I Susannes butik är urvalet och placeringen av varorna välbalanserat. Hon vet värdet av balans i livet och att njuta av vad livet har att erbjuda.

Här är allt till salu förutom en kaffetermos, hunden, en liten Buddha och korthållare i teak. Och det finns mycket att köpa. Susanne är egenföretagare och det är genom sitt företag som hon driver sin andrahandsbutik Välkommen Åter Vintage Store i hörnet där Gustavadolfsgatan och Kettilsgatan korsas i Linköping.

Välkommen Åter Vintage Store öppnade för ungefär fyra år sedan.

Artikelbild

| Kulturhistoria. "Det är den del av vårt kulturarv. Konsten, designen – det är vår kulturhistoria." säger Susanne Jensen Belanger.

– Jag hade samlat på mig en massa saker, sålt lite på Tradera och känt på hur det är att köpa och sälja. När jag sedan blev sjuk och behövde opereras, min hjärtklaff var utsliten och behövde bytas ut, bestämde jag mig för att ta chansen och göra något som jag verkligen tycker om. Det är som om jag har fått extra tid – en slags bonustid som jag måste använda på bästa sätt.

Och visst utnyttjar hon tiden bra. Sortimentet är noga utvalt, rent och snyggt. Susannes butik har öppet tre dagar i veckan. Under sommaren är det mitt i veckan, resten av året är det torsdag till lördagar.

Trots att det är kämpigt att få det hela att gå runt håller Susanne ett hårt grepp om sin lilla välsorterade butik.

– Ju längre jag är kvar, desto mer etablerad jag blir. Då kommer fler att hitta hit och uppskatta vad jag har att erbjuda.

På hyllorna finns det gott om svenskt och finskt. Även lite tyskt och danskt poppar upp bland keramiken och glasen. Susanne visar upp alster av Lisa Larsson som fyller en egen hylla, glasvaser av Erik Höglund, färggranna ljusstakar från Royal Krona och annat smått och gott.

– Jag är särskilt svag för glaskonst. Gärna mycket gammalt.

Med varsam hand plockar Susanne ner glasfat som är enastående hantverk. Nog är det utvalt, men det är också gränsöverskridande i stil och en tidsblandad mix av kuriosa. En samling av Elektrolux påläggsformar som kom med i de gamla kylskåpen står prydligt uppstaplade och på en monter står en genialisk perkulator /kaffekokare från 1800-talet. Teakhyllor med ursprungsdesign från IKEA och setzkasten från Närkes allehanda – som att resa i tiden, mellan tider.

– När jag kommer till ett dödsbo eller liknande tar jag hand på allt. Det som jag inte känner passar in i min butik skänker jag vidare. Jag tycker att det är väldigt viktigt att man återvinner – dels för miljön skull och dels för arbetstillfällena som skapas. Man kan säga att det är en av anledningarna till att jag har detta ställe. Men sen så älskar jag gamla, fina och vackra saker förstås. Det är den del av vårt kulturarv. Konsten, designen – det är vår kulturhistoria.

Susanne har lärt sig både med tiden i branschen och genom att läsa på. Känslan om kvalitet sitter dock i händerna.

– När jag plockar och ser på saker känner jag att det är kvalitet. Man måste känna…

I grunden är hon utbildad inom Reiki och MiMy, vilket är mindfullness och mediyoga. Hon har även gått en Reikiutbildning vilket genomsyrar butikslokalen. Reiki är en form av healing och friskvård , MiMy handlar om balansm och att hitta balans i sin vardag .

Inför sin operation fick Susanne prova på mediyoga – medicinsk yoga. Hjärtyogan fungerade bra och efteråt provade hon även på en blandning av mindfulness och mediyoga.

– Men hjälp av ett stipendium fick jag chansen att utbilda mig inom MiMy. Det var underbart att få chansen att lära mig på om mindfulness på djupet, om större närvaro i nuet.

Susanne menar att man ska ha minst en återhämtningsperiod om dagen och att det kan räcka med fem minuter.

– Så fort det blir paus sätter sig alla med sina mobiler, börjar folk prata strunt och stressar omkring i stället för att stänga av, gå undan, bara för fem tio minuter och andas djupt. Dricka en kopp te och verkligen känna smaken, doften. Det handlar om att hitta balansen, djupandas, att återkomma till lugnet. Ju mer man stressar, ju mer stressad blir man. Man brukar ju säga att karlar inte kan multitaska – och det är jättebra! säger Susanne med ett skratt. Man ska inte multitaska. När du äter, då äter du. Promenerar du så promenera, inget annat. Gör en sak i taget, precis som en karl. Då njuter man mer av livet.

Välkommen Åter Vintage Store är en välbalanserad och trevlig butik. Många kunder som kommer till second hand-butiken känner att det är en plats att koppla av och känna ett lugn på. För framtiden har Susanne en dröm om att kunna utöka företagskonceptet. Hon vill kunna ta emot klienter på nedervåningen i butiken och hjälpa dem att lära sig hitta balans i vardagen.

Susanne vet hur man hittar balans och lever i nuet. När hon tar upp ett glas på bordet tar hon inte bara upp det.

– Känn på glaset. Känn att det är knottrigt. Känn formerna. Glaset blir vackrare då. Det hjälper dig slappna av.