Logga in
Logga ut
Hettade till på träningen LHC-bloggen LHC-bloggen
Vädersponsor:

Per Bergsten & Rebecca Candevi

LHC-bloggen

Hettade till på träningen

linköping Efterlängtad matchstart för LHC i morgon.

Mot Vita Hästen i Norrköping.

Har skrivit det hur många gånger som helst tidigare, men dra inte för stora växlar av det som händer.

Träningsmatcher i ishockey säger väldigt ofta väldigt lite och när det gäller första matchen blir det förstås än mer påtagligt. Detta sagt känns det som en kul nyhet att östgötarivalerna möts som inledning på säsongen. Jag hoppas att det blir tradition och möte i Stångebro nästa år.

Det måste börja någonstans och intresset kommer att öka med åren.

Titta hur det ser ut uppe i Västerbotten där mötena mellan Skellefteå och Björklöven alltid är heta och drar storpublik.

Allsvenska Löven brukar förresten också allt som oftast göra bra resultat, så jag skulle bli förvånad om det blir så många mål som skiljer i morgon.

x x x

Det hettade till på LHC-träningen när Broc Little lackade ur på Anton Karlsson, som inte alls tyckte att det var så farligt. Men det lugnade snabbt ner sig och de skrattade gott åt det några minuter senare.

Jag gillar sånt.

Bara bra med känslor på träningarna. Det skickar bra signaler.

x x x

Förra säsongen var det engelska som gällde i stort sett rakt igenom på träningspassen. Så verkar det inte vara nu. På måndagspasset hölls alla instruktioner på svenska. 

x x x

Tänkta LHC-kedjor i morgon: Little, Roy, Södergran -- Brodecki, White, Olsson Trkulja -- Sörensen, Pettersson, Karlström -- Andersson, Karlsson, Fornåå Svensson.

/ PB 

Vem tar rollen som andracenter?

Det skulle in två toppspelare till LHC och in kom Joe Whitney från AHL och Dan Pettersson från hockeyallsvenskan. Även fast många kanske hade förväntat sig riktiga toppnamn tycker jag inte det ser allt för taskigt ut när jag tittar över nyförvärven. Men. det finns en del frågetecken. Det största måste ändå vara: "Vem blir center i andrakedjan?". 

Jag tycker inte att Dan Pettersson är ett helkasst nyförvärv, men jag ser inte honom som en center i en av toppkedjorna. Däremot så ser jag det positivt att det kommer in lite tyngd och storlek i ett lag som annars har ganska små spelare. Om Pettersson får utnyttja sin storlek och använder den till sin fördel kommer han kunna bli nyttig för detta lag. Kollegorna som jobbar för VT och som har bevakat honom i VIK beskriver honom som en väldigt ödmjuk och snäll människa. En person man gärna vill ha i ett lag. Med tanke på att Tommy Jonsson trycker väldigt mycket på att få ihop just ett lag den här säsongen så kan han mycket väl vara en person som ger den lilla extra sammanhållningen i omklädningsrummet. Alla som utövat en lagsport vet hur viktiga dessa karaktärer är. Men en toppcenter - nej, det är han inte! 

Men. Åter till min fråga då. Vem blir center i andrakedjan? Filip Karlsson är nyopererad och det är osäkert om han kommer kunna spela från start. Jag ser ändå inte honom som en spelare som ska kliva in i en andrakedja - så vet inte ens varför han nämns i sammanhanget. Olle Lycksell har spelat center innan och Fredrik Karlström är även han en spelare som nämns. Lycksell ser jag mer som en spelare som får ut det främsta som forward och Karlström tycker inte jag har bevisat att han ens platsar i SHL än. Framför allt inte i ett förmodat topplag. Han har dock en hel försäsong på sig att bevisa att han förtjänar en plats. 

