• lördag 21 januari 2017
  • Familjeannonser
  • Lunchguiden
  • Affärsliv
  • Grannar
  • Lokus
  • XTRABONUS
  • Lohts
  • JobbPlus - Östergötlands nya mötesplats för dig som söker jobb och nya möjligheter
Skyttekungen inte aktuell för LHC Bergstens hockeyblogg Bergstens hockeyblogg
Vädersponsor:

Per Bergsten

Bergstens hockeyblogg

Jag tror att LHC lyckas med det

linköping Det var Sam Hallam, Växjötränaren, som sa det på presskonferensen i Saab arena för några veckor sedan.

--Det är så jämnt att du kan tappa fem platser på en vecka.

Runt 20 matcher återstår av grundserien i SHL.hockeyn och det enda vi bestämdhet vet är att 1) Frölunda kommer att vara kvar i topp och 2) att vi inte vet i övrigt.

Som det känns just nu ser också Växjö och Brynäs ut att stanna bland de sex främsta och därmed ta sig direkt till slutspel. Med tanke på hur det sett ut på slutet och med risk för att vara ute och cykla – men det har jag varit tidigare, så det är lugnt – är min känsla att Karlskrona inte kommer att vara det.

Det skulle i så fall betyda att LHC i första hand får göra upp med HV, Malmö, Skellefteå, Färjestad och möjligen även Luleå för att inte tvingas att ta en lurig omväg till kvartsfinal. Skulle jag tvingas att gissa något i skrivande stund så säger jag att LHC -- det finns betydligt mer att ta ut av det här laget -- fixar det tillsammans med Skellefteå och HV.

Ingen tvekan om att LHC har potentialen för att lyckas med det.

Det såg vi inte minst mot Skellefteå i går.

Nu gäller också att visa att där finns tillräckligt hög lägstanivå för är det något som betalar sig i längden så är det just det.

Till att börja med gäller att göra jobbet mot Djurgården -- och visa att man klarar av att göra två starka insatser på rad.

Det  är en minst lika viktig match som alla andra som återstår under våren. Stockholmarna är 16 poäng efter i tabellen, men har två matcher mindre spelade och skulle det också bli hemmaseger i morgon är inte skillnaden så stor som man kan föranledas att tro.

x x x

Många bra matcher av Marcus Högberg nu på slutet, men jag utgår från att Jacob Johansson kommer att matchas i någon match den här veckan. Antingen mot Djurgården eller mot Luleå på lördag.

x x x

Spel eller inte för Niklas Persson avgörs under matchdagen. Om inte får succédebutanten Jonathan Rodensjö fortsätta på kaptenens plats. Niclas Bergfors tränade idag, men får vänta på comeback i någon eller några matcher till.

x x x

Sverige mot Kanada i JVM-semi i natt.

Jag tror att Sverige vinner.

/ PB

Skyttekungen inte aktuell för LHC

linköping LHC:s general manager Fredrik Emvall var i onsdags och såg allsvenska mötet mellan Vita Hästen och Västerås (2—3). Naturligtvis för att scouta spelare och spana efter potentiella nyförvärv. Hästens skyttekung Rickard Palmberg, som gjort imponerande 37 poäng på lika många matcher?

Nja.

-- Han har gjort det jättebra, men det är inte aktuellt just nu, sa Emvall när jag kollade häromdagen.

27-årige Palmberg är en så kallad ”late bloomer”. Forwarden var i LHC som junior och hann sedan även med en säsong i Mjölby innan han efter ytterligare ett antal år i division 1 nu slagit igenom i näst högsta serien.

/ PB

Märks att det är ett lag som mår bra

linköping Minns inte exakt vilket år det var (2010?), men minns att tjeckiska trion Jan Hlavac, Jaroslav Hlinka och Josef Melichar kom tillbaka till Linköping för att göra sin första träning för säsongen.

Jag tror att det var Hlavac som sa något i stil med att:

-- Kul att vara här igen. Det märks att man kommer till ett lag som mår bra.

Ungefär så kändes det för undertecknad på träningen idag.

Har haft några dagars längre ledighet och jag säger som Hlavac.

-- Det märks att det är ett lag som mår bra.

Bra fart. Avslappnad stämning. Många leenden.

