Experten svarar – på frågor om mat

Nu är hösten här med regn och rusk. Det är så gudomligt vackert, tycker jag, när bladen ändrar färger, dofterna förändras i skogen och man kan gå på jakt efter kantarellerna i landskap lika trolska som en John Bauer-målning.

Att syra grönsaker blir allt mer populärt. Här smakrik kimchi.

Att syra grönsaker blir allt mer populärt. Här smakrik kimchi.

Foto: Jessica Gow/TT

Mat2018-10-25 17:00

För mig är hösten den absolut finaste årstiden och allra bäst är alla härliga långkok som passar så väl en kylig dag.

Tänk köttsoppa, dillkött, kalops eller min favoritgryta alla kategorier; boeuf bourguignon. Inget smakar bättre när man återvänder efter ett par timmar i skogen och mörkret faller på.

Fördelen med dessa långkok är att de blir godare till dagen efter, smaker fäller ut och gör till exempel en gryta så mycket fylligare.

Att just boeuf har blivit min favorit är kanske inte så svårt att förstå när ingredienserna består av nötkött, rökt sidfläsk, lök, champinjoner och rödvin. Dessa dofter kan förtrolla de flesta. Lite gott nybakat bröd till, sen behövs inte mycket mer.

Jag får ofta höra att folk inte har tid med långkok. Det är stressandet mellan jobb, föräldramöten, gympapass och barnens olika evenemang som tar all tid. Men då är mitt förslag att man införskaffar en bra gryta (finns på loppis eftersom väldigt många tydligen inte har tid att använda dem längre) och när ni sen står i köket och lagar dagens enklare kvällsmat gör ni samtidigt ett långkok. Det sköter sig självt på spisen eller i ugnen och dagen efter har ni bara att värma upp och bjuda på en härlig gryta eller soppa. Oh så gott!

Långkok är ett gastronomiskt kulturarv som är så väl värt att bevara till våra barn. Plocka nu fram era grytor, gör kalops eller dillkött eller något annat gott och njut i höst! Låt barnen vara med. Jag önskar er en smaklig spis och bjuder här intill på mitt bästa boeuf bourguignon-recept.

Boeuf Bourguignone 6 pers

1 kg högrev

1hg rökt sidfläsk med svål alt bacon

1 hg små lökar

2 hg champinjoner alt annan svamp

2 vitlöksklyftor

½ dl mjöl

1 liter rött vin, gärna burgundiskt

En gnutta timjan och rosmarin efter egen önskan

2 msk tomatpuré

2 lagerblad

2 dl kalvbuljong

Salt & peppar

olja

Persilja efter behag

Skär köttet i bitar om ca 3 x 3 cm, vänd dem i mjölet (kan uteslutas vid glutenfritt), stek dem sedan i olja runt om till en vacker gyllenbrun färg. Om ni använder helt sidfläsk så skär bort svålen men kasta inte det för guds skull, det ska med i grytan! Skär fläsket i mindre bitar och fräs tillsammans med lökarna en liten stund. Tillsätt sedan det resterande förutom persiljan som ska strös över vid serveringen. Låt nu även svålen koka med i ett par timmar under lock tills köttet är så mört att det går att äta med sked. Detta kan tillagas på spisen eller ännu hellre i ugnen på 180 grader.

Vill ni inte äta detta när det är klart så kyl ner. Grytan kan serveras med potatismos, pasta, ris eller vad ni själva önskar.

Lycka till!

Kimchi

1 st kinakål

½ dl grov salt utan jod

2 dl riven kålrot

4 msk chilipeppar

2 vitlöksklyftor

4 msk fish sause (kan uteslutas)

Dela kålen mitt i tu på längden och salta in båda sidor mellan bladen. Låt detta sedan stå ute i ca 12 timmar i rumstemperatur. Skölj sedan kålen i vatten ordentlig, strimla den och blanda därefter alla andra ingredienser tillsammans med kålen. Lägg det sedan i konserverburkar med gummiring och förslut. Låt det så ute ytterligare ett dygn på en tallrik om det börjar bubbla över. Ställ sedan in i kylen i 5 dygn till för att sedan avnjutas. Detta är det recept jag använder mig av båda hemma och på restaurang men det finns tydligen lika många recept som det finns koreanska familjer. Så pröva er fram tills ni hittar det ni tycker är godast.

Frågor och svar:

Hej!

Jag vill äta så mycket antiinflammatorisk mat som möjligt. Syrade grönsaker lär vara bra, men tydligen innehåller många av de goda syrade grönsakerna ofta mycket socker. Kan du tipsa om några enkla och goda sätt att syra själv utan onyttiga ingredienser? Och gärna ge förslag om grönsaker som är bra att syra förstås.

Hälsningar Majsan

Hej Majsan!

Jag älskar syrade grönsaker och då främst den koreanska salladsrätten Kimchi. När jag smakade den för första gången för rätt många år sedan blev jag fast, ja nästan beroende. Att syra och fermentera grönsaker är väldigt gott men också väldigt nyttigt för kroppen. Vad köpta syrade grönsaker innehåller har jag dålig koll på men jag själv har inget socker i mina syrade grönsaker.

Det är dock skillnad på pastöriserade grönsaker och opastöriserade. Den opastöriserade innehåller levande bakterier vilket gör den trevligare. Jag har allt för många kokböcker men en som jag kan rekomendera i detta ämne är en ny bok av Jenny Neikell. Fermentera 2,0 - grönt med goda bakterier, heter den.

Här intill får du mitt bästa recept på Kimchi – helt utan socker. Njut av dina egensyrade grönsaker nu och lycka till.

Hej Conny!

Att grilla halloumi verkar vara en konst. Ofta går den sönder och ramlar ner i glöden eller så blir den bränd. Hur skall konsistensen vara, min blir ofta seg och gnisslig och inte så krämig som ost brukar vara när man äter den på restaurang. Ska man grilla den hel eller i skivor?

Jag vill gärna ha tips på hur den bäst ska tillagas, både på grillen och i stekpannan.

Vänlig hälsning

Håkan

Hej Håkan!

Matlagning är en konstform men det är ändå ganska enkelt att grilla halloumi. Först och främst – och det gäller vid all form av grillning – ska du ha het glöd, rent galler och en torr produkt att grilla. Du kan grilla halloumi hel eller skära den i bitar, 1 cm tjocka. Torka av osten med lite papper och gnid sedan in med olivolja. Det gör att osten kommer släppa mycket enklare från grillen eller stekpannan. Grilla i cirka en minut på varje sida, tills du får ett vackert mönster på osten. Det du upplever som ”seg och gnisslig” är den cypriotiska ostens härliga konsistens. Testa gärna att grilla en halv citron och pressa över den färdiga halloumin eller ringla en god honung över.

Sverige lär vara det land efter Cypern och Grekland som konsumerar mest halloumi per person. Så ut nu till grillen och njut av din goda mat!

Kockens favorit. Inget kittlar smaklökarna efter en dag i skogen som en bouef bourguignon.
Kockens favorit. Inget kittlar smaklökarna efter en dag i skogen som en bouef bourguignon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!