Därför är Vårdförbundets strejk rätt

Om man har varit orolig för svensk sjukvård innan så blir man inte lugnare när Vårdförbundet beskriver hur deras medlemmars arbetsmiljö ser ut. Övertid, ingen återhämtning, uppstyckad semester och för låga löner, skriver Veronica Palm.

Sjukvårdskrisen drabbar patienter, men om den fortsätter så kommer fler och fler sjuksköterskor bli sjuka och patienter i den vård de inte får rätt förutsättningar att jobba i, skriver Veronica Palm.

Sjukvårdskrisen drabbar patienter, men om den fortsätter så kommer fler och fler sjuksköterskor bli sjuka och patienter i den vård de inte får rätt förutsättningar att jobba i, skriver Veronica Palm.

Foto: Albin Wiman

Krönika2024-05-04 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vårdförbundet strejkar. Det låter ju livsfarligt. Har vi en sjukvård utan sjuksköterskor? Nej, så är det så klart inte. Alla fack i Sverige är ansvarsfulla. De strejkar sällan och de utsätter aldrig medborgarna för fara. Vårdförbundet lägger inte ner arbetet utan har en övertidsblockad. De strejkar alltså genom att inte jobba övertid.

Märks det att de strejkar då, om de ändå jobbar de timmar de har på schemat? Jodå, det gör det. Vården är nämligen så uselt organiserad och underbemannad att Vårdförbundets medlemmar jobbade 3 miljoner timmar övertid under förra året. Var tredje medlem jobbar regelbundet övertid. De stannar kvar efter arbetstid, hoppar över luncher, jobbar sex dagar i veckan och inställer sig på kort varsel. 

Så här kan vi ju inte ha det. Sjukvårdskrisen kan inte lösas utan sjuksköterskor. Situationen nu är att många går ner till deltid för att orka jobba också de beordrade övertidstimmarna eller att de blir sjukskrivna. Vårdförbundet uttrycker det med ”Vi betalar sjukvårdskrisen med vår hälsa”. Att bli av med den regelmässiga övertiden är ett av kraven de har. Förutom det och högre löner så har de också andra viktiga och högst rimliga krav. De vill till exempel kunna ta ut fyra veckors sammanhållen semester, få hållbara scheman med återhämtningstid och inte behöva vänta ett halvår på redan beslutade löneökningar. 

Om man har varit orolig för svensk sjukvård innan så blir man inte lugnare när Vårdförbundet beskriver hur deras medlemmars arbetsmiljö ser ut. Övertid, ingen återhämtning, uppstyckad semester och för låga löner. Om vi ska få bukt med sjukvårdskrisen behövs mer resurser från regeringen och politiker som tar ansvar för den ekonomiska krisen. Men det räcker inte. De som jobbar i vården måste också få rimliga villkor för att kunna göra ett bra jobb. Därför är strejken rätt.

Och då ser jag i Corren att Region Östergötland beordrar övertid trots pågående blockad. Arbetsgivaren har rätt att beordra det som kallas skyddsarbete, men då ska det föregås av en skriftlig begäran och gälla en individuell patient. Att schemat inte håller duger inte som argument. Det är inte det offentligas, alltså regionens uppgift att kringgå strejkrätten. Jag kan inte annat än hålla med Vårdförbundet i Östergötlands ordförande Emma Klingvall när hon säger att ”Det visar att regionen inte klarar av sjukvård med sin nuvarande bemanning”.

Sjukvårdskrisen drabbar patienter, men om den fortsätter så kommer fler och fler sjuksköterskor bli sjuka och patienter i den vård de inte får rätt förutsättningar att jobba i.