Per Bergsten

Bergstens hockeyblogg

Det blev ohållbart till slut

linköping Jo, jag tror fortfarande att Niclas Bergfors hade kunnat bli en joker för LHC i slutspelet.

Men nu är det inte längre aktuellt.

Redan när den meriterade forwarden inte gavs någon speltid mot Luleå i tisdags slog mig tanken att det trots allt skulle bli ett klubbyte i sista stund. Men Bergfors förnekade själv och jag hittade ingen annan som kunde bekräfta det. Naturligtvis borde jag ha slagit en signal till LHC-bekantingen Jocke Eriksson i Djurgården och kollat, men det är lätt att vara efterklok.

Med tanke på att Djurgården tidigare släppt iväg både Ikonen och Tambellini och Bergfors har sin bas i Stockholmstrakten var det på sitt sätt ett väntat val.

Jag gillade värvningen när LHC gjorde den. Den kändes spännande. Men det krävs inga djupare analyser för att inse att meriterade forwarden inte varit i närheten av att prestera det han borde. Till slut blev det en ohållbar situation med en sådan spelare på bänken med ytterst begränsad speltid. Ansvaret faller naturligtvis tungt på Niclas Bergfors själv, men till viss del även på LHC-ledningen som uppenbarligen inte hittat rätt roll och fått ut den kapacitet som besvisligen finns...eller åtminstone har funnits.

Ingen kan säga att han inte fått chansen och ingen kan säga att han inte försökt, men en gång för alla är det ju så att vissa spelare helt enkelt inte passar i vissa lag. Bergfors kommer att vara bättre i Djurgården, det är jag rätt säker på.

Om det nu finns någon vinnare i en sådan här affär så är det spelaren själv.

Jag har tidigare skrivit att jag tyckte att LHC kunde ha honom kvar säsongen ut för att sedan bryta, men när man nu kommit överens om även nästa år är det så klart rätt att bryta. Enligt mina källor har Niclas Bergfors varit en av de bäst betalda spelarna i LHC och nu blir man av med en ganska tung lönekostnad.

Fredrik Emvall, general managern, ville som väntat inte säga hur överenskommelsen med Djurgården ser ut, men det är ingen orimlig tanke att LHC fortsatt får betala en del, åtminstone för delar av den återstående kontraktstiden.

/ PB

Kan vara värt att satsa på Müller

linköping Jag ska inte påstå att tyska nyförvärvet Marcel Müller gjort någon spelmässig succé efter ankomsten till Linköping.

Jag hade väntat mig mer.

Att han med sin tyngd och storlek skulle ta mer plats, vara mer fysisk och nyttigt elak.

Känslan är att han efter en säsong i defensiva tyska bottenlaget Krefeld inte riktigt hunnit med och framförallt haft svårt med tempot i offensiva svenska topplaget LHC.

Men ju mer tänker jag efter, desto mer känner jag att det faktiskt kan vara värt att satsa på Müller även till nästa säsong. För säga vad man vill, men nu har han gjort fyra mål (och ytterligare ett på straff mot Frölunda, som inte räknades eftersom Broc Little gjorde det avgörande målet där) och verkligen visat sin klass när lägena dyker upp.

Målet mot Brynäs häromsistens bara osade av klass.

Något säger mig att Müller med en hel säsong i Sverige, med en ordentlig och tuff försäsongsträning i benen skulle kunna göra mycket nytta, bli mer delaktig och på ett bättre sätt anpassa sig till sättet det spelas på i SHL. Alla lag behöver vassa målskyttar och bara styrkan som straffskytt kan ge ett antal extrapoäng.

Nu har jag inte exakt koll på de ekonomiska förutsättningarna, men om det inte ger för stora hål i plånboken. . . då tycker jag att Emvall & Co i LHC-ledningen faktiskt borde ta sig en allvarlig funderare på att förlänga med Marcel Müller.

x x x

Underläge för ettan, trean och fyran i SM-kvartsfinalerna.

