Logga in
Logga ut

Per Bergsten

Bergstens hockeyblogg

Bra hockey -- mer sånt, tack

linköping Det var en viktig LHC-seger mot Skellefteå senast. Nu väntar Luleå och jag skulle på sitt sätt påstå att det är ännu viktigare poäng på spel.

Just nu är LHC, på rätt sida om kvartsfinalstrecket, sex poäng före Luleå, på fel sida om streck.

Differensen kan alltså öka till nio poäng -- eller minska till tre.

Ni förstår skillnaden.

LHF är ett lag som LHC ska/bör/måste ha bakom sig för att ta sig direkt till slutspel. Oavsett hur det slutar i eftermiddag är jag också övertygad om att det kommer att bli så, men bortaseger i Norrbotten skulle göra att det känns ännu mer säkert. LHC-insatsen mot Skellefteå senast lovade gott och som Tony Mårtensson -- som var riktigt bra och svarade för en av sina vassaste insatser under hösten -- uttryckte det efteråt:

-- Vi har gått bra på slutet, men mest vunnit mot lag som ligger på nedre halvan. Viktigt att få en seger och visa vad vi kan även mot ett av de så kallat "bästa lagen". Det var skönt.

Ja, även om det är lätt att numera överskatta Skellefteå, som fortfarande är bra, men inte lika bra som man var för några år sedan, var det en match som gav mersmak. Jag gillade den verkligen. Två bra lag, tajt match, hög fart, mycket känslor och rejält spel både framåt och bakåt.

Inte en misstagsfylld "hafs och slafs-match" som slutar 6--5, eller nåt sånt.

Nej, då ser jag hellre att det blir 2--0 och verkligen är bra hockey.

Viktigast för LHC: att hitta den stabilitet som krävs och göra det igen och igen och igen. Att följa upp en stark match mot tufft motstånd med ytterligare en. . . det är sånt som ger resultat och effekt i en lång serie.

Då kan den här grundserien sluta med lika många poäng som i fjol. Så här långt är det faktiskt fyra poäng bättre än vid motsvarande tid förra säsongen.

x x x

Jonas Gustavsson, målvakten, inledde med en skakig parad -- men var strålande sen. Så höga högstanivån finns där. Nu gäller att verkligen slipa bort ojämnheterna och hitta den stabilitet och trygghet som krävs.

x x x

Tung skada på viktige Jakob Lilja och jag gissar att han som tidigast är tillbaka till hemmamötet med Frölunda 19 december. Tungt avbräck för LHC, men med Andrew Gordon tillbaka efter avstängning blir det inte lika tungt.

x x x

På tal om Gordon: riktigt bra utdelning för LHC med elva av femton poäng på kontot utan honom i laget.

x x x

-- Sista gången du ser mig häruppe på läktaren. Nu ska jag vara på isen i fortsättningen, sa Gordon när vi träffades under matchen mot Skellefteå.

-- Är det ett löfte? sa jag. 

-- Äh...jag hoppas verkligen det. Men det går inte att lova något till hundra procent.

x x x

Underbart med Emil Sylvegårds ärliga svar efter Skellefteåmatchen. Om ni inte redan sett det, kolla här.

x x x

Jag tror fortfarande att det kan behövas någon mer defensiv back i uppställningen. Men underskattade Niclas Lundgren var verkligen en försvarsklippa senast. Bra där. Fortsätt så.

x x x

Andrew Gordon går som väntat in i kedjan med Derek Roy och Daniel Olsson Trkulja. Skulle tro att Emil Sylvegård får ta plats med Tony Mårtensson och Nick Sörensen. Så hade i alla fall jag gjort.

x x x

Luleå gjorde fyra mål (!) på fem minuters spel i numerärt överläge mot Växjö senast. Så att i mesta möjliga mån undvika utvisningar blir en viktig del av LHC-taktiken inför eftermiddagen.

/ PB

Nej, de ska inte till LHC

linköping Det har sagts så många gånger tidigare, men det är en märklig tid vi lever i.

Hur flyktiga rykten blir till klara sanningar.

Utan att de är det.

Under de senaste dagarna har jag, och vi till Corrensporten, fått olika mejl om att de här spelarna ska vara klara för LHC till nästa säsong och att vi borde skriva om det: Klas Dahlbeck, Eric Tangradi och André Petersson.

