Per Bergsten

Bergstens hockeyblogg

Jag tror att LHC lyckas med det

linköping Det var Sam Hallam, Växjötränaren, som sa det på presskonferensen i Saab arena för några veckor sedan.

--Det är så jämnt att du kan tappa fem platser på en vecka.

Runt 20 matcher återstår av grundserien i SHL.hockeyn och det enda vi bestämdhet vet är att 1) Frölunda kommer att vara kvar i topp och 2) att vi inte vet i övrigt.

Som det känns just nu ser också Växjö och Brynäs ut att stanna bland de sex främsta och därmed ta sig direkt till slutspel. Med tanke på hur det sett ut på slutet och med risk för att vara ute och cykla – men det har jag varit tidigare, så det är lugnt – är min känsla att Karlskrona inte kommer att vara det.

Det skulle i så fall betyda att LHC i första hand får göra upp med HV, Malmö, Skellefteå, Färjestad och möjligen även Luleå för att inte tvingas att ta en lurig omväg till kvartsfinal. Skulle jag tvingas att gissa något i skrivande stund så säger jag att LHC -- det finns betydligt mer att ta ut av det här laget -- fixar det tillsammans med Skellefteå och HV.

Ingen tvekan om att LHC har potentialen för att lyckas med det.

Det såg vi inte minst mot Skellefteå i går.

Nu gäller också att visa att där finns tillräckligt hög lägstanivå för är det något som betalar sig i längden så är det just det.

Till att börja med gäller att göra jobbet mot Djurgården -- och visa att man klarar av att göra två starka insatser på rad.

Det  är en minst lika viktig match som alla andra som återstår under våren. Stockholmarna är 16 poäng efter i tabellen, men har två matcher mindre spelade och skulle det också bli hemmaseger i morgon är inte skillnaden så stor som man kan föranledas att tro.

x x x

Många bra matcher av Marcus Högberg nu på slutet, men jag utgår från att Jacob Johansson kommer att matchas i någon match den här veckan. Antingen mot Djurgården eller mot Luleå på lördag.

x x x

Spel eller inte för Niklas Persson avgörs under matchdagen. Om inte får succédebutanten Jonathan Rodensjö fortsätta på kaptenens plats. Niclas Bergfors tränade idag, men får vänta på comeback i någon eller några matcher till.

x x x

Sverige mot Kanada i JVM-semi i natt.

Jag tror att Sverige vinner.

/ PB

Två LHC-nycklar som måste gå i lås

linköping Tuff vecka väntar LHC i SHL-hockeyn -- med tre raka bortamatcher mot presumtiva slutspelsmotståndare (Färjestad, Frölunda och Skellefteå) och så avslutning hemma mot Brynäs när melodifestivalspektaklet är över i Saab arena.

Veckan efter?

Serieledande Växjö och serietvåan Frölunda.

Sedan är grundserien över.

Har varit inne på det tidigare och självklart ska LHC titta uppåt. Med en stark avslutning finns fortfarande chansen att till och med komma tvåa. Till sjuan Färjestad på fel sida om play in-strecket är det fortfarande tio poäng och det känns onekligen som en betryggande marginal.

Men det kan bli en rafflande avslutning med kamp om topplatserna och det blir garanterat ett häftigt slutspel.

Det är förresten lika bra att tänka som att slutspelet börjar redan nu. Eller som Färjestadstränaren Leif Carlsson sa till klubbens hemsida inför förra matchen mot Karlskrona: "Vi spelar en sjunde och avgörande match framöver nu."

x x x

Det känns som man säger det varje år, men det finns många lag som kan vinna eller åtminstone ta sig till final.

Växjö blir favorit.

Med Frölunda som främsta utmanare.

Därnäst skulle jag placera Skellefteå.

Och sen LHC, HV, Brynäs och Färjestad.

Alla de här klubbarna kan faktiskt ta sig hela vägen till match om guldet.

Skrev i hockeybilagan före seriestart att det kan bli guldfirande i Linköping och om precis allt faller på plats finns chansen. Det tror jag fortfarande. Messade under dagen med Sanny Lindström i ett annat ärende och han skrev något i stil med "jag gillar det jag ser med LHC...".

Han var inne på samma tankespår som jag när det gäller Marcel Müller. Sena värvningen kan bli nyttig med sin tyngd och storlek i slutspelet, men att man måste ge det lite tid för att hitta in i sättet att spela. Inte minst gäller det ett spelförande lag som LHC.

Vad gäller LHC och slutspel funderar jag själv mest på  hur främst Garrett Roe, Broc Little och Mathis Olimb klarar av en betydligt tyngre trafik -- och om Marcus Högberg förmår att vara lika vass när det är tuffa matcher varannan dag. Det är två nycklar som måste gå i lås.

x x x

Tuff match för LHC i morgon.

