Pigg 96-åring producerar el

En pigg 96-åring som fortfarande producerar el - Vågforsens kraftstation en doldis i Normlösa socken som ruvar på mycket spänning och historia.

Badbart. Dammen där också Nederlösabadet ligger.

Badbart. Dammen där också Nederlösabadet ligger.

Foto:

Bostad2016-07-29 16:16

Där Svartån vindlar genom slättlandskapet mellan Normlösa och Älvestad skymtar en ljus fasad i grönskan.

Kraftstationen har ett särpräglat utseende med sitt svängda pagodformade tak. Detta får sin förklaring när man tittar på vem som har ritat byggnaden; Cyrillus Johansson (1884 – 1959) Han var inspirerad av kinesisk byggnadskonst vilket på 1920-talet tog sig uttryck i flera pagodformade tak. Han arbetade oftast med tegel som uttryck i fasaden, såväl putsat som synligt tegel. Cyrillus Johansson var mycket produktiv och jobbade över hela landet. Han har ritat många industribyggnader men även flerbostadshus och villor. Mest känd är han för Värmlands museum från 1926. I Mjölby har Cyrillus Johansson även ritat det gamla stadshuset 1940.

Invändigt möts man av en stor ljus lokal med höga fönster. Rummet domineras av två stora generatorer ursprungligen tillverkade av Luth & Rosens AB i Stockholm. Golvet har bruna keramikplattor i vackert mönster. Maskinisten har ett eget kontor i form av en ”bur” av trä. Kontoret är det enda som är förlegat i hela kraftstationen, annars används byggnaden på samma sätt som när den byggdes 1920 - till att producera el. Byggnaden är ytterst välbevarad med originalfönster och dörrar, till och med delar av dammfästet av granit är bevarat men har kompletterats med en gjuten förstärkning. Dammluckorna är utbytta till moderna. Ursprungligen var det luckor av trä.

Ted Rydh, enhetschef på Mjölby – Svartådalen Energi AB, som äger Vågforsen kan berätta att stationen byggdes till 1981 för att rymma ytterligare en generator. De båda övriga generatorerna byttes ut 1983 - 84.

Varma torra sommardagar drabbas Nederlösabadet i Svartån av ca 30 cm skillnad i vattennivån över ett dygn. Orsak? Vågforsens kraftstation som ligger ett par hundra meter nedströms fyller upp dammen för att kunna köra turbinerna och utvinna el åt oss.

Historia Kraftstationer

Flera städer och industrier hade elektriskt ljus redan i slutet av 1800-talet men utbyggnaden av elnätet på landsbygden dröjde till 1900-talets början. I samband med första världskriget drabbades Sverige av importstopp av lysfotogen vilket gav upphov till många privata initiativ och sammanslutningar som byggde småskaliga kraftverk. Under åren 1912–1921 anlades 471 kraftstationer i Sverige. Den nya tekniken krävde också pampiga storslagen arkitektur. Det är därför ingen tillfällighet att många namnkunniga arkitekter knöts till de nya kraftstationerna. En särskild ”kraftverksarkitektur” utkristalliserades där byggnaderna kom att få karaktären av kraftfulla borgliknande anläggningar i tegel och natursten.

Vågforsen ägs av MSE Mjölby – Svartådalen Energi AB och är en av åtta kraftstationer som producerar el mellan Sommen och Roxen. De övriga är Mjölby, Knutsbro och Öjebro som ligger i Mjölby kommun.

Bruksfallet och Flemminge ligger i Boxholms kommun och ägs tillsammans med Tekniska verken i Linköping.

I Linköpings kommun passerar Svartån kraftstationerna Svartåfors och Odensfors vilka ägs av Tekniska verken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!