Dahlbeck har vi avskrivit sedan tidigare och som vi berättade redan då kommer han att spela i Ryssland till hösten. Tangradi och Petersson har vi kollat upp och beskedet från säkra källor i LHC-ledningen är att "nej, det är inte aktuellt". Alla tre hade förstås varit starka nytillskott, men här finns andra namn på gång till de två sista platserna i truppen.

Förhoppningen var att det skulle vara klart i går, men som bekant går det sällan så snabbt som man vill i den här branschen. Jag lovar att på ett eller annat sätt återkomma så fort jag vet mer. 

/ PB

Den typen borde LHC värva

linköping Efter värvningen av Broc Little och Lukas Bengtsson på ingång har LHC bara två platser kvar att fylla i nästa säsongs lagbygge. Två anfallare. En ska definitivt vara center och där är som bekant Andy Miele ett aktuellt namn.

Marknaden på svenska spelare är tunn och jag skulle tro att man får titta på utländska alternativ även för att hitta det andra namnet. Nu är jag inte säker på hur mycket pengar som finns kvar i Fredrik Emvalls plånbok, vilket förstås påverkar klassen på vad som kan plockas in mer.

Drömmen vore att lyckas sajna någon för de två första kedjorna. Där finns, som jag ser det, ytterligare en vakant plats för att ge laget tillräcklig spets och bredd på toppen.

Själv vet jag vilken typ jag skulle vilja se.

Hyfsat poängstark naturligtvis – men också en tuffing och elak jävel som är jobbig att möta.

Ungefär som Brendan Shinnimin, som värvades in till Växjö i fjol, som var bra under grundserien och ännu bättre under slutspelet. Det blev väl mycket utvisningar, men så blir det när du ligger på gränsen och oj, vad mycket nytta som kanadensaren gjorde. En sådan rollspelare är precis vad LHC skulle behöva.

Såg i går hur kollegorna på Gefle dagblad gjort en lista på ”tio tänkbara nyförvärv för Brynäs”. Gävleklubben är ute efter den sista, vassa pusselbiten och där fanns onekligen en och annan spännande spelare. Allt från Aaron Palushaj, som var där i vintras, till namn som Andy Miele (!), André Pettersson, Andrew Calof, Dick Axelsson, David Kase, Alex Friesen, Alexander Bergström, Chris Terry och Mario Kempe.

Kan nog finnas en och annan av de där tio som borde intressera även LHC.

/ PB

Bra jobbat, Emvall

linköping Har – och jag tycker att det funnits anledning – varit kritisk till rätt mycket kring Linköpings HC på sistone. Men det ska förstås också påpekas när det görs något bra. Som nu.

Andrew Gordon blir kvar i klubben och det var viktigt.

Dels naturligtvis för att det är en bra spelare, men minst lika viktigt för att det känns som en symbolhandling och för att kanadensaren på många sätt växt ut till stomspelare och kulturbärare. Man ska inte underskatta betydelsen av sånt. LHC hade inte råd att inte komma överens, om ni förstår vad jag menar.

Att det skulle bli en fortsättning har känts klart ganska länge nu och det mest anmärkningsvärda var väl att kontraktet blev så långt som tre år. Det ska ha Fredrik Emvall, general managern, ha kredd för. Det är bra jobbat att hitta en sådan lösning trots, antar jag, besvärande läge skattemässigt och ekonomiskt.

 

Pratade med Gordon i går och han var sig lik.

Entusiastisk, lättpratad och nyfiken.

Det märktes hur mycket han såg fram emot att komma tillbaka och att han inte kände sig helt bekväm med att tvingas vänta till i oktober. Publikfavoriten har allt vad som krävs för att få ett C på bröstet efter Niklas Persson, men utan att hundraprocentigt veta gissar jag att LHC vill ha sin kapten på plats från start.

Andrew Gordon hade bra koll på läget i laget och pratade ganska länge om Adam Brodecki, som värvats in från Växjö.

--Jag har alltid gillat honom som spelare. Känns som han också byggt på sig mer senaste året. Nu kan han få en större roll och jag är säker på att han kan bli bra för oss, sa han.

