Saab svarar på kritiken: "Både vilseledande och befängt"

Saabs export till Förenade Arabemiraten har utgjorts av exempelvis självskyddsystem, flygburen övervakning och träningssystem. Som framgår är ingen av produkterna i sin karaktär aggressiv och ”dödar barn”, skriver Viktor Wallström, kommunikations- och hållbarhetschef på Saab.

Sverige är Saabs största kund och har så varit sedan företaget grundades 1937. Det är med stolthet vi arbetar för att Sverige ska kunna utrusta sitt försvar med bästa möjliga försvarsmateriel, skriver Viktor Wallström, kommunikations- och hållbarhetschef på Saab.

Sverige är Saabs största kund och har så varit sedan företaget grundades 1937. Det är med stolthet vi arbetar för att Sverige ska kunna utrusta sitt försvar med bästa möjliga försvarsmateriel, skriver Viktor Wallström, kommunikations- och hållbarhetschef på Saab.

Foto: Fredrik Quist/Dennis Petersson/Corren arkiv

Debatt2024-04-18 19:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Saabs vapenaffärer är ett moraliskt haveri" (18/4):

Eira Hedlund, Fridays For Future (FFF) och Kerstin Bergeå, Svenska Freds, är missnöjda med hur Saab bemöter kritik mot vapenexport till länder som exempelvis Förenade Arabemiraten, hur vi kommenterar dödstalen i Jemen och undrar vilka samhällen vi arbetar för att skydda. 

Alla militära konflikter är fasansfulla, så också den i Jemen. Att direkt knyta det obeskrivliga mänskliga lidandet och det stora antalet dödsoffer i det kriget till Saabs verksamhet är både vilseledande och befängt. Saabs export till Förenade Arabemiraten har utgjorts av exempelvis självskyddsystem, flygburen övervakning och träningssystem. Som framgår är ingen av produkterna i sin karaktär aggressiv och ”dödar barn”. Svensk export av försvarsmateriel är strikt reglerad och all Saabs export måste godkännas av den statliga myndigheten ISP.

Vilka samhällen arbetar vi då för att skydda? I grunden anser vi i enlighet med FN-stadgan att alla länder har rätt till självförsvar i händelse av ett väpnat angrepp. Saabs produkter är avsedda för att bidra till att avskräcka från angrepp, och vid behov kunna försvara sig mot en väpnad attack. Exempel på samhällen som Saab bidrar till att skydda är förstås Sverige och Ukraina, men det gäller så klart även övriga länder som vi exporterar till. 

Sverige är Saabs största kund och har så varit sedan företaget grundades 1937. Det är med stolthet vi arbetar för att Sverige ska kunna utrusta sitt försvar med bästa möjliga försvarsmateriel. Det ökar vårt lands möjlighet att skydda befolkningen och samhället. Vi är dessutom daglig arbetsplats för fler än 17 000 medarbetare i det här landet, som tillverkar allt från ubåtar, mjukvara, kamouflagenät till stridsflyg. 

Vi ser också klimathotet som oroar oss och som vi tar på allra största allvar. Vi jobbar hårt med hållbarhet och har tydliga mål på alla hållbarhetsområden.

Vi tror på och verkar för alla människors lika värde. Tyvärr ser inte alla våra kunder på världen på samma sätt som vi. Vi inser att sociala och kulturella värderingar är väldigt olika runtom i världen, men vi tror att möjligheten att bidra till ökad tolerans är större med kontakt och interaktion än med distansering och isolering. 

Hur skulle Ukraina, som just nu varje dag kämpar för sin och Europas frihet och demokrati, göra det utan försvarsmateriel? Den frågan kommer nog inte Svenska Freds eller Fridays for Future försöka svara på, för då faller genast den enkelhet som mycket av deras resonemang bygger på. 

Jag är tacksam att få leva i ett samhälle där vi kan föra en öppen diskussion i viktiga och allvarliga frågor som den här. Ett sådant samhälle är det värt att stå upp för och försvara. Det är ytterst därför ett företag som Saab finns till.