Formstarka Färjestad väntar och det är frågetecken för tunga trion Anssi Salmela, Eddie Larsson och Sebastian Karlsson.

/ PB

Nu måste LHC få det på sina villkor

linköping Det är förmodligen ingen som tror mig, men jag hade redan före nedsläpp en magkänsla av att LHC skulle göra en svag insats och få det tufft i Karlskrona.

Exakt så blev det.

Det är inte så värst ofta man ser ett lag som lyckas så tydligt med sin taktik. Göra första målet, ställa upp med kompakt handbollsförsvar, jobba häcken av sig och sticka på en och annan farlig spelvändning när tillfälle ges.

Det händer rätt ofta ett lag misslyckas med sin taktik, men inte att det händer en, två och tre gånger. Mot samma lag. Mot samlat försvar. Under samma säsong.

Det är klart att formsvaga Karlskrona borde besegras av ett lag med topp fyra-ambitioner, det är klart att målvakten Johan Holmqvist borde ha testats mycket hårdare, det är klart att LHC borde ha gjort mer för att inte ännu en gång gå i fällan och låta mardrömsmotståndaren (?) få det på sina villkor. När andra laget (och rätt stora delar av hockeypubliken) tycker att Karlskrona är skittråkigt är mycket vunnet.

Nu har jag svårt att hetsa upp mig så vansinnigt efter en skräpmatch och bara andra förlusten på tretton matcher under 2017, men det är självklart ingen ursäkt för en svag insats. "Det blev för mycket nästan av allting", sa Dan Tangnes, tränaren, och det stämde rätt bra. Jag saknade ett motvapen, ett annat sätt att spela, för att ändra på matchbilden i stället för att köra huvudet i väggen hela tiden.

Det saknades fart, kreativitet, idéer och attack.

Ungefär som det sett ut för Liverpool i alldeles för många matcher mot sämre lag under vintern i Premier league.

LHC får ta det som en dyrköpt läxa och behöver visa mer ödmjukhet och mindre bekvämlighet för att ta revansch i lördagsmatchen.

Vad jag känner inför den?

Att LHC vinner.

Ni får kalla mig Saida om jag får rätt.

x x x

Marcel Müllers debut?

Tja, med tanke på förutsättningarna går inte att kräva så mycket, men tysken var som de flesta andra.

Det kan bara bli bättre.

x x x

Förmodligen är Henrik Törnqvist tillbaka efter sjukdom. Räkna bara med några smärre förändringar i övrigt.

/ PB

Det blev ohållbart till slut

linköping Jo, jag tror fortfarande att Niclas Bergfors hade kunnat bli en joker för LHC i slutspelet.

Men nu är det inte längre aktuellt.

Redan när den meriterade forwarden inte gavs någon speltid mot Luleå i tisdags slog mig tanken att det trots allt skulle bli ett klubbyte i sista stund. Men Bergfors förnekade själv och jag hittade ingen annan som kunde bekräfta det. Naturligtvis borde jag ha slagit en signal till LHC-bekantingen Jocke Eriksson i Djurgården och kollat, men det är lätt att vara efterklok.

Med tanke på att Djurgården tidigare släppt iväg både Ikonen och Tambellini och Bergfors har sin bas i Stockholmstrakten var det på sitt sätt ett väntat val.

Jag gillade värvningen när LHC gjorde den. Den kändes spännande. Men det krävs inga djupare analyser för att inse att meriterade forwarden inte varit i närheten av att prestera det han borde. Till slut blev det en ohållbar situation med en sådan spelare på bänken med ytterst begränsad speltid. Ansvaret faller naturligtvis tungt på Niclas Bergfors själv, men till viss del även på LHC-ledningen som uppenbarligen inte hittat rätt roll och fått ut den kapacitet som besvisligen finns...eller åtminstone har funnits.

Ingen kan säga att han inte fått chansen och ingen kan säga att han inte försökt, men en gång för alla är det ju så att vissa spelare helt enkelt inte passar i vissa lag. Bergfors kommer att vara bättre i Djurgården, det är jag rätt säker på.

Om det nu finns någon vinnare i en sådan här affär så är det spelaren själv.

Jag har tidigare skrivit att jag tyckte att LHC kunde ha honom kvar säsongen ut för att sedan bryta, men när man nu kommit överens om även nästa år är det så klart rätt att bryta. Enligt mina källor har Niclas Bergfors varit en av de bäst betalda spelarna i LHC och nu blir man av med en ganska tung lönekostnad.

Fredrik Emvall, general managern, ville som väntat inte säga hur överenskommelsen med Djurgården ser ut, men det är ingen orimlig tanke att LHC fortsatt får betala en del, åtminstone för delar av den återstående kontraktstiden.

