En fri eller fostrande kultur, det är frågan

Med bara dagar kvar till valet har vi frågat kommunpolitiker om vad de tycker är de viktigaste frågorna för kulturen i Linköping.

Östgötateatern på Vasavägen i Linköping.
Foto: Jan Christer Persson

Östgötateatern på Vasavägen i Linköping. Foto: Jan Christer Persson

Foto: Jan-Christer Persson

Linköping2018-09-07 21:58

Vilken är den kulturpolitiskt viktigaste frågan i Linköping?

Jane Karlsson, Vänsterpartiet: Det är viktigt att göra det lättare för flera att få prova på, utöva och se kultur i Linköpings kommun.

Kristina Edlund, Socialdemokraterna: Biblioteken. Alla ska ha möjlighet att upptäcka läsandets magi. Särskilt viktigt är det i unga åldrar, både för att stärka läskunnigheten och en rad andra positiva effekter. Läsande stärker till exempel den empatiska förmågan. Därför ska vi bygga ut skol- och stadsdelsbiblioteken.

Cecilia Gyllenberg Bergfasth, Miljöpartiet: Mötesplatser och lokaler anpassade för olika kulturformer. Under mandatperioden har vi färdigställt Skylten och Agora byggs nu. Det är en bra början men mer behövs, som fler lokaler för film, dans, konserter och annat. Att se till att våra kulturaktörer har platser där de kan utvecklas i sin konstnärlighet är avgörande för ett rikt kulturliv.

Gustaf Appelberg, Liberalerna: Svaret måste nog bli - skolan! Där har vi möjlighet att nå alla och skapa ett intresse för läsande, lyssnande och seende. En kunskapsorienterad skola som inte bara utbildar utan också bildar eleverna, ger bästa förutsättningarna för att både utövare och mottagare skapas.

Lars Vikinge, Centerpartiet: Att kulturupplevelserna är tillgängliga för alla i kommunen, och är förankrat i civilsamhället. Att kulturen inte ska dansa efter maktens pipa, och inte ska vara ett moraluppfostringsinstrument i de politiska makthavarnas händer.

Elmer Jansson, Moderaterna: Att bevara och utveckla Gamla Linköping, det kommer att vara en av kommunens viktigaste uppgifter för att förbättra stadens kulturliv. Genom att utöka tillgängligheten och rusta upp de museum och matställen som redan finns i gamla Linköping kan fler av Linköpingsborna få ta del av det som är ett av Linköpings kulturella centrum.

Solveig Danielsson, Kristdemokraterna: Ett vitalt samhälle är av stor betydelse eftersom engagemang i föreningar, frivilligorganisationer och samfund innebär demokratisk fostran och normöverföring. Det främjar också det personliga ansvarstagandet. Dessutom är det civila samhället en mötesplats där sociala kontakter skapas och utvecklas både inom och mellan generationer.

Jonas Andersson, Sverigedemokraterna: Större fokus på kulturarvsfrämjande arbete, vilket vi menar har särskilda värden genom att lära oss om vårt arv och historia samt genom att verka identitetsskapande. Att arbeta för stärkt gemensam identitet är kanske viktigare än någonsin för kommuner som Linköping vars sammanhållning påverkats negativt av mycket stora invandringsvolymer.

Vad i dagens fördelning till kulturlivet i Linköping vill ni prioritera om?

Jane Karlsson, Vänsterpartiet: Vänsterpartiet vill prioritera ett brett kulturliv där fler kulturutövare får möjligheten att synas och höras. För att göra det möjligt vill vi bland annat se till att det finns fler öppna scener och lokaler i Linköpings kommun för kulturutövande.

Kristina Edlund, Socialdemokraterna: Vi tycker inte att kulturen ska stå på egna ben, till skillnad från andra partier. Vår prioritering kommer därför vara att fortsätta stödja kulturen istället för att överlåta den till det privata.

Cecilia Gyllenberg Bergfasth, Miljöpartiet: Eftersom vi varit med och gjort prioriteringen är vi generellt nöjda. Det vi vill förbättra är främst mer resurser, bland annat i form av produktionsstöd, till lokala ideella och semiprofessionella kulturaktörer i Linköping, och det har kultur- och fritidsnämnden planerat in i den budget vi lägger för 2019.

Gustaf Appelberg, Liberalerna: Den viktigaste fördelningsfrågan är att öka kulturbudgeten.

Lars Vikinge, Centerpartiet: Det vardagliga kulturlivet, ofta i föreningsregi, är vår främsta prioritering. Nya uttrycksformer inom kulturutbudet, exempelvis dataspelsrörelsen, måste också inkluderas i de kulturpolitiska satsningarna.

Elmer Jansson, Moderaterna: Linköpings kulturliv fungerar bäst när det inte toppstyrs från politiskt håll utan när människor styr över den själva. Fotbollen utvecklas exempelvis bäst om makten ligger hos de lokala föreningarna istället för uppe i stadshuset. Därför är det viktigt att politiker lyssnar på och stödjer lokala utövare och föreningar i deras verksamhet.