Det finns ett annat alternativ och det är att skola om en spelare till center. Jag tittade över truppen och stannade till vid Daniel Olsson Trkulja. Han var riktigt bra under mitten av förra säsongen, har fart i skridskorna och är en ganska kreativ spelare. Tillsammans med bröderna Olimb gjorde han det stundtals riktigt bra. Efter skadan han ådrog sig kom han dock aldrig riktigt tillbaka till max och gjorde en medioker säsong om man kollar på helheten. Enligt mig var han ändå godkänd och är en av spelarna jag tror kommer kunna överraska positivt. Han går fortfarande lite under radarn. Varför skulle inte han kunna ta en centerplats? Där är också frågan om han kan vara/bli tillräckligt bra för en andrakedja... 

Det är en spontan tanke som kanske är helt åt helvete - eller kanske helt rätt. 

Min känsla är ändå att det kommer att droppa in ett till nyförvärv. Där tror jag dock LHC-fansen får vänta ett bra tag till. Tills dess får väl Tommy Jonsson använda sin magi under försäsongsmatcherna för att hitta den där "toppcentern" bland spelarna som redan finns tillgängliga. 

/RC 

Ni får vänta lite till

Free agent-marknaden är i full gång och NHL-spelare kastas till höger och vänster. LHC-fansen blir allt mer frustrerade över att de två toppspelarna inte har landat än. Jag tror dock att ni får vänta i minst en vecka till. Försökte få tag i Emvall för någon dag sedan och fick tillbaka ett SMS där det stod att det inte fanns något nytt att rapportera. 

Först och främst vill spelarna såklart hamna i eller i anslutning till en NHL-klubb. Nästa steg är KHL och efter det kommer Schweiz. När dess trupper till slut är fyllda tittar spelarna vidare mot Sverige eller kanske Tyskland. Det är flera klubbar som vill ha toppspelare likt LHC och jag har en känsla av att det här kommer kosta en del. Här är det svårt att läsa tankarna på LHC-ledningen och jag förstår att de inte vill säga vilka spelare som är av intresse. När de väl har haft is i magen hittills vågar de nog att ha det lite till. I dessa lägen får man lita på att rätt personer är på rätt plats och att de vet vad de håller på med. Derek Roy kom in senare förra säsongen och han har väl inte varit totalt oduglig direkt. 

 

Om jag får tänka högt är det två spelartyper jag tror skulle kunna ramla in i LHC under dessa tider - och som kanske inte kostar skjortan heller: 

"NHL-veteranen": En lite äldre hockeyspelare som haft sin storhetstid i NHL och nu vill uptäcka Europa. Behöver inte vara den som gör flest mål - men ser till att andra blir bättre när han är på isen. Med yngre spelare runt sig gör han sig som bäst. 

"Talangen med NHL-drömmarna kvar": En spelare som kanske haft skadeproblem och nu är på väg tillbaka. Har gjort det bra i AHL men inte riktigt fått det stora genombrottet. Letar efter att få tillbaka NHL-gnistan och kommer göra det i LHC. En chansning som kan bära eller brista. 

 

Jag håller inte med Per här nedanför. Jag ser inte att en spelare som Jimmie Ericsson skulle kunna lyfta LHC. Jag tror faktiskt att hans ledarskap skulle kunna stjälpa mer än hjälpa i den platsen han är på just nu i sin karriär. Profiler är alltid bra - så länge de får leva ut just sina egenskaper fullt ut. Det tror inte jag att han kommer kunna göra i Linköping. I mina ögon är han en Skellefteå-profil och inte en LHC-profil. Däremot tror även jag att Brendan Shinnimin skulle vara en toppenvärvning för Linköping. Dock så är väl han precis som alla andra spelare och sitter och väntar på de större pengarna hos de större ligorna. Det är (nu skriver jag från magkänslan och inte fakta) först när han fått nej från klubbar högre upp i hierarkin han kommer titta tillbaka mot SHL. 

De spelarna som är bra vet också om att de är bra och vågar vänta. De vet också att SHL-klubbarna tar emot dem med öppna armar ifall det skulle skita sig med de större ligorna. 

