Per Bergsten

Bergstens hockeyblogg

Jag tror att LHC lyckas med det

linköping Det var Sam Hallam, Växjötränaren, som sa det på presskonferensen i Saab arena för några veckor sedan.

--Det är så jämnt att du kan tappa fem platser på en vecka.

Runt 20 matcher återstår av grundserien i SHL.hockeyn och det enda vi bestämdhet vet är att 1) Frölunda kommer att vara kvar i topp och 2) att vi inte vet i övrigt.

Som det känns just nu ser också Växjö och Brynäs ut att stanna bland de sex främsta och därmed ta sig direkt till slutspel. Med tanke på hur det sett ut på slutet och med risk för att vara ute och cykla – men det har jag varit tidigare, så det är lugnt – är min känsla att Karlskrona inte kommer att vara det.

Det skulle i så fall betyda att LHC i första hand får göra upp med HV, Malmö, Skellefteå, Färjestad och möjligen även Luleå för att inte tvingas att ta en lurig omväg till kvartsfinal. Skulle jag tvingas att gissa något i skrivande stund så säger jag att LHC -- det finns betydligt mer att ta ut av det här laget -- fixar det tillsammans med Skellefteå och HV.

Ingen tvekan om att LHC har potentialen för att lyckas med det.

Det såg vi inte minst mot Skellefteå i går.

Nu gäller också att visa att där finns tillräckligt hög lägstanivå för är det något som betalar sig i längden så är det just det.

Till att börja med gäller att göra jobbet mot Djurgården -- och visa att man klarar av att göra två starka insatser på rad.

Det  är en minst lika viktig match som alla andra som återstår under våren. Stockholmarna är 16 poäng efter i tabellen, men har två matcher mindre spelade och skulle det också bli hemmaseger i morgon är inte skillnaden så stor som man kan föranledas att tro.

x x x

Många bra matcher av Marcus Högberg nu på slutet, men jag utgår från att Jacob Johansson kommer att matchas i någon match den här veckan. Antingen mot Djurgården eller mot Luleå på lördag.

x x x

Spel eller inte för Niklas Persson avgörs under matchdagen. Om inte får succédebutanten Jonathan Rodensjö fortsätta på kaptenens plats. Niclas Bergfors tränade idag, men får vänta på comeback i någon eller några matcher till.

x x x

Sverige mot Kanada i JVM-semi i natt.

Jag tror att Sverige vinner.

/ PB

Emvall till USA för att kolla spelare

Linköping Några platser kvar att fylla -- och i veckan åker LHC:s general manager Fredrik Emvall till USA för att titta på aktuella nyförvärv inför kommande säsong.

– Jag tror inte att vi kommer att göra något helt klart redan nu, men där­emot känns det bra att få se de aktuella spelarna live, träffa dem och ta ett snack, sa Emvall när vi språkade i samband med dagens sponsorträff i Saab arena.

Som bekant är stora delar av LHC-truppen inför hösten redan klar, men ytterligare några pusselbitar återstår. Fredrik Emvall tar assisterande tränaren Klas Östman med sig och åker i morgon till Nordamerika för att titta på ett par matcher med spelare som ringats in via olika kontakter – och som meddelat att de kan tänka sig spel i Europa.

Vilka spelare det rör sig om ville inte LHC-managern nämna, men det är ingen hemlighet att det rör sig om spelare från AHL-slutspelet som just nu är inne i första rundan. Av ekonomiska skäl talar det mesta för att det i första hand handlar om en tänkt stjärnspelare som ska leda laget under kommande säsong.

x x x

LHC satsar på en helt ny så kallad mediakub med flera skärmar i Saab arena. Det ska öka möjligheterna att erbjuda matchbilder och repriser – men samtidigt även visa reklam under spelets gång.

x x x

Christopher Liljewall, som överraskande inte fick vara kvar i Rögle, har ryktats vara aktuell för LHC.

Men så blir det inte.

-- Han är inte aktuell för oss, sa Emvall.

x x x

Nyförvärvet Jimmy Anderssons presentation av sig själv:

-- Jag vill vara en som alla vill ha i sitt lag, men som ingen vill möta.

x x x

Läget med Vilmos Gallo?

