Per Bergsten

Bergstens hockeyblogg

Underskatta aldrig detta Brynäs

linköping Blev en snabbkrönika till tidningen efter Brynäsvinsten i andra SM-finalen.

Blev så här:

Jag trodde att LHC skulle slå ut Brynäs. Jag trodde att Frölunda skulle slå ut Brynäs.

Nu?

Jag tror fortfarande att HV ska slå  Brynäs, men jag är banne mig inte säker längre.

Det enda vi vet med det här slutspelet är att vi inte vet -- och att detta Brynäs aldrig ska underskattas.

Det är klart att det är ett bra lag, men man måste också ge Tomas Berglund, tränaren, massor av beröm. Snacka om att få ut maximalt av sina spelare. Och hur många har inte varit som bäst när det gällt som mest i slutspelet? Sånt som ger resultat, sånt som till och med kan ge guld.

I drygt två perioder var det klasskillnad, Brynäs pumpade på med fyra kedjor och var allt det som HV inte var. Det kunde definitivt ha varit liknande siffror som i ett par av kvartsfinalerna mot LHC. Då, när inte längre något fanns att förlora, började gästerna att spela, kvitterade genom Martin Thörnberg x 2 och hade till och med chansen att avgöra matchen – och förmodligen hela finalserien.

Men Linus Ölund ville annat

Snabba och aggressiva HV slogs tillbaka genom att spela med ännu högre fart och ännu tyngre press.

Sen är det som vanligt så att det finns saker som inte går att förklara – och som visar hur svårt det stundtals måste vara som sportchef med ansvar för värvningar. Finske tvåmålsskytten Juuso Ikonen spelade en dryg halv säsong i Djurgården och gjorde inte en människa glad.

Nu får han hela Gävle att jubla.

/ PB

Vart ska ta det här ta vägen, LHC?

linköping Om jag varit Dan Tangnes hade jag varit orolig. Tabellplaceringen, tia efter lördagens matcher och med fler matcher spelade, är en sak. Men det kan också konstateras att LHC på tolv omgångar bara tagit två trepoängare och förlorat åtta. Känns löjligt att prata om kris när det är 40 matcher kvar, men lika dumt att inte ta varningssignalerna på allvar.

Så många år i det här yrket har lärt mig att inga medaljer delas ut i oktober -- i synnerhet som det sagts att det här LHC-laget mer än något annat är byggt för att vara som bäst i slutspelet -- och vi såg i fjol hur det faktiskt kan vända.

 

Med de här spelarna ska inte LHC ligga så långt ned i tabellen och inte minst Fredrik Emvall och Dan Tangnes står förstås med stort ansvar. Som ansvarig för värvningar och för hur laget byggts respektive för taktiskt upplägg och för hur spelet ser ut. Men för mig är det inget snack om att det är spelarna på isen som bär det allra största ansvaret.

Jag tror inte så mycket på det där med svart eller vitt eller snabba, enkla lösningar.

Lovar att återkomma till mer detaljer under kommande vecka och nöjer tills vidare mig med att konstatera att jag vill se mer av ett eget spel, men också mer av jävlar anamma och kaxighet. Alla är överens om att LHC har bredden, men då gäller att också utnyttja det och vara jävligare att möta. Framförallt är det lagmässigt som det inte fungerat. För mig är Daniel Olsson Trkulja den största positiva överraskningen och på samma sätt som att det är glädjande är det också ett underbetyg för de övriga att oprövade, allsvenska nyförvärvet genomgående tillhört de bästa.

 

Nu väntar Rögle i två matcher och resultaten blir viktiga för vart den här säsongen ska ta vägen. Det är en fjärdedel av serien avverkad och ungefär så här dags som det så smått börjar att sätta sig.

Då gäller att vara med.

Jag hade givit petade Mark Zengerle en ny chans och satt honom i förstakedjan med Derek Roy och Andrew Gordon (visst frågetecken för om defensiven håller, men det är i alla fall värt ett försök) för att om möjligt få in en potentiell målskytt där. Jakob Lilja har mycket, men inte just det. Däremot har han tidigare gjort det bra med Nick Sörensen och med Tony Mårtensson (ännu inte inne på ett enda mål framåt i fem mot fem!) som tredje länk finns förutsättningar för kemi.

Tror jag.

Vad tror ni?

/ PB

Det här vill jag se av LHC

linköping I två perioder mot Frölunda senast såg Frölunda ut precis som LHC vill göra.

Farten. Intensiteten. Kampen. Långa anfallen. Stabiliteten.

Men var det något jag förundrades över så var det att LHC-spelarna såg så flata ut. Här var det vinst i matchen dessförinnan, det var lördag, det var mer folk än på ett tag -- och så tilläts hemmalaget att bli mer eller mindre överkört från start. Det var inte okej.

--Jag vill se mer jävlar anamma och en tävlingsinstinkt i allt vi gör, sa Dan Tangnes, tränaren, när vi pratade efter måndagsträningen och det är bara att hålla med.

Nu görs diverse rockader i formationerna och jag gillar både att Mathis och Ken Andre Olimb nu får spela tillsammans och att Nick Sörensen i sin comeback paras ihop med Tony Mårtensson. Risken finns att det kommer att bli väl mycket ineffektivt snurr med bröderna tillsammans och att Mårtensson inte är tillräckligt form- och tempostark för att få fart på comebackamde Sörensen.

Men det känns som två riktiga försök att göra.

