, då ligger det istället i Stockholm eller Trollhättan eller någon annanstans.

Detta har hänt

Oktober 2016 – Unlimited stories inleder diskussioner med företrädare för kommunen, regionen och näringslivet.

6 april 2017 – Det blir känt att kommunala bolag vill sponsra inspelningen.

18 april 2017 – Den kommunala sponsringen beslutas i kommunstyrelsen.

13 maj 2017 – Advokat Gustav Sandberg överklagar till förvaltningsrätten.

8 juni 2017 – Region Östergötland bidrar med tre miljoner kronor till produktionen.

25 september 2017 – Unlimited stories går ut med att de söker statister i Linköping.

9 oktober 2017 – Förvaltningsrätten ger inte kommunen rätt att sponsra projektet.

20 oktober 2017 – Kommunen överklagar inte beslutet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!