Efter 45 radioår tystnar Kajs musik

En radiolegendar stänger av mikrofonen för gott – efter 45 år. I dag, 27 december, sänder Kaj Kindvall sitt sista program.– Nu räcker det. Jag kan gå ut med flaggan i topp, säger han.

Foto: Marko Säävälä / TT

Norrköping2014-12-27 06:00

För en yngre läsare som kan ha hela musikhistorien i sin mobiltelefon kan det vara svårt att förstå, men det fanns en tid när allt hopp om att få höra kommersiell popmusik i stort sett hängde på en enda man, något överdrivet.

I en tid utan reklamradio, MTV och internet var det Kaj Kindvall som från 1970 och framåt i program som ”Poporama” och ”Tracks” introducerade ny popmusik i Sveriges Radio, som hade monopol på radio fram till 1993.

Men nu ska han gå i pension.

– Jag vill ge mig själv chansen att ta det väldigt lugnt efter många år av väldigt intensivt arbete, säger Kaj Kindvall som fyllde 65 år i början av december.

27 december sänds det sista programmet av ”Kajs spellista” i Sveriges Radios P4. Det blir ett hyllningsprogram där Kaj Kindvall kommer att spela sin favorit­musik och berätta om sitt liv.

Artister som Per Gessle, Nina Persson och Magnus Carlson medverkar i programmet.

När ”Tracks” lades ner för fyra år sedan fick Kaj Kindvall mycket hyllningar och det har blivit ännu mer nu sedan pensionsplanerna blev kända i början av december. Många har berättat anekdoter om hur de inte kunde missa ett avsnitt av ”Tracks” när det begav sig.

– Då känner jag att allt det här slitet, som det ändå har varit med att få ihop de här programmen, har varit värt det.

Redan 1970 tog Kaj Kindvall över klassiska listprogrammet ”Tio i topp”. Sedan dess har hans radiokarriär varit starkt förknippad med listor. Utom under några år i mitten av 1970-talet då listprogram förbjöds i radion.

Kaj Kindvall beklagar än i dag den progressiva musikrörelsens politiska stämpling av musiken och radions utbud på den tiden.

– Det innebar en slags censur där man sa att den här musiken var fin och det där var ful musik. Det där präglade radioutbudet under en stor del av 70-talet.

Men 1984 var läget ett annat och Kaj Kindvall kunde starta det som kom att bli hans livsverk. I 26 år drev han ”Tracks”, ett listprogram där lyssnarna fick rösta fram en topplista och höra ny kommersiell popmusik. Det blev över 1 000 listor.

På 80-talet lyssnade ”alla” och en spelning i ”Tracks” kunde innebära ett genombrott för en ny artist. Kaj Kindvall var en maktfaktor.

I slutet av 2000-talet var läget ett annat och det var Kaj Kindvall själv som bestämde sig för att lägga ner ”Tracks”.

– Det programmet hade fyllt sin funktion, säger han och menar att det stora utbudet gjorde att hans topplista inte var lika relevant längre.

Under nästan hela sin karriär har Kaj Kindvall varit sin hemstad Norrköping trogen. Det har varit nyckeln till hans långa karriär.

– Jag kanske inte hade hållit på så länge annars. Det är väldigt lätt att dras in i party­livet i Stockholm, med alla releasefester och sånt.

– Jag kunde koncentrera mig på jobbet och lägga ner hela min själ i det här. (TT)

Kaj Kindvall Kaj Kindvalls tre favoriter

Ålder: 65.

Familj: Gift (bror till fotbollsstjärnan Ove Kindvall).

Bor: Norrköping.

Radio: Programledare för radioprogrammen ”Tio i topp” (1970–1974), ”Poporama” och ”Discorama” (båda 1974–1984), ”Tracks” (1984–2011), ”Singel” (1997–2005), ”Kajs spellista” (2011–2014). Har även lett ”Sommar­toppen” och frågesportprogrammet ”Pop­smart”.

Tv: Videojockey i ”Casablanca” tidigt 80-tal och spelade musikvideor i ”Videobeat” (1983–1984).

Pris: Belönades med en heders-Grammis 2003.

Motvilligt listar radiomannen tre låtar som betytt mycket för honom

Simon & Garfunkel: ”I am a rock” (1965) ”Det var den tonårige Kaj som kände en samhörighet med den där texten”

Chaka Khan: ”I feel for you” (1984) ”Prince-låten. Den är komplett på något sätt. Hela arrangemanget, det är spänning i luften från första sekunden till den sista”

Nirvana: ”Smells like teen spirit” (1991) ”När den dök upp på listan, den där lördagen när den gick in på tredje plats. Då var det den där ”vända blad”-känslan. Här händer det något nytt, något historiskt. Så som man vill känna och det är en fantastisk låt”. (TT)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!