Lag som efter en svajig säsongstart fått det att lossna, vunnit fem raka matcher och lyft till tredje plats i tabellen uppträder ofta på det sättet. Nu gäller, som tränar-Tangnes ofta påpekar, att komma ihåg vad som gjort LHC framgångsrikt på slutet. Jag minns att det efter ovannämnda tjeckers ankomst åtminstone tillfälligt började gå betydligt sämre igen.

Trots att laget blev bättre.

Så det går inte att ta något för givet, men med bottenlag som Leksand och Rögle närmast på tur att möta finns så klart goda chanser att ytterligare förbättra läget. Nu har Leksand gjort det klart bättre än vad åtminstone jag hade räknat med och jag är jag ganska övertygad om att det blir tätt och tufft i Dalarna.

Men gör LHC det som LHC ska så ska det bli en sjätte seger i rad.

Gör precis som i Örebro senast.

Med samma inställning, stabilitet och hårda jobb är mycket vunnet.

x x x

Marcus Högberg spelklar igen efter skada och Anton Björkman med som sjundeback. Annars inga förändringar. Och av träningen att döma inte heller några förändringar i formationerna.

x x x

LHC bussade upp till Leksand efter lunch idag. Tränar lätt på matchdagen, spelar match, sover över igen, tränar ett pass fredag morgon och åker sedan hem till Linköping.

x x x

Såg på SHL:s hemsida att LHC faktiskt är seriens bästa bortalag med 30 poäng på 17 matcher utanför Saab arena. På hemmaplan har det blivit 31 pinnar på 18 fajter. Något högre poängsnitt borta, alltså (som den matematikbegåvade säkert redan räknat ut).

x x x

"Får bjuda dig på lunch någon gång", sa Dan Tangnes med glimten i ögat apropå det jag skrev i förra veckan om att LHC borde skriva ett längre kontrakt med tränaren redan nu.

/ PB

Karlskrona körde med Ali-taktik

linköping En av boxningshistoriens allra mest klassiska matcher var när Muhammed Ali i Kinshasa 1973 lät George Foreman slå sig trött och till slut avgjorde på knock out i åttonde ronden.

Ett tag fick jag för mig att Karlskrona använde sig av samma taktik i Linköping -- och var precis som Ali på väg att lyckas. . Gästerna hängde mot repen i första perioden, LHC slog och slog -- men släppte på initiativet, sänkte farten och plötsligt började Karlskrona slå tillbaka och göra det till en helt annan match.

Två poäng var en LHC-poäng för lite med tanke på den vassa starten.

Men som Broc Little uttryckte det när vi pratade i omklädningsrummet efteråt:

– Karlskrona är lurigt och spelar på samma sätt oavsett om de leder eller ligger under. Nu fick vi ändå två poäng. . . ja, det är fantastiskt vad en seger på straffar kan göra för sinnesstämningen.

Amerikanen slåss fortfarande i toppen av poängligan och efter en tids torka har poängen börjat ramla in igen.

Däremot inte målen.

Räknar jag rätt har det nu gått elva matcher i rad utan att Little hittat nätet.

– Det var länge sedan nu, sa han.

Nu gjorde han mål i den avgörande straffläggningen – men så kvitterade Karlskrona direkt efter och i stället blev det Ken Andre Olimb aom fick avgöra.

– Klart att det blir frustrerat när inte pucken vill gå in, men nu känns det ändå som om spelet och chanserna finns där. Det blev bra för båda kedjorna när Andrew (Gordon) och Ken Andre bytte plats, sa han.

Spelmässigt tyckte jag att Little till största delen såg pigg ut. Bra fart, många chanser. Men det märks tydligt att han skulle behöva få göra mål igen för att lyfta självförtroendet. Just nu tror jag att han funderar betydligt mer än vad han vill erkänna.

x x x

Min krönika har ni kanske läst.

Om inte har ni den här.

x x x

Vassaste LHC-kedjan var den Mathis Olimb, Andrew Gordon och Jakob Lilja.

Sköt mest, skapade mest.

