Mat mitt i natten

Min nya bästa kompis i köket är en crock pot. Tvekade lite inför köpet men det blev en stor rackare som rymmer mat för många matsugna.

Foto:

Bostadskrönikan2017-05-08 11:10

Crock pot är till för långsam tillagning. Min är elektrisk och ganska stor men det finns många varianter och storlekar.

När jag skulle använda den för första gången blev det inte riktigt som jag tänkt mig. Tyckte att jag började i god tid men hade inte räknat in tiden det tar att få det varmt. Sagt och gjort, jag la i färsk kyckling, grönsaker och buljong. Kryddade och drog i gång. Det är ju långsam tillagning och det var just vad det var – väldans långsam kokning. Fick bli annan kvällsmat och jag gick upp mitt i natten och tog hand om maten. Fyllde badkaret med kallt vatten och ställde i maten som nu lagts i en annan bunke. Fast maten blev väldigt god och kycklingen var mör.

Nu skulle man ju kunna tro att jag lärt mig nåt. Icke då! Tänkte att nu vet jag ju hur man inte ska göra när man ordnar kyckling till middag. Glad i hågen så fixade jag med grönsaker, fond och kyckling. Det blev ingen skillnad mot förra gången. Jo, i och för sig så behövde jag ta hand om maten en timme senare nu, vid midnatt. Till mitt försvar kan jag ändå tillägga att det blev gott även denna gång.

Två av sönerna fyller tätt så vi skulle fira dem som vanligt tillsammans med våra föräldrar, de andra barnen, sonhustru och barnbarnet. Med gott mod bestämde jag mig för att crock poten skulle användas igen. Denna gång, för att med säkerhet bli klar, gick jag upp klockan 05.20. Självklart hade jag inte behövt det då det går att antingen ha den på low under natten eller med timer så den skulle gå i gång själv. Lyckan och stoltheten blev stor, maten blev klar till gästerna kom.

Min bästis och jag har inte riktigt kommit i kapp varandra än men det ska nog lösa sig. Har hittat en sida för oss slökokare på Facebook, där kan jag lära mig en hel del. Snart kan kanske även jag laga mat som blir klar på utsatt tid. Jag gillar att det inte behöver användas mycket fett utan man kan vara ganska snål på det även om det säkerligen finns recept med det också om det är så man önskar.

Men nu börjar en underbar tid som både jag och familjen älskar, grilltiden! Jag älskar att grilla, tyvärr blev det alldeles för lite förra säsongen men det ska jag ändra på i år. Vill helst sköta grillen själv, stå där och vända på köttet, småsmaka och bara andas in grilldoften. Frågar man våra töser tillhör grillat kött toppen av önskemat.

Vi har absolut ingen värstinggrill utan en helt vanlig kolgrill och det går så bra så. Vi grillar inte allting som en del gör, men gärna mycket kött och jag försöker våga mig på grönsaker mer och mer. Det är ju så gott, så i sommar ger jag mig på nya sorter. Känner mig i bland som grillfantasten Fredde i Solsidan.

Vi bodde på landet innan och där kunde man näst intill grilla fritt, men jag undrar om det finns oskrivna grillregler i bostadsområden? När får man grilla? Hur får man grilla, måste det vara med gasol eller duger kol? Är det överhuvudtaget okej att grilla bland husen?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!