Broc Little hade han förstås också varit i kontakt med, liksom Andy Miele. Den sistnämnde har han aldrig spelat med, men mycket mot under åren i AHL och känner bra.

--Framförallt pratade jag en del med honom förra sommaren, men då hamnade han i Malmö i stället. Det är en riktigt bra spelare.

 

LHC-truppen börjar fyllas på och ta form även om jag fortsatt kan tycka att det känns något skakigt, spretigt och utan röd tråd. Men om det vill sig väl kan Little presenteras kommande vecka och det är helt rätt att lägga pengar på de bästa. Det är så det måste vara. Men några fler vassa offensiva krafter behöver in. Miele kan vara en och om ekonomin så tillåter vore det inte fel med ytterligare en. Med Roy, Sörensen och Gordon kvar från den gångna säsongens tänkta toppkedjor finns just nu tre vakanser där.

Little ska in, Miele (eller annan center) ska in och jag är inte så säker på att det blir någon mer. Åtminstone inte från start. Men för att ha realistiska möjligheter att lyfta när övriga klubbar kapprustar tror jag att det behövs.

/ PB

Nye tränaren presenteras inom kort

linköping Har under fredagskvällen fått uppgifter från olika håll att det är klart med ny LHC-tränare – och att klubben också löst ett nytt kontrakt för Andrew Gordon. Men det är ännu obekräftade uppgifter och trots visst detektivarbete under lediga kvällen har jag inte så mycket mer än så att komma med för tillfället.

Det smärtar något att erkänna det, men så kan det vara ibland.

”Inget nytt”, messade klubbdirektören Anders Mäki tidigare under kvällen och inte heller övriga kontakter har givit någon resultat. Men att tränarfrågan ska vara löst och presenteras inom kort kan ni räkna med.

Det har som bekant funnits olika namn (Hans Wallson, Joakim Fagervall och några till) som diskuterats under resans gång, men nu ska det vara en ny tränare som flugit under radarn som plockats fram. Lovar att återkomma så fort jag vet nåt mer.

Vad gäller Andrew Gordon känns det helt ärligt som att LHC inte kunde göra något annat än att se till att skriva nytt kontrakt.

Det hade kostat för mycket att inte göra det.

/ PB

Det behöver hända något nu, LHC

linköping Tittar du i almanackan ser du att vi närmar oss maj. Tittar du på LHC-bygget inför nästa säsong ser du att ingen tränare är klar och att stora delar av truppen återstår att fylla. Tittar du i diverse forum eller lyssnar på stan upptäcker du snart att det är ett jäkla liv.

Det är många som är bekymrade och det är inte direkt så att LHC-ledningen gjort något för att stilla eventuell oro och upprörda känslor. Fredrik Emvall, general managern, skulle behöva komma med åtminstone ett positivt besked för att gjuta olja på vågorna.

Jag vet att vissa av de tänkta nyförvärven fortfarande spelar. Jag vet att det inte är så lätt att snabbt göra klart med ny tränare. Jag vet att en och annan spelare vill veta vem som blir tränare innan de skriver på.

Men ändå.

Allt kan vara glömt om några veckor när några vassa värvningar ramlat in, det är så det är i den här världen, men just nu gungar det på kansliet i Stångebrohallen. Det där sista var det en anställd i LHC-organisationen som sa när vi pratade för några dagar sedan.

Fick tidigt under förmiddagen uppgifter och hörde rykten om att det skulle komma tränarnytt under dagen, men så har det inte blivit. Jag vet att Joakim Fagervall är ett hett namn, men enligt mina uppgifter finns ytterligare en tränare med i bilden. Exakt varför beskedet dröjer vet jag inte, men uppenbarligen är det något som kärvar.

Samtidigt hör jag att det är nära med Broc Little.

Reprisen av det som en gång varit blir sällan eller aldrig lika bra, men det är klart att det är en bra och viktig värvning. 

LHC skulle onekligen behöva få en del klart nu.

/ PB

Correns hockeyreporter skriver om LHC i synnerhet, om ishockey i allmänhet. . . och en del annat. Blir också ett och annat inlägg på twitter: @bergstinho. Välkomna. Hit. Och. Dit.
  • Twitter
  • @Bergstinho
  • Mest lästa bloggarna

Sportbloggar

Övriga bloggar