Men framförallt Gordon får nog skruva lite på siktet.

x x x

LHC:s bästa i min bok: ovannämnde Lilja och tvåmålsskytten Garrett Roe.

x x x

Svår match för Jacob Johansson som släppte in tre av 17 skott. Inte bra. Men han gjorde det bra i straffläggningen.

x x x

Noterade ni också Ken Andre Olimbs glädje och lättnad efter straffmålet?

x x x

Bara en och en halv minuts spel för Vilmos Gallo. Jag hade gärna sett honom mer. Jag tror dessutom att LHC behöver hans energi.

x x x

Comebackande Niclas Bergfors?

Pigg inledning, men osynlig under andra halvan av matchen. Hela den kedjan hade det svårt och både Emil Sylvegård och Niklas Persson var sämre än vad de varit på slutet.

x x x

Långledigt här nu. Så kan det vara i det här jobbet.

/ PB

Att ändra...eller inte ändra?

linköping Jag gissar att Dan Tangnes, LHC-tränaren, har vissa angenäma problem när han ska ta ut laget till mötet med Karlskrona i morgon.

Det borde han ha.

Tolkade jag honom rätt efter träningen idag så kommer Niclas Bergfors, tillbaka efter skada, att ta en ordinarie plats och inte som jag trodde börja som extraforward. Jag förstår tanken att välmeriterade nummer 56 ska komma in i det direkt, men jag hade inte gjort så.

Att man aldrig ska ändra ett vinnande lag är skitsnack, men nu hade jag inte ändrat i de kedjor som fungerat så pass bra på slutet.

Gissar att det framförallt blir Vilmos Gallo som ges mindre speltid, även om det säkert kommer att matchas tretton forwards. Känns lite trist. Jag gillarbalansen som vi sett i laget på slutet och jag gillar svenskungrarens energi. Det känns lite som att den kan behövas i en match som åtminstone på förhand riskerar att bli lite avvaktande och utan så mycket hjälp från publiken när det gäller att få upp farten.

Detta sagt:

Niclas Bergfors är naturligtvis i grunden en så bra hockeyspelare att han ska en ordinarie tröja, men jag hade inte givit honom en på direkten.

Däremot tror jag att tålamodet kan löna sig och att han allt eftersom kommer att bli nyttig för LHC under våren.

Blivande slutspelsjoker?

Skulle inte alls förvåna.

Kapaciteten finns där, även om han visat det för sällan under säsongen.

Vet inte om ni läste intervjun med honom i dagens tidning (eller på webben).

Gillade framförallt det han sa på slutet:

-- Skulle jag göra min sämsta säsong individuellt, men laget tar guld skulle det ändå vara min bästa säsong i karriären.

x x x

Efter publikfesten mot Luleå senast blir det som väntat betydligt sämre drag mot Karlskrona. Troligen runt 4 500 åskådare, som det lät idag. Men inget snack om att det är ännu en viktig match. I förra veckan skakade LHC av sig både Djurgården och Luleå och nu finns också chansen att göra det samma med Karlskrona.

Fem poängs skillnad kan växa till åtta eller minska till två.

Det är en jäkla skillnad.

x x x

Marcus Högberg fick behandling i stället för träning och det betyder nog att Jacob Johansson blir kvar i målet.

x x x

Power play trimmades på fartfyllda ispasset. Inga förändringar i formationerna där, som det såg ut.

x x x

Bra att Fredrik Emvall, general managern, åker till USA för att ta rejäla snack med tänkbara hemvändare. Av dem är jag rätt säker på att Klas Dahlbeck står allra överst på önskelistan till nästa säsong.

x x x

Mattias Karlsson tillbaka i Karlskrona. Däremot saknas fortfarande Alexander Deilert, Marcus Paulsson och Mattias Guter.

-- Vi vill vara jobbiga, svåra och tråkiga att möta, säger Per Hånberg, tränaren, till KHK:s hemsida.

x x x

Allra viktigast för LHC: sätta fart på matchen, spela med tålamod och hög energi.

Och få första målet.

Då är mycket vunnet.

x x x

Skriver dessa rader samtidigt som jag ser Liverpool spela (nej, det var att ta i) mot Southampton.

Herrejösses, så blekt, slarvigt och tandlöst.

/ PB

Correns hockeyreporter skriver om LHC i synnerhet, om ishockey i allmänhet. . . och en del annat. Blir också ett och annat inlägg på twitter: @bergstinho. Välkomna. Hit. Och. Dit.
  • Twitter
  • @Bergstinho

Sportbloggar

Övriga bloggar