Så här långt har LHC-ledningen famlat något i sina försök att hitta nödvändig kemi i sina formationer. Spelare för spelare är det rätt många som gjort det okej och rätt många har sett bättre ut än i fjol. Men som lag har det inte hängt ihop så här långt. Varken framåt eller bakåt.

Några matcher här och där, några perioder här och där -- men alldeles för sällan över 60 minuter.

Djurgården har gått överraskande bra tack vare konsekvent spel, sammanhållet lag och enormt hårt jobb.

Är det något jag vill se av LHC den här veckan så är det just det.

/ PB

LHC-back klev av träningen

linköping Vad sägs om lite ishockey så här i väntan på fotbollen?

Har haft en ledig dag, men åkte förbi LHC-träningen i förmiddags och fick se samtliga spelare vara på is. Nick Sörensen, som varit borta länge nu, körde till synes för fullt och var med under hela passet. Däremot var Dan Tangnes, tränaren, tydlig med att det inte blir spel den här veckan för forwarden.

Däremot är det ingen särskild vågad gissning att det blir comeback för Mark Zengerle.

Av tisdagsträningen att döma såg dock formationerna ut som senast, men jag gissar att det skulle kunna bli så att amerikanen, i så fall på Fredrik Karlströms bekostnad, får plats med Tony Mårtensson och Ken Andre Olimb. Innan ovannämnde Sörensen är klar hade jag själv låtit Emil Sylvegård spela där igen.

På backsidan avbröt Patrick Mullen träningen i förtid. Såg inte exakt vad som hände och tränar-Tangnes hade inget besked efteråt heller. 

-- Jag märkte inte ens att han försvann och skulle skälla på backarna för att de inte var beredda och att det fattades en på isen, sa Tangnes.

i övrigt:

Läge för Adam Ginning att få första matchen från start mot Malmö på torsdag?

I denna stund spelar Malmö CHL-hockey. Betyder att Hardt & Co den här veckan alltså spelar måndag, tisdag och torsdag. Det behöver LHC utnyttja.

Med reservation för att det bara var något som jag fick för mig, men nog kändes det som om Jonas Gustavsson släppte rätt mycket puckar förbi sig.

Tre raka hemmamatcher för LHC väntar: Malmö, Frölunda och Djurgården. Ytterst viktiga matcher. Nu måste det börja bli vinster i Saab arena.

Ingen Jonathan Dahlén i LHC, som i stället hamnar i allsvenska Timrå. Synd för LHC och SHL, men jag antar att det har att göra med sjukdomsperioden (körtelfeber) under hösten.

/ PB

Så säger Emvall om Dahlén

linköping LHC-fansen hoppas på jättetalangen Jonathan Dahlén. Förstås. Bloggen var under dagen i kontakt med general managern Fredrik Emvall, som dock inte ville säga så mycket om läget.

– Han är inte vår spelare så jag väljer att inte kommentera det. Vi visste att det var något som skulle kunna hända (att han skulle komma hem), men nu har vi 14 forwards i truppen. Om det inte händer något speciellt har vi sagt att vi ska satsa på dem som vi har, sa Emvall.

Enligt våra uppgifter var planen för Dahlén att ta vägen till NHL via AHL, men läget förändrades när han blev sjuk i körtelfeber och missade stora delar av försäsongen. Nu väntar alltså en ännu icke namngiven klubb i Sverige och känslan är att LHC ligger bra till efter att parterna fått en bra relation i våras.

Vi har även sökt Dahléns agent Claes Elefalk, men utan resultat.

På tal om Emvall så pratade vi också om den oväntat svaga säsongsstarten.

– Det är klart att inte jag heller är nöjd. Vi har en del att skruva på. Senast såg i alla fall försvarsspelet bättre ut, men framåt måste vi sticka in näsan mer, sa han.

/ PB

 

 

Några som behöver göra det bättre i LHC

Linköping Med statistik kan som bekant det mesta bevisas. Här är fem punkter att ta mer eller mindre fasta på efter LHC:s sex första omgångar i SHL-hockeyn.

1) LHC hade före torsdagens matcher släppt till två färre skott på mål än HV 71 (155 mot 157) – men släppt in tio mål mer. Säger rätt mycket om halvdant försvarsspel och för många öppna lägen.

2) LHC är bäst i serien i numerärt överläge – med mål på inte mindre än var tredje försök. Lär bli tufft att ligga kvar på samma höga nivå. Däremot är det sämre i box play, med fem insläppta mål på 17 tillfällen.

3) Tony Mårtensson har inte värvats för att ta en lika framträdande roll som senast han var här, men så här långt har centerstjärnan inte varit på isen vid ett enda mål framåt med lika många spelare på isen.

4) Ett annat nyförvärv, backen Patrik ­Mullen, har haft det betydligt tuffare. Statistiken säger så klart inte allt, men –6 och på isen vid sju av tolv insläppta mål i fem mot fem är svårt att förklara bort.

5) Allsvenska nyförvärvet Daniel Olsson Trkulja har oväntat snabbt växt in i SHL-kostymen. Inte inne på ett enda mål bakåt och +3 i plus-/minusstati­stiken. Bra där.

/ PB

Correns hockeyreporter skriver om LHC i synnerhet, om ishockey i allmänhet. . . och en del annat. Blir också ett och annat inlägg på twitter: @bergstinho. Välkomna. Hit. Och. Dit.
  • Twitter
  • @Bergstinho

Sportbloggar

Övriga bloggar