Därför ställs musikfestivalen in

Tanken var att Linköpings folkmusikfestival skulle fira sitt 15-årsjubileum på Konsert & kongress i höst. Så blir det inte, ekonomin går inte ihop.

Senast det begav sig. Den fjortonde upplagan av Linköpings folkmusikfestival arrangerades i början av oktober 2016.

Senast det begav sig. Den fjortonde upplagan av Linköpings folkmusikfestival arrangerades i början av oktober 2016.

Foto: Jeppe Gustafsson

Linköping2017-05-03 15:35

Sedan 2013, när Folkets park gick i konkurs och möjligheten att vara på Cupolen försvann, har Linköpings folkmusikfestival arrangerats i kårhuset Kollektivet. De senaste åren har planen varit att återigen flytta till något större så att festivalen kan växa.

– Förra året var det fullknökat i Kollektivet, och vi vet att vi tappat många besökare sedan vi flyttade från Cupolen. Vi ser att vi skulle kunna vinna tillbaka mycket av publiken igen i större lokaler, säger Björn Ekman, festivalgeneral.

Han berättar att man hade 700 unika besökare under festivalens två dagar förra året, att jämföra med de 1 200–1 400 unika besökare man som bäst hade per dag i Folkets park.

Ledningen för folkmusikfestivalen uppger att man tog kontakt med Eventgruppen, som för kommunens räkning fördelar sammanlagt 5 miljoner kronor per år till olika arrangemang. Festivalledningen upplevde gensvaret som positivt, trots att man visste att de första åren i Linköping Konsert & kongress (LKK) skulle bli tuffa ekonomiskt. ”Vi visste, och gjorde det klart för Eventgruppen, att en flytt till LKK skulle innebära hyreskostnader som skulle vara omöjliga att täcka för oss första året. De verkade dock vara angelägna att möjliggöra vår flytt” skriver man på festivalens Facebook-sida.

För att klara av de ökade kostnaderna ansökte man om ett bidrag på 350 000 kronor, men beviljades 80 000 kronor.

– Det kändes osäkert med så lite pengar. Vi räknade en vecka och kom fram till att vi låg ganska långt ifrån en budget som skulle gå ihop, säger Björn Ekman.

Anders Thorén, eventproduktionschef på Visit Linköping & Co, ingår i Eventgruppen tillsammans med bland andra borgmästare Helena Balthammar (S).

– Vi tycker att festivalen är ett fantastiskt arrangemang. Förra året stöttade vi den med 100 000 kronor, men eftersom antalet besökare var lite färre än året dessförinnan så väljer vi nu att bevilja 80 000 kronor, vilket är lika mycket som Regionen går in med, säger han.

Från festivalens sida skriver man att ni var ”angelägna” om att göra flytten möjlig.

– Det kan jag definitivt dementera. De har haft kontakt med oss en gång, och skickat in sin förfrågan som alla andra. Det är den enda kontakt de haft med Eventgruppen. Sedan har jag haft kontakt med dem under resans gång, men jag kan omöjligt, och det vet de om, ta några beslut för Eventgruppens räkning, säger Anders Thorén.

2017 skulle ha varit året då Linköpings folkmusikfestival firade sitt 15-årsjubileum. Kanske kan det i stället bli 2018.

– 2017 skulle bli mitt sista festivalår, men bland de andra i festivalgruppen finns det de som är pepp på att köra 2018, säger Björn Ekman. Det här var inget kul beslut, men att vi nu gör ett uppehåll ger oss en viss möjlighet att fundera på vilken typ av festival vi vill göra, var vi har möjlighet att göra den, och var vi vill göra den.

I texten på Facebook öppnar ni för att andra orter kan bli aktuella.

– För egen del känner jag starkt för att festivalen ska vara i Linköping, men många har sagt till oss att vi borde prata med Norrköping och se oss om i Östergötland. Det är ju svårt att inte jämföra med andra festivaler i samma storlek, Musik i Syd har Korröfestivalen och i Umeå finns Umefolk, och pengarna som de stöttas med är rena fantasisummor för oss. Olika städer gör olika prioriteringar, säger Björn Ekman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!