Så kan det gå när slutspelet är på.

x x x

Nödvändig seger för LHC senast.

Skrev efter förlusten i andra matchen att jag hade svårt att se en vändning och får förstås stå fast vid det tipset. Men ny seger i Gävle i morgon och möjligheterna öppnar sig igen.

Har skrivit det tidigare och det är väldigt tydligt att det är två sällsynt jämna lag som gör upp. Efter 52 spelade omgångar, och 156 poäng att spela om, skiljde det -- tre.

Det säger det mesta.

Kvartsfinalserien tände till i match tre, det var den så här långt spelmässigt bästa och mest intensiva, och känslan var att LHC var mer bestämt och cyniskt.

Det behövs.

Man kan tycka vad man vill om det, men i tider som dessa är det ofta minst misstag som avgör.

/ PB

Vill se hur det glöder i ögonen

linköping Det är alltid kul med reaktioner på det man skriver.

Som mejlet som dök upp efter första kvartsfinalen i lördags.

"Hej måste bara säja hur dålig tippare du är du tippade 3-2 de blev 0-6 ojojoj du kan boka av stora torget nån guldfest kan de ju aldrig bli."

Nu sitter jag på tåget hem från Gävle, just nu med Paul Simon och "Still crazy after all these years" i lurarna, och funderar på vad som ska till för att LHC ska överleva den här matchserien mot Brynäs. Tja, till att börja med seger i morgon. Och seger igen på fredag. Klart att det går (allt går utom små barn), men det är många om och men och även med en natts sömn är min känsla att det nu är för stor fördel för "Bulans" gäng.

Brynäs var inte bättre än att LHC verkligen hade chansen att vinna i går och då hade läget varit helt annorlunda.

Sedan är det naturligtvis så att det ännu mer i ett slutspel handlar om att ta det match för match.

Det går inte att vinna match fyra och fem innan match tre är spelad.

Lätt att säga, svårare att tänka.

Tror jag.

Till att börja med vill jag på onsdag se hur det på ett annat sätt glöder i ögonen på LHC-spelarna. För att vinna det mentala spelet. Där kommer jag inte ifrån känslan att Brynäs varit starkare och undrar om LHC på något sätt brustit i de förberedelserna. Väldigt mycket sitter mellan öronen, som Dan Tangnes själv brukar uttrycka det. Nu finns inte längre lika mycket att förlora. Det kan bara bli bättre.

Jag förstår vad alla menar när det pratas om att det "måste spelas slutspelshockey". Men på sitt sätt är det samtidigt en myt. LHC ska förstås mer än något annat hitta tillbaka till spelet från sina bästa stunder på andra sidan nyår, då det ofta var betydligt mer "slutspelsdoftande" än vad man kommit i närheten av i de här matcherna.

Sedan gäller det att ytterligare öka noggrannheten ytterligare när varje mål betyder så mycket och kan bli så avgörande.

/ PB

Han tog sista platsen i LHC-laget

linköping Sprang på vägen till pressläktaren i Saab arena på LHC-klubbdirektören Anders Mäki.

Han verkade laddad.

-- Bra jobb ni har, grabbar, sa han till undertecknad och kollega Senewiratne.

Vi sa inte emot.

Inga överraskningar i laguppställningarna. Juniorbacken Adam Ginning får fortsätta i LHC, vilket betyder att Emil Kristensen får vänta på sin comeback. Antar att det ändå är där som Dan Tangnes & Co har funderat lite. Även Brynäslaget ser ut som aviserats tidigare.

Publikprognosen?

-- Drygt 7 000, sa Mäki.

/ PB

Här är LHC:s vinstgaranti

linköping Här är LHC:s vinstgaranti inför SM-kvarten mot Brynäs.

Efter fem timmars bilresa från Oslo är Dan Tangnes föräldrar är på plats i Linköping.

Bloggen sprang (nåja) på LHC-tränarens mamma och pappa efter avklarad träning i Stångebrohallen.

