Kommunen: Syftet Àr att fÄ hjulen att snurra

Stödet har varit öppet att söka för alla företag som verkar inom besöksnÀringen i Linköping.

InsÀndare2021-05-04 09:15
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Svar

InsĂ€ndarförfattaren har synpunkter pĂ„ Linköpings kommuns insats Kickstart Linköping, dĂ€r stöd beviljats till fyra olika utvecklingsprojekt inom besöksnĂ€ringen, och menar att satsningen snedvrider konkurrensen. 

För att svara pÄ kritiken vill jag gÄ tillbaka till kÀrnan och syftet med Kickstart Linköping. Syftet Àr att fÄ hjulen att snurra i besöksnÀringen efter pandemin och att stötta utvecklingsprojekt som skapar turistekonomiska effekter och gynnar besöksnÀringen i Linköping pÄ kort och lÄng sikt.

Det ska inte ses som ett stöd till enskilda, utan Ă€r ett stöd till insatser som ska ge fler besökare till Linköping och dĂ€rmed ger effekter för mĂ„nga företag och i förlĂ€ngningen Ă€ven för Linköpings invĂ„nare. 

Turistekonomiska effekter skapas nĂ€r besökare konsumerar under sitt besök i Linköping – exempelvis boende, aktiviteter, restaurangmĂ„ltider och shopping.

Denna typ av konsumtion har i sin tur positiva effekter för mĂ„nga. Inte bara för företagen i besöksnĂ€ringen och deras underleverantörer, utan ocksĂ„ för de mĂ„nga Linköpingsbor, inte minst unga och nyanlĂ€nda, som fĂ„r jobb i branschen och dĂ€rmed bidrar med skatteintĂ€kter till kommunen. Genom att skapa nya reseanledningar skapas ocksĂ„ en mer attraktiv stad Ă€ven för invĂ„narna. 

Stöd har dĂ€rför getts till fyra projekt (av totalt 24 sökanden) som utifrĂ„n uppsatta kriterier bedömts skapa störst turistekonomiska effekter för Linköping som helhet. 

Precis som Johan Asklund skriver ökar intresset för golf, vilket ger potential att locka ytterligare besökare till Linköping. Stödet har varit öppet att söka för alla företag som verkar inom besöksnĂ€ringen i Linköping. 

Vi ser dÀrför vÀldigt positivt pÄ att Johan Asklund och andra drivna entreprenörer i Linköping inkommer med ansökningar som kan utveckla Linköping inför nÀsta ansökningsomgÄng i september.