/ PB

De hart varit bäst i LHC -- håller ni med?

linköping Bara upploppet kvar av grundserien i SHL-hockeyn.

Sedan slutspel.

Satt och funderade på vilka som varit bäst i LHC så här långt. Här är min spontana ranking. . . håller ni med?

Broc Little, forward

Farten och målskyttet har han haft hela tiden. Men den här säsongen har amerikanen lagt till något mer i repertoaren och svarat för inte mindre än 27 assists. Kan vinna poängligan och betyder så mycket för LHC.

Marcus Högberg, målvakt

Någon av målvakterna var tvungen att lyfta och framförallt har Högberg gjort det. Har växt ut till en av seriens bästa burväktare och är just nu trea i räddningsligan. På väg till Ottawa till nästa säsong.

Eddie Larsson, back

Doldis med begränsad speltid i Växjö. I LHC? Något helt annat. Mycket spel, defensivt stabil och nästan inga misstag alls. Helt klart den av nyförvärven som överraskat mest positivt med en nyckelroll i försvaret.

Sebastian Karlsson, forward

Inte den som glänser mest, men vars betydelse inte kan överskattas. Leder sin kedja oavsett vilka som är där i övrigt. När tänkta toppspelarna inte levererat har de hårdjobbande doldisarna på slutet gjort det i stället.

Garrett Roe, center

Inte riktigt nått samma höga nivå som i fjol, men fortfarande mycket bra och viktig med sin fart, kreativitet och hårda jobb. Kan mer – och behöver den här gången också visa det i slutspelet.

/ PB

Bergfors kan bli en joker

linköping Läser att i stort sett alltid lika välunderättade Mr Madhawk skriver att LHC har gjort försök att låta någon annan klubb ta över kontraktet med Niclas Bergfors.

Stämmer säkert att sådana diskussioner förts.

Det är så det fungerar i den här branschen. Spelare som inte levt upp till förväntningarna (framförallt sina egna) och med bra betalt erbjuds till andra klubbar. För att ta ett annat exempel så vet jag att Djurgården redan tidigt i höstas ville göra sig av med finske försvararen Mikko Kousa och att bland andra LHC, som då var på backjakt, kontaktades.

Men det var aldrig aktuellt och att nu Niclas Bergfors skulle försvinna under de sista dagarna innan övergångsfönstret slår igen. . . nja, det känns inte särskilt troligt. För LHC tror jag ändå att det till slut kan vara bra. Det är inget att hymla om att välmeriterade forwarden inte varit bra nog under säsongen, men kapaciteten finns där och något säger mig att han faktiskt kan bli en slutspelsjoker och producera en del.

Sedan är det en annan sak att det säkert också krävs en stark avslutning på våren för att han ska vara kvar i LHC-tröja till hösten.

Visst, ett år kvar på kontraktet, men sådana saker brukar alltid gå att lösa.

I synnerhet från en säsong till en annan.

Av dagens träning att döma blir Bergfors kvar i kedjan med Niklas Persson och Emil Sylvegård där även Vilmos Gallo ska ges speltid. Jag gissar att det även mot Luleå blir spel på tretton forwards. På backsidan gör Emil Kristensen comeback efter lång tids frånvaro, vilket betyder att LHC i skrivande stund är helt utan både skador och sjukdomar.

-- Peppar, peppar, som Dan Tangnes, tränaren, uttryckte det innan han smet in i omklädningsrummet efter träningen i dag.

x x x

Flera spelare som bekant magsjuka i förra veckan. Av dem som var i väg med olika landslag drabbades även Kristian Näkyvä, Mathis Olimb och Emil Kristensen.

x x x

Fortsatt inget besked taget vad gäller Petter Hanssons avslutning på säsongen. Förmodligen avgörs inte förrän på onsdag om han blir kvar i allsvenska Västervik eller inte. Men om inget inträffar på skadefronten inom kort blir det nog så. Utöver de sju backar som spelar mot Luleå finns också Anton Björkman och Adam Ginning att tillgå.

x x x

Luleå har bytt tränare under uppehållet och sådana åtgärder brukar ofta ge en kortsiktig effekt. Men med tanke på hur det sett ut under säsongen, att LHC faktiskt är 22 poäng före och har gått som tåget efter nyår, känns det svårt att tippa något annat än hemmaseger.

Jag säger 3--2.

x x x

Andreas Falk och Craig Schira är avstängda i Luleå.

/ PB

Correns hockeyreporter skriver om LHC i synnerhet, om ishockey i allmänhet. . . och en del annat. Blir också ett och annat inlägg på twitter: @bergstinho. Välkomna. Hit. Och. Dit.
  • Twitter
  • @Bergstinho
  • Mest läst i dag

Sportbloggar

Övriga bloggar