-- Dans lag brukar alltid vinna när vi är och tittar, sa mamma.

-- Tyvärr blir vi bara kvar till söndag, sa pappa.

I övrigt inte mycket nytt att rapportera från LHC-fronten. Alla utom juniorbacken Anton Björkman är tillgängliga för spel och ordinarie formationer är att vänta.

Det betyder följande uppställning mot Brynäs:

Marcus Högberg i mål, med Jacob Johansson som back up.

Kristian Näkyvä, Niclas Lundgren, Broc Little, Garrett Roe och Ken Andre Olimb.

Anssi Salmela, Gabriel Carlsson, Andrew Gordon, Mathis Olimb och Jakob Lilja.

Anton Karlsson, Eddie Larsson, Marcel Müller, Niklas Persson och Emil Sylvegård.

Emil Kristensen (eller Adam Ginning), Henrik Törnqvist, Niklas Figström och Sebastian Karlsson.

Extraforward: Vilmos Gallo.

Som vanligt mycket snack om dröm- eller mardrömsmotståndare, men jag tyckte att Niklas Persson, lagkaptenen, uttryckte det väldigt bra när han sa:

-- Ärligt talat struntar jag i vilka vi möter. Jag bryr mig inte om vi åker ut i kvartsfinal eller semifinal. Vi ska till final och slåss om guldet. Något annat finns inte i mina tankar.

x x x

LHC, Växjö, HV och Skellefteå till semifinal.

Ska vi säga så?

/ PB

Nyförvärvet osäker inför SM-kvarten

linköping Sena nyförvärvet Marcel Müller har haft en ganska trög start i Linköping -- och nu har han också känning av en lättare skada som gör att det inte är helt säkert att han finns med i första kvartsfinalen mot Brynäs på lördag. Tysken var, tillsammans med Broc Little (som fick vila en dag till efter influensa i helgen), den ende av LHC-arna som inte tränade på is tidigare idag.

-- Inget allvarligt, men han har lite skadekänning, sa Dan Tangnes, tränaren, när vi språkade efteråt.

Som vanligt så hår i antågande slutspelstider ville han inte säga så mycket om vad det rör sig om för bekymmer, men det lät som om han trots allt trodde på spel till helgen.

-- Ja, det både tror och hoppas vi, sa Tangnes.

Tror fortfarande på det jag skrev när övergången blev klar, att LHC kan få nytta av Müller. Han är stor och tung och borde passa för att ta sig fram i slutspelstrafiken. Ett par gånger har han visat klass när det gäller att avsluta och vara på rätt plats vid rätt tillfälle. Men ingen tvekan om att han behöver ta för sig mer. Hålla ett högre tempo, vara mer drivande och använda sin storlek till att spela mer fysiskt och elakt.

Inget snack om att det varit ett stort steg från tyska bottenlaget Krefeld till svenska topplaget Linköping.

Inte minst när det gäller sättet att spela.

Från en betydligt mer stillastående och defensiv taktik till mer offensivt och spelförande tänk. Om jag fattat saken rätt har han också haft vissa inkörningssvårigheter till en tuffare och mer krävande träning.

-- Redan när Marcel visste vi att de tio första matcherna skulle handla om att investera för slutspelet, sa Tangnes.

I hans frånvaro spelade nu Vilmos Gallo i kedjan med Niklas Persson och Emil Sylvegård.

Har skrivit det tidigare och...ja, gillar verkligen svenskungrarens aldrig sinande energi och nytta som "pain in the ass" för motståndarna. Marcel Müller måste upp till förväntad nivå för att slå ut honom och ta sista forwardsplatsen i de ordinarie formationerna.

Tycker jag.

/ PB

Correns hockeyreporter skriver om LHC i synnerhet, om ishockey i allmänhet. . . och en del annat. Blir också ett och annat inlägg på twitter: @bergstinho. Välkomna. Hit. Och. Dit.
  • Twitter
  • @Bergstinho

Sportbloggar

Övriga bloggar