Inget nytt.

Svenskungraren är just nu upptagen av B-VM där Ungern inlett med en vinst (mot Ukraina) och två förluster (mot Österrike och Sydkorea). En poäng av Gallo så här långt i turneringen.

x x x

LHC körde bland annat snabbhetstester när träningen drogs i gång idag.

Snabbast om jag fattade saken rätt: Anton Karlsson och Jakob Lilja.

/ PB

 

Underskatta aldrig detta Brynäs

linköping Blev en snabbkrönika till tidningen efter Brynäsvinsten i andra SM-finalen.

Blev så här:

Jag trodde att LHC skulle slå ut Brynäs. Jag trodde att Frölunda skulle slå ut Brynäs.

Nu?

Jag tror fortfarande att HV ska slå  Brynäs, men jag är banne mig inte säker längre.

Det enda vi vet med det här slutspelet är att vi inte vet -- och att detta Brynäs aldrig ska underskattas.

Det är klart att det är ett bra lag, men man måste också ge Tomas Berglund, tränaren, massor av beröm. Snacka om att få ut maximalt av sina spelare. Och hur många har inte varit som bäst när det gällt som mest i slutspelet? Sånt som ger resultat, sånt som till och med kan ge guld.

I drygt två perioder var det klasskillnad, Brynäs pumpade på med fyra kedjor och var allt det som HV inte var. Det kunde definitivt ha varit liknande siffror som i ett par av kvartsfinalerna mot LHC. Då, när inte längre något fanns att förlora, började gästerna att spela, kvitterade genom Martin Thörnberg x 2 och hade till och med chansen att avgöra matchen – och förmodligen hela finalserien.

Men Linus Ölund ville annat

Snabba och aggressiva HV slogs tillbaka genom att spela med ännu högre fart och ännu tyngre press.

Sen är det som vanligt så att det finns saker som inte går att förklara – och som visar hur svårt det stundtals måste vara som sportchef med ansvar för värvningar. Finske tvåmålsskytten Juuso Ikonen spelade en dryg halv säsong i Djurgården och gjorde inte en människa glad.

Nu får han hela Gävle att jubla.

/ PB

Så kan LHC ersätta Roe

linköping Broc Little är presenterad av Davos, Garrett Roe är också klar för en schweizisk klubb och många LHC-fans väntar på att det ska droppa in två spelare av allra högsta klass för att ersätta stjärnorna som lämnar.

Jag är inte säker på att det blir så.

Frågan är om LHC har möjlighet att ersätta båda rakt av med liknande toppnamn?

Inte omöjligt, men magkänslan säger ändå att det är tveksamt.

Jag tror så här (och ni kan ta det med precis så många nypor salt som ni vill, för det är helt obekräftat): efter värvningarna av Tony Mårtensson och Fredrik Karlström och med Niklas Persson klar sedan tidigare känns centersidan redan som den är ganska bred. Det kan göra att krutet i första hand läggs på att hitta en förhållandevis dyr sniper och målskytt som kan ta Littles roll.

För att skapa utrymme för det skulle en möjlighet vara att låta bröderna Olimb, Ken Andre och Mathis, centra varsin kedja.

Jag skulle inte alls bli förvånad om LHC väljer den lösningen.

x x x

Jimmy Andersson är förstås i första hand värvad som energispelare och "jobbig att möta-forward".

Jag gillar typen och tror att han kan bli publikfavorit i Saab arena.

Men där finns faktiskt också viss offensiv potential. Man ska inte underskatta att han under gångna säsongen svarade för 17 poäng i målsnåla Karlskrona, Bara åtta i betydligt mer målglada LHC som noterades för fler. Emil Sylvegård, Jakob Lilja, Sebastian Karlsson, Henrik Törnqvist och Niklas Fogström gjorde det inte.

x x x

För övrigt hoppas jag också att Vilmos Gallo får nytt kontrakt.

Det borde han få. 

