TrygghetsfrÄgorna Àr ett kommunalt ansvar

Det finns redan i dag inom kommundelen ett antal trygghetsproblem som kunde ha förebyggts och undvikits om det frÄn bland annat kommunens sida funnits ett större engagemang, skriver debattören.

Redan pÄ söndag den 27 augusti kan Ljungsbro/Berg stÄ utan nÄgon organisation med ett sÀrskilt uppdrag att verka för kommundelens trygghet, skriver debattören.

Redan pÄ söndag den 27 augusti kan Ljungsbro/Berg stÄ utan nÄgon organisation med ett sÀrskilt uppdrag att verka för kommundelens trygghet, skriver debattören.

Foto: Åke Karlsson

Debatt2023-08-24 05:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Ljungsbro/Berg Àr en expansiv kommundel som enligt översiktsplanen pÄ lÄng sikt förvÀntas öka sitt invÄnarantal med över 40 procent. Med en vÀxande och dÀrmed yngre befolkning följer ocksÄ en rad sociala utmaningar som i god tid kan behöva mötas med olika insatser frÄn bÄde kommunen och civilsamhÀllet. En av dessa gÀller trygghetsfrÄgorna.

Det finns redan i dag inom kommundelen ett antal trygghetsproblem som kunde ha förebyggts och undvikits om det frÄn bland annat kommunens sida funnits ett större engagemang.

I kommundelen fanns, kopplat till det dÄvarande nÀrrÄdet, frÄn i början av 90-talet och en bit in pÄ 2010-talet, ett vÀl fungerande trygghetsrÄd med ett aktivt och utvecklat kontinuerligt trygghetssamarbete mellan politiker, medborgare, polis, socialtjÀnst, skola och olika myndigheter.

I brist pĂ„ intresse och engagemang, inte minst frĂ„n de politiska beslutfattarna, somnade tyvĂ€rr rĂ„det sĂ„ smĂ„ningom in. I samband med en organisationsöversyn som genomfördes inför valet 2018 (?) upphörde dessutom nĂ€rrĂ„det och ersattes efter en flumutredning med nĂ„got som kallades ”Utskott för medborgardialog”. Som förutom att det redan frĂ„n början var en dĂ„lig idĂ©, dessutom sjönk ihop som en sufflĂ© under covid-19-pandemin.

Som en reaktion pĂ„ dubbelmordet i Ljungsbro 2013 startades pĂ„ initiativ av Ljungsbon Anders RosĂ©n, en ideell förening med namnet Trygga Ljungsbro. ÄndamĂ„let med denna har varit ”att jobba för ett tryggare öppnare och vĂ€nligare Vreta kloster kommundel för alla”. Föreningen har sedan dess tagit pĂ„ sig ett berömvĂ€rt ansvar att försöka driva trygghetsfrĂ„gorna i kommundelen. Men pĂ„ grund av bland annat brist pĂ„ engagemang frĂ„n bĂ„de kommunen och frĂ„n samhĂ€llet i övrigt anser sig nu styrelsen nödsakad att föreslĂ„ en nedlĂ€ggning av verksamheten.

Efter valet 2022 utsÄg kommunfullmÀktige inom sig, i stÀllet för de misslyckade utskotten för medborgardialog, sju sÄ kallade geografiska utskott fördelade pÄ olika kommundelar. Enligt sin arbetsordning har dessa som en av sina viktigaste uppgifter att bevaka tryggheten inom sitt geografiska omrÄde och att bland annat genomföra trygghetsvandringar. TyvÀrr har utskottens arbetsvillkor, möjligen avsiktligt, redan frÄn början begrÀnsats till tvÄ möten per Är och med för knappt tilltaget administrativt stöd. Det kan dock inte fÄ utgöra nÄgot hinder för att fullfölja sitt uppdrag.

Det Àr inför den uppenbara risken för en nedlÀggning av föreningen Trygga Ljungsbro, nu precis rÀtt tillfÀlle för det av kommunfullmÀktige utsedda utskottet för Vreta kloster att snart ett Är efter valet göra verklighet av sitt uppdrag och axla det ansvar man tilldelats. För redan pÄ söndag den 27 augusti kan Ljungsbro/Berg stÄ utan nÄgon organisation med ett sÀrskilt uppdrag att verka för kommundelens trygghet.