/ RC 

Skulle älska en sådan värvning

linköping Nu tror jag inte att det är aktuellt för Jimmie Ericsson att efter skilsmässan från Skellefteå spela i någon annan SHL-klubb och med tanke på Vita Hästen-bakgrunden framförallt inte i Linköping.

Men ändå.

Kan inte låta bli att tänka tanken.

Hade det inte varit häftigt att få se hatspelaren nummer ett som publikfavorit – jodå, det hade inte tagit några längre tider -- i Saab arena i vinter?

Jag har ingen aning om pengakraven och det är naturligtvis så att Ericsson inte är lika vass som han varit, men med rätt ekonomiska förutsättningar skulle jag älska en sådan värvning. Snacka om vinnarskalle. Snacka om skön uppkäftighet. Snacka om att ha egenskaper som LHC behöver.

Och inte minst:

Snacka om en profil som skulle lyfta intresset.

Dessutom var han bra i slutspelet i våras och visade då att det fortfarande finns tillräckligt med kraft kvar i den gamla kroppen för att spela i andrakedjan i de allra flesta SHL-lag. För många år sedan var det faktiskt aktuellt med en övergång till LHC, men då blev det inget och jag har många gånger genom åren tänkt att det måste vara en av de tyngsta värvningsmissarna sedan avancemanget till högsta serien.

Det är lätt att tycka om Norrköpingskillen, men det är väldigt många som inte tycker om honom.

Så länge han inte spelar i "rätt" lag.

/ PB

"Gör att utbudet blir mindre"

linköping Nu har free agent-marknaden -- med spelare som hamnar i andra klubbar, spelare som trejdas och spelare som inte får den chans de hoppas på -- öppnat i Nordamerika och det brukar betyda att en och annan även blir tillgänglig för svenska klubbar. Några lag i SHL har enligt uppgift spikat sina trupper, men flera andra är på jakt efter de sista pusselbitarna och däribland LHC.

Tittar jag på nuvarande trupper kan jag tycka att det är ganska många som inte ser färdiga ut och där det saknas en del kvalitet. Att Skellefteå och Frölunda under senaste tiden värvat Mathis Olimb och Juhamatti Aaltonen respektive Rhett Rakhshani säger en del om hur den nordamerikanska marknaden ser ut just nu.

Och man ska inte heller överskatta betydelsen av free agent-cirkusen.

Så många spelare som tack vare den hamnar i SHL blir det inte.

Eller som Dan Tangnes, förre LHC-tränaren, uttryckte det när vi pratade om hur han själv var med om att försöka att hitta en sista import till schweiziska Zug.

--Det är inte lätt. Det finns väldigt lite spelare på marknaden. Vi märker det också. Problemet är att Nordamerika sväljer nästan allt. Alla som har ett europeiskt pass och äger ett par skridskor är mer eller mindre NHL-aktuella idag. Det gör att utbudet blir mindre, sa Tangnes.

Men efter att ha gått in i något av ett mellanläge måste nu SHL-klubbarna agera – och det kommer att bli en hård kamp för att få de spelare de vill ha och behöver. Bekymret för LHC är att det kan bli ett pengarace och därmed svårigheter att konkurrera. Det är i sådana lägen som sportchefernas kunskap och förberedande scouting får en allt större betydelse för att hitta guldkornen.

Risken är att Fredrik Emvall & Co tvingas till chansningar – som med Mark Zengerle i fjol.

Det blev inte bra då och det behöver verkligen bli bra nu.

Samtidigt gäller att slå till snabbt när tillfälle ges.

Annars kan det vara för sent.

Nu måste arbetet intensifieras, säsongen närmar sig och marginalerna krymper.

/ PB

Correns reportrar Per Bergsten och Rebecca Candevi skriver om LHC i synnerhet, om ishockey i allmänhet. . . och en del annat.
  • Twitter
  • @Bergstinho
  • Mest lästa bloggarna

Bloggar