Archie har samlat på sig en hel del

Var ska man börja när det gäller Archie Tonkin? Hans golfbollsmuseum i Ljungsbro? Myntböckerna? Hans enorma entusiasm och energi? Tja, Archie är lite av varje.

Raritet. Archies första ”Myntguide” kom ut 1969.

Raritet. Archies första ”Myntguide” kom ut 1969.

Foto: Johan Ekfeldt

Ljungsbro2018-03-14 09:00

Eller snarare mycket av varje. Det inser du när du följer vägskylten ”Golfbollsmuseum” in bakom Preem-macken och kliver in i Tonkin Golf- och presentshop.

Det första du ser är en massa golfgrejer – klubbor, golfvagnar, bagar, peggar och allt vad det heter. Naturligtvis. Men inte bara det. Här möter du också porslinsfigurer, vinylskivor, böcker, glasföremål, tomtemasker och vem vet vad. Den knökfulla lokalen påminner lite om en loppis i komprimerat format.

Och du möter golfbollar. I lådor, i askar, i hinkar, i montrar. Golfbollar från när och fjärran, från nu och förr. Golfbollar i olika färger.

Sedan möter du Archie Tonkin själv. Den här dagen sitter han i det angränsande kontoret, också överfullt med grejer, golfrelaterade och inte golfrelaterade.

– Jag är lite tokig. Det måste man vara som samlare, säger han och skrattar.

Han har täckjackan på för det är bara tio grader här inne enligt termometern. Men det är skönt på sommaren, framhåller han.

Bredvid sig har han sina olika myntprojekt och flera exemplar av de myntböcker han gett ut sedan sent 1960-tal. För det är de som utgjort grunden i Archies verksamhet sedan han sa upp sig från Åhléns för 50 år sedan.

Historien om Archie Tonkin börjar i Lake District i nordvästra England. Hans mor hade en fiskaffär och kom att intressera sig för mynt vilket hon fick in en hel del av i sin affär. Intresset smittade av sig på sonen som tidigt började samla på både mynt och frimärken.

Så när han senare började spela golf föll det sig naturligt att samlandet vidgades till golfbollar.

– Jag spelade med en kompis vars bollar skruvade sig ut i buskarna hela tiden. När vi gick runt och letade hittade jag även andra bollar. Så jag började samla golfbollar av ekonomiska skäl, de var ju gratis. Själv slog jag mera rakt för att inte förlora en massa bollar, jag är ekonom.

Archie gjorde snabbkarriär i varuhuskedjan Lewis’s och var försäljningschef när han 1965 bestämde sig för att prova att bo och jobba i Sverige. Anledningen var svenska Siv som han träffat i Benidorm.

– Min mor blev så förbannad, jag hade ju ett toppjobb i England!

Paret slog sig ned i Södertälje och Archie fick en tjänst på Åhléns i Stockholm. Men snart tog samlarivern tag i honom igen och han började intressera sig för svenska mynt.

Det var dåligt med litteratur på området, tyckte Archie. I England fanns ”Check Your Change”, en bok om vanliga och ovanliga mynt skriven för vanligt folk. Borde inte Sverige ha något liknande?

Jo, och det var Archie och Siv som skulle ge ut boken. Han läste på och pratade med folk i branschen, sa upp sig från jobbet på Åhléns och satsade allt på den lilla boken ”Myntguide”. Den första utgåvan kom 1969 och kostade fyra kronor.

– Vi sålde den till mynthandlare och fick in den i Pressbyråns sortiment också. Vi hade det tufft ekonomiskt i början men boken sålde bra under 1970-talet, säger Archie.

Och så hamnar han i en engagerad utläggning om svenska statens och bankernas myntpolitik som slutar med ett ”men det där kan du inte skriva”. Mycket av det som frispråkige Archie Tonkin säger är av den kalibern. Svordomarna haglar men det gör skratten också.

Bra sålde även den årliga uppföljaren ”Myntboken” med inriktning mot äldre mynt. ”Samlarboken” är en annan variant på samma tema som Tonkin AB fortfarande ger ut.

– Den började vi ge ut 1991. Jag hade upptäckt att många samlare inte nöjde sig med ett område utan var intresserade av annat också. Frimärken, tallrikar, äggkoppar, majblommor, serietidningar, vykort, ja listan kan göras hur lång som helst.

Efter några år i Södertälje flyttade paret till Linköping och den 6 juni 1971 öppnade de sin myntbutik på Platensgatan. Verksamheten växte och sedan 1999 är det här i utkanten av Ljungsbro som Tonkin AB håller till.

– Här är jättebra. Det börjar bli mycket grejer så jag är rätt snäll mot kunderna. Och efter den stroke jag fick 2010, på min födelsedag, tycker läkaren att jag ska fortsätta jobba och ha roligt, det är bara bra för mig. Det är jättekul, det här.

En stor del av det Archie håller på med numera handlar ju om golf och visst går han själv en runda då och då. Annars är schack ett stort intresse och har alltid varit det för Archie.

Och fotboll. När vi först hörs på telefon för att boka intervjun klargör han en sak direkt:

– Du kan inte komma i kväll när Chelsea spelar. Det förstår du säkert.

Grattis

Archie Tonkin

Fyller: 80 år den 14 mars.

Firar: Med fest för familj och vänner på restaurang i Linköping.

Bor: I Berg.

Familj: Hustrun Siv och barnen Anne och Henrik.

Gör: Sköter Golf- och Presentshopen samt golfbollsmuseet i Ljungsbro. Ger årligen ut mynt- och samlarböcker. Spelar schack och golf.

Temat för årets dubbeljubileum: ”Firman 50 år, gubben 80 år”.

Motto: ”Kasta inte bort något – det kan vara värt en förmögenhet”.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!