Solveig Danielsson, Kristdemokraterna: Ökad egen finansiering för professionell kulturverksamhet. Öka intäkter för sponsring, försäljning och biljettintäkter. Kristdemokraterna tror att alla människor har ett behov av kultur. Genom detta hitta plattformar som ökar funktionsnedsattas tillgång till kultur och fritidsaktiviteter.

Jonas Andersson, Sverigedemokraterna: Vi vill satsa mer på kulturarvet, biblioteksverksamhet och på kultur för de i yngre åldrar som inte kan konsumera kultur på egen hand på samma sätt som vuxna. Vi vill bland annat spara in på kostsamma fritidsgårdar, verkningslösa mångfaldsprojekt samt så vill vi se en generellt bantad kulturbudget gällande kultur för vuxna.

Finns det något inom kulturområdet som ni skulle vilja investera i som inte finns idag?

Jane Karlsson, Vänsterpartiet: Vänsterpartiet vill göra kulturskolan avgiftsfri. Det är en viktig reform som gör det möjligt för barn och unga att få prova på olika kulturuttryck utan att ekonomin blir ett hinder.

Kristina Edlund, Socialdemokraterna: Fler möjligheter till konserter för lokala band och artister. Det behöver bli lättare att arrangera spelningar till rimliga priser, och för att komma dit behöver vår kommun ha fler alternativ av lokaler.

Cecilia Gyllenberg Bergfasth, Miljöpartiet: Filmen och spelkulturen är områden som inte fått möjlighet att utvecklas i någon större utsträckning i Linköping. Därför behövs det extra fokus på att lyfta de områdena.

Gustaf Appelberg, Liberalerna: JAA - ett nytt konstmuseum/ny konsthall som kan ta emot utställningar och visa den fina samling som finns nerpackad i Linköping. En Linköpingsbaserad teaterensemble och ett medicinhistoriskt museum som bl.a. kan visa den nerpackade Berzeliussamlingen, kan inrymmas i S:t Lars gamla församlingshem som redan innehåller g(l)ömda konstverk.

Lars Vikinge, Centerpartiet: Ett exempel är som sagt dataspelsrörelsen.

Elmer Jansson, Moderaterna: Vi anser att Berga behöver en mötesplats. Vi vill utifrån den ambitionen ge möjlighet att hitta en lokal där ett bibliotek kan inhysas, exempelvis i Berga slott. Vi vill även underlätta för föreningslivet i Berga. Genomföra flytten av Garnisonsmuseet samt ge förutsättningar att på ett bra sätt kunna spegla Linköpings militärhistoria.

Solveig Danielsson, Kristdemokraterna: Inrätta en turistbåtlinje mellan Bergs slussar och Linköpings centrum.

Jonas Andersson, Sverigedemokraterna: Arkitekturen i Linköpings kommun är en del av kulturen. Vi borde investera mer i arkitektonisk mångfald i kommunen och inte bygga för mycket hus som påminner om fyrkantiga lådor. Det borde byggas mer i traditionell arkitektur när det byggs nytt, vilket knappt görs alls i dag.

Vilken är din bästa kulturupplevelse som du haft i Linköping?

Jane Karlsson, Vänsterpartiet: Jag var på "Olydnad" förra året. En fantastisk uppsättning med berättelser om människor som varit civilt olydiga.

Kristina Edlund, Socialdemokraterna: Jag tycker om att besöka Flygvapenmuseum med mina barn, där finns alltid något nytt att se eller lära. Flygdagarna på Malmen var också en upplevelse. Det värmer Linköpingshjärtat.

Cecilia Gyllenberg Bergfasth, Miljöpartiet: De bästa kulturupplevelserna är att se våra kulturaktörer utvecklas och våga ta nya steg i större eller mer avancerade produktioner/installationer där de vågar utmana sig själva och publiken. Jag är omåttligt förtjust i konst som ifrågasätter samhället.

Gustaf Appelberg, Liberalerna: Lars Lerins utställning på Östergötlands Museum och ”Mycket Väsen för Ingenting” på Östgötateatern... ännu så länge!

Lars Vikinge, Centerpartiet: För egen del finns trots allt ingen kulturupplevelse som slår ett besök i Domkyrkan, vår egen 1200-talskatedral som kopplar Linköping till den europeiska kulturgemenskapen både historiskt och i nutid.

Elmer Jansson, Moderaterna: Nyårskonsert i Crusellhallen samt Kulturskolans Luciakonsert.

Solveig Danielsson, Kristdemokraterna: Att få vara med på konsert med kulturskolans elever. Att under terminen fått följa barnbarn och se hur de kämpar med sina instrument - och sedan få se 4–5-åringar tillsammans med äldre elever och lärare framföra de musikstycken man arbetat med under terminen. Då ser man stolta föräldrar och elever vars ögon strålar av glädje.

Jonas Andersson, Sverigedemokraterna: Jag har haft många fina kulturupplevelser i Linköping. En som var riktigt trevlig hyfsat nära i tid var att besöka julmarknaden i Gamla Linköping förra året.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!