Det går att veganisera sillen och köttbullarna

I och med de nya kostråden från Nordiska näringsrekommendationerna bör vi se över våra mattraditioner, skriver insändarskribenten.

Mattraditioner borde vara mer flexibla, menar insändarskribenten.

Mattraditioner borde vara mer flexibla, menar insändarskribenten.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2023-06-27 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”När ljuset aldrig går ner är det svårt att komma ihåg att man ska gå och lägga sig”, kämpar andra varelser med – midsommar eller ej –  inlåsta i små metallburar eller i överfyllda inomhusstallar med annorledes bekymmer.

Med det sagt: Varför måste samtliga traditioner inkluderas år in och år ut, där maten är den mest centrala delen utav firandet, som bara måste följas? När projekt med midsommarstång eller blomsterkrans går att avstå kanske andra ”måsten” kan brytas eller bytas ut? 

Vet ni förresten vilket stort projekt det egentligen är tills exempelvis ett kokt ägg till slut hamnar på ens traditionsenliga midsommartallrik? ”Bara för att det är så man gör”. 

I och med de nya kostråden från Nordiska näringsrekommendationerna för vår hälsa och klimatets skull, är det dags att börja se över vårt traditionsenliga görande när ”Det ska bara vara så” används lika lättvilligt vid midsommarbordet som vid små grodorna-dansen.  Det går att veganisera sillen, köttbullarna, vaniljglassen med mera, för en hållbarare framtid där vi fortfarande kan umgås och äta gott, fast i förbättrad tappning förstås. Så istället för sill, servera tofu, (eller något annat ifrån växtriket vid eventuell sojaallergi), så firar vi nästkommande midsommar ”med kärlek och värme, inte död och fylla”, sagt utav Kerstin Modeen, vegan så klart!