/ PB

Så mycket fick Carlsson spela i natt

linköping Jodå, Gabriel Carlsson gavs fortsatt förtroende i Columbus Blue Jackets när NHL-slutspelet drog i gång under natten till torsdagen.

Men som väntat inte lika stort som i de avslutande grundseriematcherna.

Förre LHC-backen -- som efter avklarat slutspel i Sverige stack över till Nordamerika för att avsluta säsongen -- fick 7.57 minuter på isen när Columbus föll med 1--3 i bortamötet med Pittsburgh. Inga mål eller poäng, en tackling, ett blockat skott och -1 i den officiella statistiken.

Ändå så klart en dröm som gick i uppfyllelse för Carlsson att direkt få uppleva ett Stanley cup-slutspel.

Det hade han knappast räknat med när han åkte över för några veckor sedan.

Omstridde och hårdföre coachen John Tortorella matchade sex backar, varav fyra av dem spelade över 20 minuter med allra mest speltid för Jack Johnson (26.36) och Seth Jones (26.19). Patric Hörnqvist svarade för en assist i Pittsburgh. Nästa match spelas även den i PPG Paints arena, natten till lördag.

Favorittippade Chicago, med en annan före detta LHC-back i truppen, Gustav Forsling, inleder sin slutspelsresa mot Nashville i natt.

/ PB

 

Jag antar att LHC scoutat noga

linköping April är slutspelstider -- och silly season-tider.

Det märks.

Mycket har hänt kring Linköpings HC under de senaste dagarna och betydligt mer kommer att hända. Som jag skrev redan i går så kommer exempelvis Tony Mårtensson snart att presenteras som klar. Jag gillar den värvningen. Vältaliga profiler kan vi inte få för många av och veterancentern kommer att höja hockeytemperaturen i 013-land.

Däremot ser jag inte 36-åringen som nästa säsongs toppcenter i LHC.

Han är fortfarande bra, men det vore att tro och kräva för mycket.

Under dagen blev det officiellt att Broc Little lämnar och inom kort kommer samma besked vad gäller Garrett Roe.

LHC är ute efter ytterligare en centervärvning och behöver nog landa både det och en poängstark forward för att ersätta Little. Tittar du på det SM-slutspel som fortfarande pågår ser du tydligt att bredden och starka kedjor utöver den första gör lag framgångsrika. 

Du ser också hur mycket det betyder för varje lag att ha ett antal spelare som fortsätter att göra det han gjort under grundserien.

Inte minst mål och poäng.

Kolla på Brynäs Kevin Clark som nu svarat för dubbla hat trick i semifinalserien mot Frölunda, som nu går mot ett avgörande i Göteborg på fredag. Stjärnor som levererade saknades som bekant i LHC i kvartsfinalen och jag antar att det är en av delarna som nu analyseras och utvärderas.

Av de tolv senaste slutspelsmatcherna har bara vunnits fyra.

Är det något som behöver hittas en lösning på så är det just det.

Så kändes det direkt efter bittra sortin och så känns det fortfarande.

Varför blev insatserna sämre när de behövde bli bättre?

I går kom också uppgifter om att Jonas "Monstret" Gustavsson ska vara klar till kommande säsong. Det stämmer säkert och i så fall är det naturligtvis en vass värvning. I samma form som han visat tidigare kan han vara målvakten som gör skillnad och som tar LHC långt.

Jag har inte tillräckligt med koll för att ge något tydligt omdöme om hur bra han fortfarande är.

Det har varit några trasiga säsonger och det som kan oroa är skadehistoriken och inte särskilt mycket spel på slutet. Om jag räknar rätt på statistiken på tillförlitliga eliteprospects så har det bara blivit 97 matcher sedan hösten 2012.

Så där gäller att det gjorts en noggrann scouting.

Jag utgår från att LHC har gjort läxan där.

/ PB

Correns hockeyreporter skriver om LHC i synnerhet, om ishockey i allmänhet. . . och en del annat. Blir också ett och annat inlägg på twitter: @bergstinho. Välkomna. Hit. Och. Dit.
  • Twitter
  • @Bergstinho

Sportbloggar

Övriga bloggar