Polisen och landsbygden

Polisstationen i Kisa ryker. Sak samma med den i Åtvidaberg. Så utarmas landsbygden. Buset är att gratulera.

Linköping2014-10-07 08:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Polisen ska samverka med primärkommunerna för att minska brottsligheten och öka tryggheten i lokalsamhället. Så står det i Polisorganisationskommitténs betänkande "En sammanhållen svensk polis", som styr organisationsförändringen som träder i kraft 1 januari. Det nya lokalpolisområdet Linköping blir en del av den region som omfattar polisen i Östergötland, Sörmland och Jönköpings län. Polisstationen i Kisa och Åtvidaberg ryker för att ge plats åt ett "servicekontor" på respektive ort. Hur detta ska bemannas är det ingen som vet. Hela den besutade organisationsförändringen kringgärdas av ett gytter av frågetecken. Intervjun med Björn Lidö, biträdande operativ chef för polisen i Östergötland, i måndagens Corren rätar inte ut det minsta av frågetecken. Tvärtom.

Samverka med primärkommunerna för att minska brottsligheten och öka tryggheten i lokalsamhället. Närpolisen i Åtvidaberg och Kinda arbetar så. Hur blir det nu? Ingen vet. Politikerna i Kinda och Åtvidaberg har uppmärksammat polisledningen på de farhågor som finns i lokalsamhället inför den nya organisationen. De konkreta svaren har uteblivit. "Informationen har varit undermålig", konstaterade kommunalrådet Magnus Hesse (M) i Corren i augusti. Intrycket står sig, trots att representanter för Kinda och Åtvidaberg beviljades audiens hos polisledningen för snart en vecka sen.

Den nya polisorganisationen symboliserar ett av nutidens mest illavarslande tecken: Den successiva utarmningen av landsbygden. I Åtvidaberg bor 11 400 personer, i Kinda 9 800 och i Ydre – Kinda och Ydre utgör gemensamt närpolisområde – 3 600 personer. Plus sammanlagt flera tusen sommarboende. För dessa ryker nu den bemannade och utrustade polisstationen. Ersättningen blir ett "servicekontor" i Kisa respektive Åtvidaberg. Inte klokt. De aktuella områdena ska bevakas av poliser i yttre tjänst som utgår från Linköping. Sträckan Linköping–Österbymo mäter ungefär tio mil. Hur mycket av kunskap och effektivitet går förlorad när poliser som är verksamma i Kinda/Ydre i dag skickas på uppdrag till Valdemarsvik eller Rejmyre? På vilket sätt effektiviseras polisens arbete när poliser som vunnit befolkningens förtroende i till exempel Skäggetorp bryts upp med rötterna och beordras på uppdrag till Björkfors eller Björsäter?

Och samarbetet "för att minska brottsligheten och öka tryggheten i lokalsamhället"? Jag förstår och delar den oro och frustration som politikerna i bland annat Kinda och Åtvidaberg ger uttryck för. Det lokala, brottsförebyggande arbetet bygger på medverkan av enskilda poliser som är väl hemmastadda i lokalsamhället. Kontinuitet, alltså. Den riskerar att gå förlorad när de små och bemannade polisstationerna klappar igen.

Landsbygden utarmas. Buset är att gratulera.